Politik

Fredericia-sag kan blive en af de største skandaler i kommunalpolitik nogensinde, mener ekspert

Flere personer i Fredericia Kommune risikerer at få bøde- eller fængselsstraf for at holde affære skjult, vurderer forvaltningsekspert.

Fredericia Kommune kan potentielt stå med den største skandale i kommunalpolitik i flere årtier.

Sådan lyder vurderingen fra Roger Buch, der er kommunal forvaltningsekspert ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Århus,

Fredag blev en advokatundersøgelse om mulige lovbrud i den øverste ledelse af Fredericia Kommune præsenteret på et pressemøde.

I centrum af sagen står den tidligere borgmester i kommunen, Jacob Bjerregaard (S), og forhenværende kommunaldirektør Annemarie Zacho-broe.

De to skulle angiveligt have haft en affære, mens de begge sad på posten, og det må man ikke, siger Roger Buch.

- Hvis man har sådan en relation, kan man ikke fungere som borgmester eller kommunaldirektør, fastslår han.

Kan ende i fængselsstraf

Advokatfirmaet Horten, der står bag advokatundersøgelsen, skriver i sin rapport, at de to kommunale spidser måske har skjult vigtige oplysninger om deres relation for byrådet i Fredericia.

Det vil ifølge advokatundersøgelsen været dybt problematisk og et spørgsmål om inhabilitet.

Ifølge Roger Buch kan Fredericia Kommune af den grund risikere, at mange af de beslutninger, der er blevet truffet gennem de sidste år, ikke længere er gyldige.

- Det er en ekstrem usædvanlig situation, fortæller han.

Forvaltningseksperten mener, at sagen kan ende i bøde- eller fængselsstaf. Men ikke kun for eksborgmesteren og den tidligere kommunaldirektør – også for alle dem, der har kendt til forholdet, men ikke har grebet ind.

På pressemødet kom det blandt andet frem, at der længe har floreret rygter om affæren, som både viceborgmester Susanne Eilersen (DF) og borgmester Steen Wrist (S) har kendt til, men ikke har handlet på.

Dermed risikerer de også en straf.

- Sprænger rammerne for, hvad man har set i kommunalpolitik

Roger Buch siger, at straffen afhænger af, hvad der ellers gemmer sig i den her sag. Han tror, der kan være ting, som endnu ikke er blevet lagt frem, og som kan vise sig langt værre end det, der i forvejen står i advokatundersøgelsen.

Ifølge rapporten har medarbejdere forsøgt at gøre opmærksom på, at forholdet mellem Jacob Bjerregaard og Annemarie Zacho-broe eksisterede. De er efterfølgende blevet fyret og mener, at fyringen skyldes deres forsøg på at få forholdet frem i lyset.

- Sagen sprænger rammerne for, hvad man nogensinde har set i kommunalpolitik, siger Roger Buch med henvisning til fyringerne.

Fordi sagen er blevet meldt til politiet, bliver de involverede folk nu nødt til at udtale sig på en helt anden måde, end de har været nødt til i advokatundersøgelsen, fortæller forvaltningseksperten fra DMJX.

Han tilføjer dog, at det ikke er sikkert, at politiet finder frem til, at der har været nogle ulovligheder, selvom han regner det som usandsynligt, da mange af forholdene allerede er dokumenteret.

Poltiet skal undersøge flere sager

Det er ikke kun affæren mellem den tidligere Fredericia-borgmester og kommunaldirektør, der bliver kigget problematisk på i advokatundersøgelsen.

Advokatfirmaet Horten skriver også, at de finder grund til at politianmelde Fredericia Kommune for at have solgt en byggegrund til Jacob Bjerregaard tilbage i 2016.

Her købte den daværende borgmester og hans kone en byggegrund af kommunen for næsen af et ægtepar - også selvom eksborgmesteren bød på grunden efter deadline og kun kom med et mundtligt bud, selv om reglerne siger, at det skal foregå skriftligt.

Den nuværende borgmester Steen Wrist (S) har tidligere til TV 2 udtalt, at summen af advokatundersøgelsen er "ganske alvorlig".

Borgmesteren tør ikke spå om, hvilken betydning sagen vil få for det kommende kommunalvalg. Men Roger Buch vurderer, at kommunen står over for et stort oprydningsarbejde.

Kommunaldirektør uforstående overfor politianmeldelse

Den stormomsuste kommunaldirektøren afviser en række af beskyldningerne. I en mail til TV 2 Syd lyder det blandt andet:

'(...) vi har noteret os, at Advokatfirmaet Horten ikke i de materielle sager mener, at Annemarie Zacho-Broe har overtrådt nogle regler eller fundet dokumentation for en relation mellem borgmesteren og kommunaldirektøren, der har medført problemer med habiliteten.'

'Vi stiller os uforstående over for, at der nu indgives en politianmeldelse mod kommunaldirektøren.'

'Vi har ikke yderligere kommentarer, indtil undersøgelserne og sagerne er afsluttet.'

Foruden kommunaldirektøren har TV 2 via TV SYD forsøgte at få en kommentar fra den tidligere borgmester. Han er ikke vendt tilbage på tv-stationens henvendelse.