Politik

Kristian Jensen bekræfter: Bliver særlig udsending for Danmark

Kristian Jensen oplyser, at han stopper som folketingsmedlem for Venstre ved udgangen af marts.

Danmarks tidligere udenrigsminister, Kristian Jensen bekræfter på Twitter, at han skal være særlig udsending for Danmark i bestræbelserne på at få en plads i FN's Sikkerhedsråd i 2025-2026.

Det betyder også, at han stopper som medlem af Folketinget for Venstre med udgangen af denne måned.

- Jeg er glad og stolt over at acceptere udnævnelsen. Det betyder at jeg stopper som folketingsmedlem med udgangen af marts. Danmark vil være en stærk stemme for fred og menneskerettigheder, og jeg håber på jeres opbakning og støtte til denne spændende opgave, skriver Kristian Jensen.

På et pressemøde tirsdag præsenterede regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S) nyheden om Kristian Jensens nye job.

- Danmark har en lang tradition for at arbejde for en bedre verden. Vi går nu forrest i den globale kamp mod klimaforandringer, siger Mette Frederiksen på pressemødet.

- Som dansk regering er vi nu klar til et endnu større globalt ansvar. At blive valgt ind i Sikkerhedsrådet er en stor opgave og en langstrakt valgkamp. Det er ikke nogen umulig opgave. Det gør dig i vores øjne til den helt rette mand, siger Mette Frederiksen.

Danmark får indfyldelse

Hun siger, at en dansk plads i Sikkerhedsrådet vil bringe Danmark tæt på FN's globale kerne.

- Det vil give Danmark direkte indflydelse på håndteringen af konflikter. Det gælder ikke mindst på det afrikanske kontinent, siger Mette Frederiksen.

Kristian Jensen siger selv om sin nye rolle som særlig repræsentant:

- Jeg skal være del af en kampagne, der skal sikre, at Danmark bliver valgt ind, så vi kan sidde ved det fineste bord i FN's sikkerhedsråd. Her kan vi være med til påvirke beslutningerne i verden omkring os. Sikkerhed, klima, migration og menneskerettigheder bliver emner, vi skal fokusere på i kampagnen. Det er vigtigt, at Danmark bygger på vores styrker, siger Kristian Jensen.

Bliver embedsmand

TV 2's politiske kommentator Hans Engell siger, at Kristian Jensen nu i stedet for at være politiker bliver embedsmand.

- Kristian Jensen er 100 procent professionel. Han forlader politik og bliver embedsmand på højt niveau, siger Hans Engell.

Han siger, der er flere tidligere eksempler på toppolitikere, der har forladt politik til fordel for høje poster i systemet. SF-politikeren Steen Gade blev direktør i Mijløstyrelsen, og længere tilbage i historien fik den tildigre socialdemokratiske statsminister Jens Otto Krag en diplomatisk toppost i Washington.

- Men den virkelige diskussion er, om politikere skal have den slags topjobs, eller om de bør gå til karrierediplomater, siger Hans Engell.