Politik

Nyt parti vil sætte klima øverst på dagsordenen

På kandidatlisten som formand for det nye klimaparti står Theresa Scavenius, som har en fortid hos de radikale og Alternativet.

Lørdag aften er et nyt klimaparti blevet lanceret. Partiet hedder Momentum,

I spidsen for partiet står Theresa Scavenius, som er klimapolitisk forsker på Aalborg Universitet og har en fortid i Radikale Venstre og Alternativet, hvor hun var kandidat til posten som politisk leder.

- Der er brug for et politisk parti i Danmark, der sætter klimakrisen øverst på dagsordenen og prioriterer de udfordringer, alle dele af vores samfund står overfor, når det kommer til at håndtere den krise, siger hun til TV 2.

Partiet er endnu i sin spæde opstart.

Det har været undervejs i et år og består på nuværende tidspunkt af cirka 15 klimaaktivister, forskere og personer med erfaring fra politik. I den kommende tid vil partiet arbejde på at få opbygget en organisation og et sekretariat.

- Skal vi løse klimakrisen på under 10 år, skal der en gennemgribende regulering til. Vi har ikke tid til at vente på en socialistisk revolution eller på, at alle omvendes til veganisme. Vi har ganske få år til at forhindre et globalt klimakollaps, og derfor skal vi omsætte det momentum, som klimabevægelserne og klimavidenskaben har skabt til politisk magt, siger Theresa Scavenius.

I en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med lanceringen fremgår det, at partiet vil forsøge at opnå indflydelse gennem samarbejde med andre grønne partier frem mod Kommunalvalget og Europaparlamentsvalget.

- Med Momentum vil vi starte en ny klimabevægelse i samfundet. Det er der brug for. Deraf navnet, siger Theresa Scavenius.

Grønne partier spirer

Scavenius og Momentum bliver det fjerde nystartede parti med en overvejende grøn profil.

Theresa Scavenius' tidligere parti Alternativet, Frie Grønne og Veganerpartiet er de seneste i rækken.

Momentum, der ifølge frontfiguren er placeret i midten af det politiske spektrum, håber nu, at man ligesom flere af de andre grønne partier kan lykkes med at opnå 20.000 vælgererklæringer, så partiet kan stille op til Folketinget.