Coronavirus

Næste fase af genåbningen er på plads - mange flere elever tilbage i skole

Højskoler og efterskoler åbner i hele landet fra 15. marts. Også andre elever kan vende tilbage til fysisk undervisning.

På mandag kan langt flere elever vende tilbage til skolen.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Justitsministeriet.

Helt konkret betyder det, at:

  • Højskoler og efterskoler kan åbne i hele landet fra 15. marts
  • Afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser i Østjylland, Sydjylland, Fyn samt Vest- og Sydsjælland kan vende tilbage til undervisning hver anden uge. En lignende model er allerede etableret i Nordjylland og Vestjylland.
  • Elever i 5.-8. klasse og ikke-afgangselever på ungdomsuddannelser i alle landsdele kan møde til udendørs undervisning én gang om ugen.
  • I grundskolen opfordrer man kraftigt personale og elever til at have et negativt testresultat ved fremmøde, der højest er 72 timer gammel. På ungdomsuddannelserne vil det være et krav.
  • På landets ikke brofaste øer kan grundskoleelever vende tilbage med 100 procent fremmøde efter samme model som på Bornholm.

Vil øge trivsel, siger minister

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil er ikke i tvivl om, at det vil øge skoleelevernes psykiske trivsel og læring at kunne være fysisk sammen med lærere og elever:

- Jeg er kisteglad for, at vi kan genåbne mere fra næste uge, så elever i hele landet kan komme tilbage mindst en dag om ugen, siger hun.

Pressemeddelelsen nævner desuden også ændrede regler i detailhandlen:

  • Udvalgsvarebutikker på 5000 kvadratmeter eller derover må nu have op til 250 kunder i butikken.
  • Tidsbestilling fjernes som krav for butikker på under 10.000 kvadratmeter.

Positive meldinger

Punkterne i genåbningsplanen er lavet på baggrund af en vurdering fra Epidemikommissionen, som har foretaget en vurdering af smitterisikoen ved de forskellige elementer.

Dagens plan kommer på baggrund af positive tilkendegivelser fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der på Twitter skrev sådan her tidligere tirsdag:

- Kontakttallet er beregnet til 1,0. Det betyder, at epidemien i Danmark ikke er i vækst. Dermed har vi grundlaget for yderligere kontrolleret genåbning.

Også statsminister Mette Frederiksen (S) kom med positive meldinger på et pressemøde tidligere tirsdag:

- Det går godt i Danmark med at håndtere coronasituationen, og derfor ser vi ind i en yderligere genåbning.

Som led i den nye epidemilov skal de konkrete modeller også fremlægges for Folketingets epidemiudvalg, hvor de skal godkendes endeligt. Regeringen og støttepartierne SF, Radikale Venstre og Enhedslisten er dog allerede enige om planen.

I det videre arbejder lægges der også op til videre drøftelser om genåbning af erhvervs- og professionsuddannelserne, lyder det i pressemeddelelsen.