Coronavirus

Elleman gik i offensiven mod Frederiksen - og fik sat tre afgørende stød ind, siger kommentator

Venstres formand fik en indrømmelse fra statsministeren, og det er "ret meget at komme hjem med", siger politisk kommentator.

Jakob Ellemann-Jensen stod over for en gevaldig opgave inden torsdagens partilederdebat på TV 2.

Venstre-formanden har elendige meningsmålinger, og samtidig har de to store stemmeslugere Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg forladt partiet.

En katastrofal situation, mente politisk kommentator Søs Marie Serup inden debatten. Og da Det Konservative Folkeparti stormer frem i målingerne, skulle Venstre-formanden bevise, at han stadig er ”det store dyr på savannen” i blå blok.

Og det klarede han godt, mener Søs Marie Serup.

- Jeg synes sådan set, at han fik sat tre afgørende punkter ind i en partilederrunde, hvor det kan være svært overhovedet at komme til orde, siger hun.

Det var en Jakob Ellemann-Jensen i offensiven fra start, og tre gange gik han direkte i kødet på statsminister Mette Frederiksen.

1. Krævede elever tilbage i skole

Venstres formand får dernæst ordet. Han lagde mærke til, hvordan alle partiledere blev berørt af Andrea Hansens historie. - Vi stod alle og holdt vejret, da Andrea fortalte sin historie, siger han.

Så snart han fik ordet for første gang, benyttede Jakob Ellemann-Jensen muligheden for at tale direkte til Mette Frederiksen.

Første emne var danskernes mentale trivsel, og det var især med fokus på skoleeleverne, som partierne er enige om at prioritere højt i den næste genåbning.

- Når vi nu alle sammen står her og synes, de skal tilbage i skole, hvorfor pokker er det så, statsminister, at vi ikke gør noget?, lød det blandt andet fra Venstre-formanden.

Men hvor regeringen har iværksat en forsigtig tilbagevenden for landets børn og unge, mener Jakob Ellemann-Jensen, at eleverne skal tilbage i skole med det samme.

- Vi har foreslået det her i ugevis - at få de unge mennesker tilbage i skole - hvorfor gør vi det ikke?, spurgte han statsministeren.

2. Krævede garanti

Jakob Ellemann-Jensen pointerer, at da partilederne for et år siden var samlet til debat, sagde statsministeren, at det ville være 'besynderligt', hvis der kom skattestigninger og afgifter under krisen.

Aftenens andet emne handlede om økonomi, og igen var Jakob Ellemann-Jensen i offensiven mod Mette Frederiksen.

Han pointerede, at partilederne mødtes til en lignende debat for 300 dage siden, hvor han spurgte statsministeren, om hun ville garantere, at regeringen ikke ville hæve skatter og afgifter.

Men det gjorde regeringen alligevel, konstaterede han.

- Så derfor vil jeg da gerne gentage mit spørgsmål fra sidst: Kan statsministeren ikke denne her gang garantere, at vi ikke resten af den her valgperiode skal møde virksomhederne og danskerne med flere skattestigninger?

3. Kritiserede Israel-rejse

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, siger, at Israel ikke selv producerer coronavaccine, men at de har succes, fordi det private tyske firma BioNTech og Pfizer har solgt israelerne mange vacciner.

Det sidste emne var sundhedsvæsenet.

Det brugte Venstre-formanden til at kritisere Mette Frederiksens rejse til Israel for nyligt, som førte til et løfte om samarbejde mellem Danmark, Østrig og Israel om en fremtidig vaccineproduktion.

- Jeg er nødt til at anholde det med, at Israel er eksperter i produktion og udvikling af vacciner. Altså de har købt dem i Tyskland. Fordi tyskerne er enormt gode til det her, de har nogle der hedder Pfizer, sagde han med henvisning til vaccineproducenten, som leverer vacciner til blandt andet Danmark.

Det er ifølge Jakob Ellemann-Jensen bedst at lade private virksomheder udvikle og producere vacciner på markedsvilkår fremfor at satse på en ”statsliggørelse af vaccineudrulningen".

- Med alt respekt for dig, Mette, så tror jeg, det er godt, at det er Pfizer og ikke Mette og Kåre Mølbak, der sidder og udvikler vacciner, sagde han med henvisning til den nu pensionerede faglige direktør i Statens Serum Institut.

Kom over sjippetovet

Før aftenens debat mente Søs Marie Serup, at Jakob Ellemanns situation var ”så forfærdelig”, at det på en måde kunne sætte ham fri. For ”man kan næsten ikke gøre det dårligere”.

- Hvor forventningerne oprindeligt var en meget høj barre, han skulle hoppe over, så ligger der nu et sjippetov på gulvet, som han skal se, om han kan komme henover i aften uden at falde i det, sagde hun.

Det er sådan set ret meget at komme hjem med en indrømmelse fra en statsminister i en partilederunde

Søs Marie Serup, politisk kommentator

Efter debatten står det klart, at han klarede at komme over sjippetovet – og han hoppede også ”noget højere”, vurderer Søs Marie Serup.

- Det er sådan set ret meget at komme hjem med en indrømmelse fra en statsminister i en partilederunde, siger hun.

Med det mener hun, at Jakob Ellemann-Jensen under debatten fremlagde et forslag om, at Danmark i princippet skal være genåbnet, når alle over 50 år er vaccineret.

Det synspunkt erklærede Mette Frederiksen sig enig i.

"Tvang" hende til at svare udenom

Den politiske kommentator hæftede sig også ved Jakob Ellemann-Jensens krav om en garanti fra statsministeren i forhold til at hæve skatter og afgifter i denne valgperiode.

Her ”tvang” han Mette Frederiksen til at undlade at svare og fik dermed markeret sig selv, konstaterer den Søs Marie Serup.

Han hævede selv sjippetovet en hel del,

Søs Marie Serup, politisk kommentator

Endelig hæftede hun sig ved, at Jakob Ellemann-Jensen ” fik taget en omgang, hvor han forsvarede det private sundhedsvæsen”. Alt i alt fortjener han derfor ros for sin indsats i partilederrunden.

- Han hævede selv sjippetovet en hel del, siger Søs Marie Serup.

Hele aftenens partilederdebat kan ses eller genses på TV 2 PLAY.