Politik

Flertal angriber regeringen og kræver gang i klimaindsatsen

Efter en kritisk rapport fra Klimarådet og et flertal uden om regeringen lover Dan Jørgensen nu, at planen bliver mere konkret.

Et flertal i Folketinget kræver nu, at regeringen opper sin indsats på klimaområdet. Og det skal ske hurtigst muligt.

Flertallet består af SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet, Venstre og Konservative, ligesom regeringen og dermed altså Socialdemokratiet også har tilsluttet sig.

Partierne er tirsdag blevet enige om en vedtagelsestekst, der giver regeringen handlepligt til "hurtigst muligt at anskueliggøre, hvordan den vil nå målene i Klimaloven".

Samtidig skal regeringen gøre det tydeligt for resten af Folketinget, hvordan fremtidens grønne teknologi kan nå at blive klar inden 2030.

- Det er dybt alvorligt

Kravet om handlepligt kommer få uger efter, at Klimarådet udkom med en skarp kritik af regeringens klimaindsats. Ifølge rådet er den nemlig hverken gennemtænkt eller koordineret - og så går den alt for langsom.

I Klimarådets rapport lød den nedslående dom, at rådet "på nuværende tidspunkt ikke har anskueliggjort, at 2030-målet om en 70 procents CO 2-reduktion nås".

Ifølge rådet mangler der stadig en konkret køreplan for at reducere hele 13 millioner ton CO2, inden de ni resterende år rinder ud.

Desuden lyder kritikken fra rådet, at regeringen læner sig for meget op ad grøn teknologi, der endnu er mere et potentiale end en konkret løsning.

Klimaordfører for SF, Signe Munk, kalder vurderingen fra Klimarådet for "dybt alvorlig".

- Vi har ikke gjort nok endnu, og det er dybt alvorligt, at Klimarådet ikke vurderer, at regeringen kan vise, at vi er på rette vej. Derfor tager vi den helt store hammer op af værktøjskassen og kræver handling fra regeringen.

Dan Jørgensen lover at blive mere konkret

Klimaminister Dan Jørgensen (S) fik ved en hasteforespørgsel i Folketingssalen tirsdag mulighed for at besvare kritikken.

- Ingen kender vejen helt i mål, for ingen ved præcis, hvilke teknologier der kan bane hele vejen. Men meningen er, at vi skal blive mere konkrete hen ad vejen, sagde han.

Ministeren anerkender, at fremtidens teknologier ikke løser problemet på den korte bane. Men han forsikrer, at regeringen hele tiden bliver klogere på, hvad der virker på den lange bane.

Samtidig lover Dan Jørgensen, at regeringen fremover vil tage Klimarådets kritik til sig og fremlægge en mere konkret køreplan allerede til september, hvor et nyt klimaprogram efter planen præsenteres.

- Vi har tænkt os at blive mere konkrete, var løftet.