Borgmester risikerer politisag efter mulig affære og 'heldigt' boligkøb

Den tidligere borgmester i Fredericia Kommune, Jacob Bjerregaard (S), forlod posten 8. december. Dagen efter begyndte skandalesagerne at pible frem.

En politianmeldelse, en mulig affære og en afskedigelse.

Det var kort fortalt det, der fredag formiddag kom frem, da Fredericia Kommune fredag formiddag præsenterede resultatet af en advokatundersøgelse om inhabilitetsforhold.

Advokaterne bag har haft til hovedopgave at at besvare, om Fredericias tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) handlede i strid med reglerne, da han købte en attraktiv byggegrund i 2016. Men skulle flere kritisable forhold dukke op undervejs, skulle de tages med.

Og det må man sige, at der gjorde.

Florerende affære-rygter

Advokatfirmaet Horten nåede ikke alene frem til, at borgmesterens boligprojekt gav anledning til en politianmeldelse. De anbefalede også, at en mulig affære mellem eksborgmesteren og forhenværende kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe bør efterforskes af politiet.

Advokatfirmaet Horten skriver i sin rapport, at de to kommunale spidser måske har skjult vigtige oplysninger om deres relation for byrådet i Fredericia. Det vil ifølge advokatundersøgelsen været dybt problematisk og et spørgsmål om inhabilitet.

På pressemødet kom det frem, at der længe har floreret rygter om en affære mellem de to. Rygter, som både viceborgmester Susanne Eilersen (DF) og borgmester Steen Wrist (S) har kendt til, men ikke har handlet på.

De ville på pressemødet ikke gøre sig til dommere over, hvorvidt der kan konkluderes at være hold i rygterne.

Salg af byggegrund var ulovlig instruks

I forhold til byggesagen konkluderede advokaterne bag undersøgelserne, at der var tale om en ulovlig instruks, da kommunen solgte byggegrunden på Argentinervej til den daværende borgmester Jacob Bjerregaard.

Det var altså kommunen, der handlede ulovligt, og ikke nødvendigvis Jacob Bjerregaard.

Vi ikke har haft orden i vores penalhus

Sten Wrist (S), borgmester i Fredericia Kommune

Dog fremgår det af undersøgelsen, at den ulovlige instruks formentlig skyldtes hensynet til borgmesterens sag.

Sagen er nu meldt til politiet, og advokatundersøgelsen blev fredag morgen overdraget til politiet.

Gik af lige før skandalesag

Sagen om Jacob Bjerregaard tog sin start 9. december, men allerede 8. december 2020 meddelte han, at han ikke ville være borgmester længere. Socialdemokraten skrev på Facebook, at han trængte til at lave noget andet end politik, og at han havde fået job hos reklamebureauet Advice.

Dagen efter kunne man på forsiden af Ekstra Bladet læse, at den daværende borgmester og hans kone i 2016 købte en byggegrund med havudsigt af kommunen - for næsen af et ægtepar, der over en længere periode havde været i dialog med kommunen om et køb.

Eksborgmesteren bød på grunden efter deadline og kom kun med et mundtligt bud, selv om reglerne siger, at det skal foregå skriftligt. Det mundtlige bud var dog nok til, at kommunen henvendte sig til det interesserede ægtepar og meddelte, at grunden nu var solgt.

Kritik af interne forhold i Fredericia Kommune

Det er dog ikke kun Bjerregaard og kommunaldirektøren, der får kritik. Det gør kommunen også.

En intern undersøgelse viser blandt andet, at Fredericia Kommune har betalt regninger uden den fornødne dokumentation. Og der er flere eksempler på, at chefer i kommunen har handlet i strid med god skik for økonomisk forvaltning, siger borgmesteren på dagens pressemøde.

Han understreger, at det på ingen måde er en kritik af de eksterne samarbejdspartnere, men af forvaltningen i kommunen.

- Desværre viser vores interne undersøgelse, at vi ikke har haft orden i vores penalhus, siger borgmester Steen Wrist Ørts (S).

For at undgå, at den slags ting gentager sig, vil kommunen nu skærpe skillelinjen mellem administration og politik, fortæller borgmesteren. Derudover vil beslutningen om, hvem der kan betale regninger, blandt andet blive skærpet.

Tør ikke spå om konsekvenserne

Summen af advokatundersøgelsen er "ganske alvorlig", lyder det fra borgmester Steen Wrist (S):

- Det er altid svært, når det er personer, man har kendt og arbejdet sammen med. Det var på ingen måde den her start, jeg havde ønsket mig.

Borgmesteren tør ikke spå om, hvilken betydning denne sag vil få for det kommende kommunalvalg. Han kan godt forstå, hvis borgerne lige nu har brug for at få genopbygget tilliden.

TV 2 har via TV SYD forsøgte at få en kommentar fra både den tidligere borgmester og den tidligere kommunaldirektør. Ingen af dem er vendt tilbage på tv-stationens henvendelse.

Dette er breaking news på TV2.DK. Vi arbejder lige nu på at få yderligere oplysninger, og vi anbefaler derfor, at du vender tilbage om kort tid for at få seneste nyt.