Klaus Bondam vender tilbage til politik

Den tidligere borgmester meddeler nu, at han stiller op ved næste folketingsvalg i Ida Aukens tidligere kreds på Vesterbro i København.

Det er 20 år siden, han stillede op første gang, og derfor giver det "ærligt talt lidt kriller i maven".

Alligevel vender Klaus Bondam nu tilbage til politik efter ti år, når han ved næste folketingsvalg stiller op som kandidat for Radikale Venstre på Vesterbro i København.

Det fortæller han i et interview med TV 2 mandag.

Opstillingskredsen er den samme, som tidligere Radikale-politiker Ida Auken stillede op i 2014, og Klaus Bondams kandidatur ventes at blive vedtaget onsdag.

Erfaring klæder dansk politik

Klaus Bondam er tidligere teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune og var valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation fra 2001 til 2010 - og så er han desuden skuespiller og direktør i Cyklistforbundet.

Ifølge den tidligere borgmester er det positivt, at mange unge i dag er engagerede i politik og formår at sætte en dagsorden. Men med sine 57 år og mange forskellige titler er han ikke i tvivl om, at han har noget, der klæder dansk politik: Erfaring.

Derfor har han brugt de sidste par år på at komme frem til, at han nu er klar til at vende tilbage til politik, også selvom han efter eget udsagn er ved at være "i toppen af pyramiden" rent aldersmæssigt:

- Jeg har følt mere og mere, at nu er tiden kommet til at stille min alder og erfaring til rådighed, siger han til TV 2.

Løsninger og kompromiser

På Klaus Bondams politiske dagsorden er det især transport, grøn omstilling og sammenhængen mellem land og by, der fylder.

Man skal være medlem af et parti for virkelig at forstå, hvor ondt sådan noget kan gøre

Klaus Bondam, tidligere borgmester i Københavns Kommune

Som borgmester var han med til at indlede de første takter til, at København skal være en CO2-neutral by i 2025, og det arbejde håber han at kunne fortsætte med.

Det gælder om at lytte til Klimarådet og stille spørgsmålstegn ved, om eksempelvis elbiler og ny, grøn teknologi er svaret på alt, siger han.

Men Klaus Bondam er også mere end klar til at indgå kompromiser:

- Jeg har altid haft det enormt svært med konflikter, for jeg synes, det gør ondt i maven. Derfor vil jeg hellere strække mig langt og finde en løsning, der gavner begge parter.

- Det har gjort nas

Efter 25 års medlemskab i Radikale Venstre, er der ingen tvivl om, hvor Klaus Bondam hører hjemme.

Alligevel har det "gjort nas" og været "voldsomt" at være vidne til dramaet i partiet det seneste års tid, siger han. Både når det kommer til Morten Østergaards dramatiske exit og den omfattende rapport om metoo og sexisme internt i partiet.

- Man skal være medlem af et parti for virkelig at forstå, hvor ondt sådan noget kan gøre, siger han.

Klaus Bondam kender partiet indefra, og han erkender, at der nu ligger et stort stykke oprydningsarbejde foran Radikale Venstre, som han selv bliver en del af.

- Det er, som Marianne Jelved engang sagde, de lange seje træk, når det kommer til politik. Og som man bliver ældre, kan man se, at det er de lange seje træk, der betyder noget.

Radikale Venstres nye lederskab bestående af formand Sofie Carsten Nielsen og næstformand Martin Lidegaard er en kombination, Klaus Bondam har "kæmpestor tiltro til":

- Jeg glæder mig til at arbejde med det projekt, vi alle tre er rundet af, siger han.