Politik

Vaccineplanen skrider - slutdatoen rykkes flere uger

Ændringer i vaccineplan skyldes forsinkede leverancer af vacciner, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Den danske befolkning kommer til at være færdigvaccineret mod coronavirus senere end først planlagt.

Nu forventes alle danskere at være færdigvaccineret 18. juli 2021. Tidligere hed slutdatoen 27. juni 2021. Det fremgår af en ny vaccineplan, som Sundhedsministeriet fredag har oversendt i en mail til Folketingets sundhedsordførere. TV 2 er i besiddelse af mailen.

Sundhedsstyrelsen bekræfter den ændrede vaccineplan i en pressemeddelelse.

- Samlet set betyder ændringerne, at vi med den justerede vaccinekalender nu forventer, at alle i Danmark, der er 16 år eller ældre, har fået tilbudt vaccination senest i uge 24 (den tredje uge af juni), og at alle kan være færdigvaccineret ca. 4 uger derefter, skriver styrelsen.

Forsinkelser i vaccineleverancer

Sundhedsstyrelsen oplyser, at ændringen i vaccineplanen skyldes blandt, at der er forsinkelser i leverancer af nogle af vaccinerne.

Vaccinen fra firmaet Johnson og Johnson er den næste, der forventes at blive godkendt i Danmark, men producenten kan først levere den i april måned, skriver styrelsen i pressemeddelelsen.

Derudover er forventningen, at der først kan blive leveret doser fra Curevac i juni, står der videre.

Flere andre vacciner i april og nye retningslinjer

Ifølge styrelsen har Pfizer til gengæld oplyst, at der i april vil blive leveret 20.000 flere doser om ugen end tidligere forventet.

Derudover er Sundhedsstyrelsen fredag kommet med nye anbefalinger for vaccinen fra AstraZeneca, som betyder, at borgere over 65 år også kan få den.

Styrelsen udvider desuden intervallet mellem første og andet stik, så en større del af kommende vacciner kan bruges til førstegangsvaccination.

Samlet set betyder ændringerne, at vaccineplanen altså bliver skubbet tre uger.