Politik

Kristian Jensens nye rolle er helt exceptionel - men kun set med danske øjne, siger Hans Engell

Kristian Jensens officielle jobbetegnelse bliver ifølge TV 2's oplysninger "særlig udsending." Han skal starte i sit gamle ministerium til sommer.

Beslutningen om at udnævne en særlig udsending, der karrieremæssigt ikke er født eller opvokset i den diplomatiske verden - men derimod i den politiske - er helt exceptionel. Og den første af sin slags nogensinde.

I hvert fald i Danmark.

For kigger man uden for de danske grænser er mandagens udnævnelse af Kristian Jensen – tidligere udenrigsminister, tidligere finansminister og tidligere næstformand for Venstre – som til en toppost i diplomatiet ikke så kontroversiel.

Det er ikke for at hjælpe Kristian Jensen

Hans Engell

Faktisk har alle nordiske lande tidligere udnævnt politikere til lignende poster.

Det forklarer Hans Engell, der er politisk kommentator:

- I Sverige har man for eksempel gjort sig den erfaring, at fordi svenskerne bruger tidligere toppolitikere på nogle udvalgte poster, så har det givet Sverige nogle internationale poster, som vi i Danmark ikke fik.

- Udenrigsministeriet har kæmpet med næb og klør

Allerede inden navnet på personen blev kendt, skabte beslutningen om jobbet som særlig udsending, der skal stå i spidsen for arbejdet med at sikre Danmark en plads i FN’s Sikkerhedsråd i 2025, røre.

Således var både eksperter, Enhedslisten og fagforeningen DJØF, der er fagforening for blandt andet embedsmændene, allerede i weekenden ude med riven med beskyldninger om politiske vennetjenester.

Og det i en sådan grad, at udenrigsminister Jeppe Kofod måtte på banen for at forsvare beslutningen.

Det bliver ikke en parkeringsplads for afdankede ministre eller andre

Hans Engell

Også i Udenrigsministeriet er der ifølge Hans Engells blevet kæmpet med næb og klør mod oprettelsen af jobbet, som den politiske kommentator betegner som en 'politisk ambassadør'. Det på trods af, at det er deres tidligere chef, der er blevet udnævnt.

Blå bog om Kristian Jensen

  • Ministerposter: Skatteminister 2004-2010, udenrigsminister 2015-2016 og finansminister 2016-2019
  • Gruppeformand for Venstre 2010-2015
  • Næstformand for partiet 2009-2019
  • Statsrevisor fra 2011-2015.

 Kilde: Ritzau

- Udenrigsministeriets embedsværk betragter ambassadørposterne som deres egne, men det er helt tydeligt, at statsminister Mette Frederiksen (S) og Jeppe Kofod her har sat sig igennem, siger Hans Engell.

Mette F. og Kristian Jensen har et godt forhold

Mandag stod det klart, at det ikke var en vennetjeneste, men derimod en fra oppositionen, der fik posten. Og det er der ifølge Hans Engell flere gode grund til.

- Det er ikke for at hjælpe Kristian Jensen. Det er, fordi regeringen mener, at han med hans fortid som tidligere udenrigsminister og finansminister – altså en, der kender diplomatiet og udenrigstjenesten – kan bruges på den her post, siger Hans Engell.

Derudover har det ligget i kortene, at en person med en anden partifarve en rød skulle udnævnes til posten - netop for at undgå beskyldninger om pamperi og vennetjenester.

- Og så har Mette Frederiksen og Kristian Jensen altid haft et godt forhold til hinanden. Der er en stor gensidig respekt mellem dem. Det er der ikke på samme måde mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen, så Lars Løkke Rasmussen har for eksempel ikke være med i regeringens overvejelser, siger Hans Engell.

Post vil ikke indgå i kabale ved regeringsdannelser

Ifølge Hans Engell har det længe været en forståelse mellem de to regeringsbærende partier – Venstre og Socialdemokratiet – at der på et tidspunkt skulle udnævnes politiske ambassadører i Danmark.

Faktisk går aftalen helt tilbage til dengang, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen begge var partiformænd.

Det bliver heller ikke sidste gang, der bliver udnævnt en politisk ambassadør, mener Hans Engell, der dog afviser, at det bliver en post, der kommer til at indgå i en kabale i forbindelse med regeringsdannelser.

- Det bliver ikke en parkeringsplads for afdankede ministre eller andre. Vi taler samlet om en til to til tre, der vil kunne blive udnævnt til de her poster.

Kristian Jensens officielle jobbetegnelse bliver ifølge TV 2’s oplysninger ”særlig udsending.” Det betyder, at han ikke får personaleansvar eller en ambassadørbolig.

Han forlader med stillingen dansk politik og skal i stedet starte i Udenrigsministeriet til sommer i en tidsbegrænset stilling, der varer indtil 2024.

I 2024 bliver det besluttet, hvilke lande der kommer til at sidde i FN’s Sikkerhedsråd.