Politik

Her er drømmehuset, der fældede borgmesteren

Fredericia-borgmesters boligkøb ender nu hos politiet, mens nye forhold dukker op efter advokatundersøgelse.

Det var en af de meste attraktive byggegrunde i Fredericia Kommune for fem år siden.

1520 kvadratmeter med udsigt til mark, skov og Lillebælt. Pris 1.065.000 kroner.

Det var kommunen, som var sælgeren.

Et ægtepar havde meldt deres interesse, men uden varsel blev grunden pludselig solgt for næsen af dem. Og ikke til hvem som helst. De eftertragtede kvadratmeters nye ejer blev den daværende borgmester Jacob Bjerregaards.

Hvordan kunne borgmesteren pludselig få fat i grunden og skete der noget ulovligt?

Det har en advokatundersøgelse siden december forsøgt at redegøre for - og det korte svar er, at ja der skete noget ulovligt.

Advokatundersøgelsen har fredag løftet sløret for en lang række kritisable forhold i kommunen, deriblandt borgmesterens køb af byggegrunden og en mulig affære med en netop fyret kommunaldirektør, og er nu overdraget til politiet.

Et overraskende farvel

Sagen begyndte at rulle om aftenen 8. december, da Jacob Bjerregaard (S) uden varsel meldte sin afsked som borgmester. En post han havde haft i syv år.

Bjerregaard havde fået nyt job hos reklamebureauet Advice.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at kaste mig over de nye udfordringer, lød det blandt andet i Facebook-opslaget fra borgmesteren, der annoncerede, at han ville stoppe ved udgangen af januar.

Men Jacob Bjerregaard kom aldrig til at starte i sit nye job. Til gengæld kom han stadig til at stoppe som borgmester. Mere om det om lidt.

Dagen efter sin opsigtsvækkende afsked kunne Ekstra Bladet afsløre de mildest talt særlige omstændigheder omkring den nu tidligere Fredericia-borgmesters køb af den omtalte byggegrund.

Her afslørede mediet, at borgmesteren købte den mest attraktive byggegrund i et kommende parcelhuskvarter udenom de gældende regler og foran næsen på et ægtepar. Et forløb som fredagens redegørelse bekræfter.

Det fik så Jacob Bjerregaard til at droppe sit nye job hos Advice. Det fortalte han til Ekstra Bladet 10. december. Samtidig holdt han fast i, at han stoppede som borgmester.

Men hvordan kunne et boligkøb gå så galt? Vi spoler tiden tilbage igen. Denne gang til marts 2016.

Borgmester købte grund mundtligt

Hele sagen tager sit udgangspunkt i en byggegrund, som ægteparret Tina og Palle Cortzen tilbage i marts 2016 kiggede på.

Grunden på hjørnet af Argentinervej og Sønderskovsvej i det sydlige Fredericia var den største i et kommende parcelhuskvarter, som kommunen stod bag og havde en udbudspris på 1.065.000 kroner.

Ægteparret havde 14. marts en længere samtale med kommunens salgschef om et køb af grunden, men sent på eftermiddagen den 15. tikkede en mail ind hos Tina Cortzen fra salgschefen i kommunen. Grunden var uden varsel solgt til anden side.

Køberen skulle vise sig at være ingen ringere end kommunens egen borgmester, socialdemokraten Jacob Bjerregaard.

Ifølge et udateret notat, som Ekstra Bladet fik aktindsigt i, var borgmesteren kommet med et mundligt bud på byggegrunden til salgschefen den 15. marts.

Køb var i strid med reglerne

Forbavselsen var tydelig, da Tina Cortzen svarede kommunens melding om, at grunden nu var solgt.

- Du ved, at vi er interesseret, og du har i går talt med min mand om grunden, byggemuligheder og hvordan købsprocessen forløber. Ved samme lejlighed fortæller du, at der ingen andre aktuelle købere er til nr. 42. Og det næste vi hører er, at grunden nu er solgt. Jeg havde da i det mindste forventet et heads up fra din side, så vi var med i loopet, skriver Tina Cortzen i en mail til kommunens salgschef, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Først otte dage senere i marts 2016 underskrev Jacob Bjerregaard og hans hustru en købsaftale til udbudsprisen på 1.065.000 kroner.

Den nye advokatundersøgelse var der tale om en ulovlig instruks. Blandt andet fordi kommunen godtog borgmesterens mundtlige bud, og oplyste ægteparret Cortzen at grunden nu var solgt, på trods af at en købstilbud skal være skriftligt.

Til samme avis svarede Jacob Bjerregaard, at hans opfattelse var, at købet var foregået efter bogen.

- "Få det til at ske"

Før fredagens pressemøde var der på forhånd lagt op til, at advokatundersøgelsen skulle omhandle den forhenværende borgmesters køb på Argentinervej, men advokaterne var også bedt om, at dykke ned i andre kritisable forhold, skulle de dukke op - og det gjorde de.

Undersøgelsen fandt nye oplysninger om Jacob Bjerregaard ageren i forbindelse med boligprojektet i 2016.

I redegørelsen fra advokatfirmaet Horten fremgår det blandt andet af et notat at:

- Salgschefen havde oplyst, at borgmesteren i marts 2016 havde givet salgschefen besked på, at borgmesterens hustru ville have grunden, så han skulle bare "få det til at ske", samt at borgmesteren vidste, at andre kiggede på.

Udover en anbefaling om en politiundersøgelse af parcelhusgrunden, fokuserer undersøgelsen fokuserer også et muligt forhold mellem Jacob Bjerregaard og den netop fyrede kommunaldirektør, Annemarie Zacho-Bro.

I advokatfirmaets undersøgelse kan man blandt andet læse, at de to muligvis har forsøgt at skjule oplysninger for byrådet og drøftet håndteringen af aktindsigter fra Ekstra Bladet.

Noget advokatfirmaet Horten også anbefaler politiet at efterforske.

Kommunens økonomi- og personalechef er også hjemsendt, sagde kommunens nuværende borgmester Steen Wrist (S) på dagens pressemøde.

I en skriftlig kommentar afviser kommunaldirektør Annemarie Zacho-Bro, at hun skulle have haft en affære med borgmesteren. TV 2 har via TV Syd dagen igennem forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jacob Bjerregaard.