Politik

Det er egoistisk at holde 'genåbningsfest', og vi risikerer smitteudbrud, siger politikere

DF håber, at deltagere i stor genåbningsfest selv bliver syge. Festen er anmeldt som en demonstration, og det er deres gode ret, mener de radikale.

På Christiansborg er flere partier meget lidt begejstrede for den store genåbningsfest, der er annonceret i København torsdag.

- Hvis vi ikke overholder restriktionerne og passer godt på hinanden, risikerer vi at sætte alt over styr og tabe alt det, vi har opnået. Vi risikerer, at der vil ske et smitteudbrud, og at vi måske skal forlænge restriktionerne, siger sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff fra Socialdemokratiet.

Torsdag vil tusindvis af mennesker samles i København til en stor genåbningsfest, som arrangørerne kalder det. Der vil blive sat busser ind flere steder i landet, og til festen vil der blandt andet være livemusik, taler, legeområde til børn, mad, drikke og toiletfaciliteter, står der i begivenheden.

Flere end 6000 danskere har på Facebook krydset af, at de vil deltage eller er interesseret i begivenheden. Arrangementet er anmeldt som en demonstration, og Københavns Politi har kvitteret for anmeldelsen.

- Håber, at det er dem selv, der bliver syge

Dansk Folkeparti er meget skeptisk.

- Det er egoistisk, fordi de sætter alt det, vi har kæmpet for, over styr. Vi andre må ikke, og så gør man det lige pludselig til en demonstration. Det er forkert. Så kan jeg jo også holde en demonstration og invitere hele min familie, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Det er en demokratisk ret at demonstrere, og det kan folk gøre på forskellige måder. Skal de ikke have lov til at demonstrere på denne måde?

- Jeg siger ikke, at de ikke skal have lov til at demonstrere. Men jeg mener, at det er forkert at lave en fest med rigtig mange mennesker. Jeg håber, at det er dem selv, der bliver syge, siger Liselott Blixt.

Smittetallet har ligget stabilt lavt længe. Kan du forstå, hvis en gruppe borgere vil have noget mere frihed tilbage?

- Det kan jeg godt forstå, og det tager vi også op i epidemiudvalget. Vi er jo nogle partier, der gerne vil have åbnet mere, men det skal stadig ske under sikkerhed.

- De er i deres ret til at demonstrere

Radikale Venstre er omvendt mindre skeptisk.

- Folk har stadig deres ret til at demonstrere, og det skal de også have, siger sundhedsordfører Stinus Lindgren (R).

Det er helt vanvittigt at afholde sådan et arrangement

Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør i SSI

Han er dog enig med de andre partier i, at der kan opstå smitteudbrud, når mange mennesker samles.

- Men vi har set andre store demonstrationer, hvor der ikke er konstateret smitteudbrud, så jeg er ikke så bekymret. Men jo flere mennesker, der er samlet, jo større er risikoen selvfølgelig, siger han.

Ekspert: - Helt vanvittigt

Under coronapandemien har der tidligere været demonstrationer i Danmark, uden at det har kunnet dokumenteres, at de skabte større smitte. Blandt andet har der været flere Men in Black-demonstrationer, der ikke har kunnet aflæses direkte på smittekurven.

Men der er fortsat en risiko, når mange mennesker er samlet, påpeger Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere direktør i Statens Serum Institut. Han kalder demonstrationen en omgåelse af intentionen i forsamlingsforbuddet på fem personer.

- Arrangementet udgør en risiko for smitten i samfundet, også selvom det er udendørs. Vi har holdt os på et smittetal på omkring 500 per dag. Den er altså fortsat i cirkulation, og det betyder, at smitten med enkelte superspredningsbegivenheder kan komme ud af kontrol. Det er helt vanvittigt at afholde sådan et arrangement, siger Nils Strandberg-Pedersen.

Han stejler særligt over smitterisikoen ved udsigten til, at deltagerne fragtes fra mange dele af landet i busser.