Dele af S-baglandet vil nu have Syrien-børn hjem til Danmark: - Jeg er ved at få kvalme

Børnene risikerer ifølge FN at blive udsat for overgreb, misbrug og vold i fangelejrene. Derfor skal de hentes ud, mener en række baglandsfolk.

I det socialdemokratiske bagland er der modstand mod regeringens beslutning om ikke at hente de 19 børn med dansk tilknytning, som for øjeblikket sidder i to berygtede syriske fangelejre.

Også selvom det kan betyde, at børnenes mødre kommer med til Danmark.

Det viser en rundspørge, TV 2 har foretaget blandt Socialdemokratiets borgmestre, byrådsmedlemmer og partiforeningsformænd. Her svarer 40 procent af de 172 respondenter, at børnene skal hentes til Danmark.

En af kritikkerne af regeringens linje er Jens Christian Gjesing, der er tidligere borgmester og har siddet i Haderslev byråd for Socialdemokratiet i 40 år.

Han siger, at det ikke er det danske samfunds skyld, at børnenes "rabiate mødre og fædre" er taget til konfliktzoner i Syrien, hvor de er mistænkt for at have tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat. Men det skal børnene ikke lide under, lyder det.

- Det piner mig at tænke på deres skæbne, dagligdag og udsigtsløse udsigter. Ved ikke at hjælpe børnene, oplever jeg, at vi bliver medskyldige i at straffe børn for noget, der er deres forældres skyld, siger Jens Christian Gjesing til TV 2.

Risikerer overgreb, misbrug og vold

De kurdiskkontrollerede fangelejre al-Hol og al-Roj i Syrien er i øjeblikket hjem for cirka 64.000 mennesker – primært kvinder og børn. Det er her de 19 børn med dansk tilknytning opholder sig med deres mødre, men ifølge FN står børnene over for "seriøse trusler om fundamentale menneskerettighedskrænkelser, overgreb, misbrug og vold".

Børn og mødre i de to fangelejre i Syrien

  • Udenrigsministeriet har kendskab til, at der i de to nordsyriske fangelejre al-Hol og al-Roj er 19 børn af eller knyttet til danske eller tidligere danske statsborgere. De er der sammen med deres seks mødre, som alle har givet udtryk for, at de ønsker at komme til Danmark.
  • Børnene er mellem 1 og 14 år. Ni af dem er født i Danmark, og de ti yngste er født i konfliktzonen. Ifølge Udenrigsministeriet er den danske indfødsret for de ti børn født i konfliktzonen "ikke fastslået".
  • Ni af børnene opholder sig i den hårdeste af lejrene, al-Hol. 
  • Tre af de seks mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt.
  • De tre mødre, som er danske statsborgere, er afskåret fra bistand fra Udenrigstjenesten.

Kilder: Berlingske og Udenrigsministeriet.

For to uger siden raserede en brand al-Hol-lejren, hvor fire børn døde, og statsminister Mette Frederiksen (S) har også erkendt, at børnene står i en "skrækkelig situation", og at forholdene i lejrene "ikke egner sig til, at børn skal være der".

Det er en skændsel og skamplet på det danske samfund

Morten Dahlberg, formand for Socialdemokratiets partiforening i Gribskov Vest

Men regeringen mener, at forældrene har "vendt Danmark ryggen" og vil derfor som udgangspunkt ikke hente børnene hjem, fordi det formentlig vil være ensbetydende med, at moderen følger med. Noget der ifølge regeringen vil indebære en sikkerhedsrisiko for Danmark.

- Det er lige festligt nok, at fremmedkrigere skal tilbage til Danmark. Jeg kan ikke forstå, at man kan mene, at de har noget med Danmark at gøre længere, lød det fra statsminister Mette Frederiksen i folketingssalen den 3. marts.

Begyndende kvalme hos lokalformand

Morten Dahlberg, der er formand for Socialdemokratiets partiforening i Gribskov Vest, forstår ikke regeringens beslutning. Han understreger, at det for ham ikke handler om at pege fingre ad sit eget parti, men siger, at han i denne sag "bestemt ikke" er enig i partilinjen.

- Det er en skændsel og skamplet på det danske samfund, siger Morten Dahlberg og tilføjer:

- Jeg er ved at få kvalme, når jeg hører folk stå Folketingets talerstol og sige noget om det her. Det er under lavmålet, og vi kan ikke tillade os, at børnene vokser op under forhold, som vi ikke engang kan tilbyde vores værste fjende.

Partiforeningsformanden fra Gribskov mener, det er et udtryk for populisme ikke at hente børnene hjem, og samme toner lyder fra Lise Nielson, der er byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Fredericia. Hun mener, at der er sket et skred og kalder den nuværende situation "helt utilstedelig".

- Regeringen har lyttet til politisk pres. Og der er også nogle internt i mit eget parti, som tror, de ikke har vælgerne med sig, hvis de kæmper den her kamp for at få dem hjem, siger hun.

Fireårig pige med posttraumatisk stress

Regeringen har to gange tidligere undveget fra sin egen linje og hentet børn hjem fra lejrene. Det var i 2019, hvor et forældreløst spædbarn og en hårdt såret 13-årig dreng kom til Danmark. Drengens mor havde dog forinden givet samtykke til adskillelsen og blev i lejren.

Der er nu, statsministeren skal bevise, at hun er børnenes statsminister

Syed Aejaz Haider Bukhari, byrådsmedlem i Brøndby for Socialdemokratiet

Men der sidder eksempelvis fortsat en fireårig pige med dansk tilknytning i al-Roj-lejren, der har fået konstateret posttraumatisk stress.

