Coronavirus

Mette Frederiksen inviterer til nye forhandlinger i dag - og hun vil blive mødt med klare krav

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen er forhåbningsfuld frem mod fredagens forhandlinger om genåbning af samfundet.

Fredag begynder forhandlingerne om en langsigtet genåbningsplan for Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har inviteret partilederne til møde i Statsministeriet klokken 09.30. Her vil en række af de emner, der blev diskuteret under torsdagens partilederdebat på TV 2, vil være på dagsordenen.

TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren mener, at der efter gårsdagens partilederdebat er to hovedoverskrifter - unges trivsel og hvornår Danmark igen er helt åben.

- Det er nu helt tydeligt, at der er et bredt politisk ønske om, at man så hurtigt som muligt får sendt alle elever tilbage i skole igen, siger han.

Derfor vil statsministeren ifølge Jesper Vestergren blive mødt af et krav om en større genåbning af samfundet, og særligt børnenes trivsel er en topprioritet på tværs af partierne.

Til partilederdebatten torsdag gav statsministeren en indikation af, at landets elever kan se frem til en "nogenlunde normal skole- og undervisningsdag" efter påske.

Den udmelding giver Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen, forhåbninger frem mod fredagens forhandlinger.

- Vi er der nu, hvor vi politisk kan diskutere, hvad det for nogle konsekvenser nedlukningen har, og ikke kun konsekvenserne af sygdommen corona. Det er et godt udgangspunkt. For vi har brug for, at vores børn kan komme tilbage i skole igen, siger han.

Regeringen har allerede taget fat på en gradvis tilbagevenden til skolerne for eleverne. Den betyder, at alle elever i 0. til 4. klasse er tilbage i skole.

Fra mandag 14. marts kan elever i 5. til 8. klasse også komme tilbage i skole, men kun én dag om ugen og med udendørs undervisning. Der er dog regionale forskelle.

Vacciner til alle over 50 bliver skelsættende

Det andet store tema for fredagens forhandlinger er ifølge Jesper Vestergren spørgsmålet om, hvornår en "næsten fuld" genåbning kommer på tale.

Det var Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og statsminister Mette Frederiksen sådan set ret enige om.

Danmark kan i princippet genåbne, når alle borgere over 50 år er vaccineret.

- Vaccineplanerne rykker sig hele tiden, så det er svært at sætte en dato på, men forhåbentlig bliver det i maj måned, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Indtil da har Venstre præsenteret en plan om en gradvis genåbning, som statsministeren under gårsdagens partilederdebat var positivt stemt over.

- Den plan ligger ikke langt fra, hvad de fleste partier efterspørger, og vi selv har arbejdet med, lød det fra Mette Frederiksen.

Politisk analytiker: - Det bliver en reel forhandling

Mette Frederiksen har holdt individuelle møder med alle partilederne op til dagens møde, og det er der ifølge TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren en særlig årsag til.

- Det har været en god start for statsministeren at have de her snakke med de enkelte partiledere, hvor de har haft mulighed for at præsenteret de enkeltes partiers ønsker.

- På den måde signalerer Mette Frederiksen også, at hun er åben for forhandlinger og vil lytte til de ideer, der måtte være, siger han.

Forhandlingerne skal ifølge Mette Frederiksen gerne munde ud i en aftale, så hun senest 23. marts kan præsentere den samlede plan.