Regeringen øger terrortruslen mod Danmark ved at lade børn blive i fangelejre i Syrien, mener partier

Det er "helt vildt", at regeringen går direkte imod PET og "vender det døve øre til", mener støttepartier. DF er på linje med regeringen.

Det er dybt bekymrende, at regeringen går imod vurderingen fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og står fast på, at danske børn skal blive i fangelejrene i det nordøstlige Syrien.

Sådan lyder reaktionen fra regeringens støttepartier, efter justitsminister Nick Hækkerup (S) torsdag har været i samråd om sagen.

- Ministeren bagatelliserer vurderingen fra PET, som har den klare vurdering, at der for alvor vil være en risiko, hvis man lader de her børn blive. Så øger man antallet af terrorister, og det kan da ikke være i Danmarks interesse, siger Kristian Hegaard, retsordfører for Radikale Venstre.

Den seneste trusselsvurdering fra PET's Center for Terroranalyse slår fast, at jo længere tid danske børn bliver i fangelejrene i Syrien, desto større er risikoen for, at de bliver radikaliseret og udgør en terrortrussel.

- Regeringen vender det døve øre til

Under torsdagens samråd slog justitsministeren fast, at vurderingen fra PET ikke ændrer regeringens linje. Udgangspunktet er fortsat, at ingen danske børn skal hentes hjem, lød det.

Det er "helt vildt", at regeringen går imod PET's vurdering, lyder det fra Enhedslisten.

- Det er ekstremt bekymrende, at regeringen vender det døve øre til, når der kommer en anbefaling fra PET her. Regeringen øger terrortruslen mod Danmark, og det er dybt uansvarligt, siger Rosa Lund (EL), retsordfører.

Hvis børnene kommer til Danmark, er der sandsynlighed for, at deres forældre kommer med, og ifølge PET kan de udgøre en terrortrussel. Risikerer Danmark så ikke en større sikkerhedstrussel, end hvis de alle bliver i lejrene?

- Jeg mener, at vi løber en større risiko ved at lade dem blive, for der har vi jo ingen mulighed for at holde styr på dem, som hvis de er i Danmark. Nu sidder de jo sammen med alle mulige andre terrorister og har mulighed for at planlægge terrorangreb, siger Rosa Lund.

- Lejre kan udklække flere terrorister

Radikale Venstre mener heller ikke, at truslen mod Danmark vil blive større af at hente børnene og deres mødre til Danmark - tværtimod.

- Det er jo en mulig rede af terrorister i lejrene, og vi ved, at de her lejre ikke kommer til at være der til evig tid. Når lejrene ikke er der mere, er der risiko for, at forældrene bliver genrekrutteret til Islamisk Stat, og at børnene bliver rekrutteret, og så har vi sådan set udklækket flere terrorister, siger Kristian Hegaard.

Det har været fremme, at det kan være svært at løfte bevisbyrden i en eventuel retssag, hvis de voksne kommer til Danmark. Kan det udgøre en sikkerhedstrussel, hvis børnene kommer til Danmark, og forældrene følger med, men ikke bliver dømt?

- Hvis de udgør en trussel, gør de det, uanset om de er uden for eller inden for Danmarks grænser. PET er jo vant til at håndtere mennesker, der udgør en trussel. Og bare fordi de befinder sig i Syrien, er det jo ikke ensbetydende med, at de aldrig vil komme til Danmark og gøre noget ondt, hvis de virkelig gerne vil.

DF: Ingen skal tilbage til Danmark

På den modsatte fløj mener Dansk Folkeparti ikke, at børnene skal hentes hjem, fordi regeringen ikke kan garantere, at forældrene ikke følger med.

- Det vil jo betyde, at vi får lige præcis den situation, som PET også advarer imod - at der kommer syrienskrigere til Danmark, siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

Der er sandsynlighed for, at nogle i lejrene på et tidspunkt bliver befriet eller løsladt. Kan de ikke udgøre en større trussel mod Danmark ved at blive i lejrene nu frem for i Danmark, hvor de kan blive afradikaliseret og overvåget?

- Nej, det kan de ikke. For det er enormt ressourcekrævende at overvåge islamister i Danmark. Det er ikke en holdbar løsning. Og hvis der er en terrortrussel fra dem, er det ikke her i landet, men en trussel lokalt, siger Peter Skaarup.

Hvis de bliver befriet eller løsladt, kan de vel også komme til Danmark og udgøre en trussel?

- Så har vi forhåbentlig tilstrækkelig grænsekontrol og en efterretningstjeneste, der arbejder på at forhindre den situation. Under alle omstændigheder er det totalt logisk, at vi aldrig skal tage de mennesker tilbage til Danmark. De har truffet deres valg.

- Vigtigt at sende signal til fremtidige krigere

Er det vigtigere for DF at sende et politisk signal om, at formodede fremmedkrigere er uønskede i Danmark end at minimere terrortruslen mod Danmark?

- Begge dele er vigtigt. Det er da vigtigt at sende et signal til fremtidige krigere om, at det ikke kan betale sig at tage af sted, siger Peter Skaarup.

Men er det vigtigere?

- Begge dele er vigtigt. Jeg mener, at vi får gjort det rigtige ved at nægte at tage dem tilbage og lade dem sejle i deres egen sø. Så minimerer vi terrortruslen og gør det mindre attraktivt at være terrorist og kriger i et fremmed land.