Politik

Regeringen udpeger Kristian Jensen til post i Udenrigsministeriet, erfarer TV 2

Han er den første politiker, regeringen vil hyre til en stilling i udenrigstjenesten efter historisk ændring af regler på området.

Regeringen vil ansætte forhenværende udenrigsminister Kristian Jensen (V) i en stilling i Udenrigsministeriet.

Det erfarer TV 2 fra flere kilder.

Ifølge TV 2s oplysninger skal Kristian Jensen arbejde på at sikre Danmark en plads i FN's Sikkerhedsråd i 2025-26.

Han vil blive ansat som såkaldt 'særlig udsending' og begynde i Udenrigsministeriet til sommer.

TV 2 erfarer

Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.

Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.

Første politisk udpegede

Han vil blive den første politisk udpegede til en stilling i udenrigstjenesten, som ellers normalt besættes af embedsmænd.

Ansættelsen kommer, efter at regeringen med kort varsel har ændret i en bekendtgørelse, så det nu er muligt for regeringen selv at udpege politikere til stillinger i udenrigstjenesten. Det er en helt fundamental ændring af den måde, embedsværket er opbygget på i dag.

Lyn-analyse

Regeringen har været i dialog med Venstre om at ændre reglerne, så der kan ansættes politikere i udenrigstjenesten, og Venstre har bakket op. Regeringen udpeger en oppositionspolitiker som den første for at slippe for kritik af, at man bare udnævner politiske medspillere. På den måde viser man, at det ikke handler om vennetjenester, men at man vil have nogle andre kompetencer ind i udenrigstjenesten, end der er i diplomatiet i dag. Og så har Kristian Jensen jo kompetencer til den her stilling. Han er tidligere udenrigsminister og finansminister, og han har arbejdet intenst med FN's verdensmål.

Udenrigsministeriet har ingen kommentarer til udpegelsen, og Kristian Jensen er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelse.

Råd håndterer international sikkerhed

Ifølge TV 2s oplysninger vil regeringen sætte Kristian Jensen i spidsen for at arbejde for, at Danmark igen bliver medlem af FN's magtfulde sikkerhedsråd. Danmark var sidst medlem i 2005-2006.

Sikkerhedsrådets opgave er at sikre international fred og sikkerhed, og det har mandat til at gribe ind i konflikter.

Sikkerhedsrådet har 15 medlemmer, hvor fem af dem er faste, mens de øvrige ti medlemmer vælges for to år af gangen. De faste medlemmer er USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig

Ifølge TV 2s oplysninger forventes det, at Kristian Jensen bliver officielt udpeget til posten en af de nærmeste dage.