Berlingske har for nyligt beskrevet, at tre børnepsykologiske eksperter – to overlæger og en professor - i en rapport bestilt af Udenrigsministeriet slår fast, at pigen "hurtigst muligt" skal hentes hjem fra fangelejren, hvis hun skal have en chance for at undgå alvorlige og varige mén.

Lyn-analyse

De 40 procent er opsigtsvækkende højt, når man tænker på, hvor meget Socialdemokratiets top ellers har styret hele udlændingepolitken i retning mod højre. Der har ikke været uenigheder og sprækker i det, siden Mette Frederiksen kom til. Det er nærmest første gang, man ser det.

 

Jeg tror ikke, det kommer til at betyde det helt store for regeringen nu, men hvis S-toppen gik rundt og troede, at der var fuldtændig styr på det her, og at de alle mente det samme, så er der altså en noget mere nuanceret opfattelse i baglandet. Og det kan være, at det på et tidspunkt bliver til et problem.

Hendes mor er en etnisk dansk kvinde fra Nordvestsjælland, der i 2014 rejste til Syrien og endte hos Islamisk Stat. Ifølge eksperterne bør hun følge med til Danmark af hensyn til pigens behandling.

Børnenes statsminister?

Mette Frederiksen slog sig forud for folketingsvalget i 2019 op på, at hun ville være "børnenes statsminister", men det skal hun ifølge flere i det socialdemokratiske bagland vise i denne sag.

Der er absolut grund til at være bekymret

Lise Nielson, byrådsmedlem i Fredericia for Socialdemokratiet

En af dem er Poul Bach, der er uddannet jurist og socialdemokratisk byrådsmedlem i Rudersdal Kommune.

- Jeg mener, der var en klar tilkendegivelse af, at med en S-regering skulle børnene hentes hjem. Det har hun svigtet på, og det kan man ikke, hvis man vil være børnenes statsminister, siger Poul Bach til TV 2.

Syed Aejaz Haider Bukhari, byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Brøndby, er på samme linje.

- Der er nu, statsministeren skal bevise, at hun er børnenes statsminister. Ellers er det bare en tom snak med to tunger, siger han.

Vil holde nøje øje med mødrene

PET vurderede sidste år, at det er "usandsynligt", at børnene i de syriske fangelejre udgør en terrortrussel, men efterretningstjenesten advarede samtidig mod, at risikoen for radikalisering af børnene stiger, jo længere tid de er i lejrene.

I forhold til de voksne vurderede PET også, at de kan udgøre en trussel mod Danmark, fordi ophold i konfliktzonerne i Syrien og Irak kan have ført til øget brutalisering og voldsparathed. Men efterretningstjenesten understregede, at de ikke "nødvendigvis" udgør en terrortrussel mod Danmark, og at det afhænger af en individuel vurdering.

I lyset af vurderingen af forældrenes mulige terrortrussel mod Danmark har TV 2 derfor også spurgt de kritiske baglandsfolk, om ikke det er en helt fair og reel bekymring, som regeringen har for Danmarks sikkerhed.

- Det er et super fair, og der er absolut grund til at være bekymret. Vi ved ikke, hvad de mødre har i hovedet. Så der skal holdes nøje øje med dem, hvis de skal med. Men man må finde en løsning, og hvis de dømmes for landsforræderi, har vi hårde straffe, siger Lise Nielson fra byrådet i Fredericia.

Byrådsmedlem og tidligere Haderslev borgmester Jens Christian Gjesing siger:

- Min lægmandsbetragtning er, at vi vil være bedre til at beskytte os mod noget, hvis vi kan holde øje med det inden for landets grænser, fremfor de er uden for grænserne og måske opbygger et større had.

Partiforeningsformand Morten Dahlberg fra Gribskov Vest mener, at det bør være muligt at håndtere antallet.

- Jeg kan forstå det, hvis det var 5000 krigere, men det er det jo ikke. Det er kun 19 børn.

S-ordfører: Børnene kommer ikke hjem

TV 2 ville gerne have spurgt statsminister Mette Frederiksen (S), hvad hun siger til kritikken fra baglandet. Det har dog ikke været muligt at få et interview med hende.

I stedet henviser Socialdemokratiets pressetjeneste til partiets udlændingeordfører, Rasmus Stoklund. Det har ikke været muligt at få et interview med ham inden udgivelsen af denne artikel. I stedet har han sendt et skriftligt citat på mail:

- Det er tragisk, at folk med dansk statsborgerskab har valgt at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat og stifte familie i deres mislykkede kalifat. Børnene er uskyldige, og derfor forstår jeg også godt, at mange har et ønske om, at vi skal hjælpe dem. Men henter vi børnene, så følger deres forældre med, og vi henter ikke terrorister til Danmark, skriver Rasmus Stoklund.

TV 2 ville gerne have stillet ham en række opfølgende spørgsmål til denne artikel. Blandt andet hvorfor han bruger udtrykket "terrorister" om personer, der ikke har fået deres sag for en dommer. Det har ikke været muligt, men Rasmus Stoklund stiller op til interview på TV 2 NEWS søndag klokken 11.

Et stort flertal i EU-Parlamentet opfordrede torsdag medlemslandende til at hente alle de europæiske børn i de syriske flygtningelejre.

Ifølge Politiken har flere lande har valgt at hente børn i de syriske fangelejre. Senest Belgien, som også tager nogle af børnenes mødre med. Den franske regering siger nej ligesom den danske.

I Danmark presser regeringens støttepartier på for at få børnene til Danmark.