Politik

- Vi bliver taget som gidsler, siger borgmester om genåbningsplan

Undtagne kommuner med lave incidenstal vil have regeringen og støttepartierne til at kigge på lokale forskelle.

Fra på mandag kan afgangselever i Aarhus Kommune møde fysisk op hver anden uge i folkeskoler, ungdomsuddannelser og voksenuddannelser.

Men i Hørsholm Kommune, hvor incidenstallet de seneste syv dage er lavere end i Aarhus, må eleverne kun møde op en enkelt gang om ugen til udendørs undervisning.

- Jeg synes, at vi bliver taget som gidsler. Jeg har indtryk af, at de har glemt at tage lommeregneren med i forhandlingsrummet, siger Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K) til TV 2.

Borgmestre efterlyser lokal tilgang

De såkaldte modeller for mandagens genåbning er foretaget af Epidemikommissionen, som har vurderet, at landsdele som Østjylland, Sydjylland, Fyn, Vestsjælland og Sydsjælland kan vende tilbage med fremmøde hver anden uge.

Men landsdelene Hovedstaden og Nordsjælland er undtaget, selvom der her ligger en hel række kommuner med lave incidenstal ligesom Hørsholm. Incidenstallet er udtryk for, hvor mange smittede der er ud af 100.000 borgere i en kommune.

TV 2 har talt med flere borgmestre i Hovedstaden og Nordsjælland, som gerne ser en mere lokal tilgang til genåbningen.

- Vi kunne godt have ønsket en større fleksibilitet med en lokal åbning, der var baseret på incidenstal. Med det incidenstal, vi har i Halsnæs, mener vi for eksempel godt, at det ville være muligt, at afgangsklasser kan være her hver anden uge i stedet for en gang om ugen udendørs, siger Steffen Jensen (S), som er borgmester i Halsnæs.

I Halsnæs ligger incidenstallet på 16. Til sammenligning ligger incidenstallet på fuldt åbne Bornholm på 12,6. I Kolding, som fra på mandag også må sende afgangselever tilbage i skole hver anden uge, ligger incidenstallet for de seneste syv dage på 155,9.

Elever er allerede i lokal boble

Helt overordnet set giver det ifølge borgmestrene god mening at kigge på landsdele, hvis man taler om genåbning af eksempelvis erhvervslivet, da der foregår større pendling mellem kommuner ved sådanne genåbninger.

- Men når vi snakker om folkeskoleområdet, er der jo primært tale om børn, der bor i den her kommune, der i forvejen lever i byen, siger Eik Dahl Bidstrup (V), borgmester i Dragør Kommune.

I Københavns Kommune er incidenstallet de seneste syv dage på 98,2. Men midt i København ligger den selvstændige kommune Frederiksberg, hvor incidenstallet er 57,8. Det svarer til byer som Randers og Slagelse, der fra mandag må åbne for afgangselever hver anden uge.

- Det er helt naturligt, at Frederiksberg ikke skal bøde for, at Ishøj har et meget højt incidenstal, siger Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K).

Han erkender, at han selv har anskuet hele håndteringen af coronaepidemien ud fra et forsigtighedsprincip, men nu er situationen ifølge ham en anden:

- Jeg vil gerne opfordre regeringen til, at man stopper med en one size fits all-tilgang og forholder sig mere pragmatisk i forhold til de lokale incidenstal. Selvfølgelig med den stopklods, at der skal trækkes i nødbremsen, hvis det begynder at skride, siger han.

Nedenstående kommuner er en del af Hovedstadsområdet samt Nord- og Østsjælland, og altså de kommuner i landet, som fortsat har de strammeste restriktioner i forhold til den kommende genåbning. Justitsministeriet bekræfter over for TV 2, at Epidemikommissionen har anvendt den inddeling af landsdele, som Danmarks Statistik også anvender.

 • København
 • Frederiksberg
 • Dragør
 • Tårnby
 • Albertslund
 • Ballerup
 • Brøndby
 • Gentofte
 • Gladsaxe
 • Glostrup
 • Herlev
 • Hvidovre
 • Høje-Taastrup
 • Ishøj
 • Lyngby-Taarbæk
 • Rødovre
 • Vallensbæk
 • Allerød
 • Egedal
 • Fredensborg
 • Frederikssund
 • Furesø
 • Gribskov
 • Halsnæs
 • Helsingør
 • Hillerød
 • Hørsholm
 • Rudersdal
 • Greve
 • Køge
 • Roskilde
 • Solrød
 • Lejre