16x9

Mette Frederiksen kiggede pÄ de intetanende mennesker: - Om kort tid er vores alles liv forandret

For et Ă„r siden blev en af de mest skelsĂŠttende beslutninger i Danmarkshistorien taget. Her er historien om, hvordan Danmark pludselig blev lukket.

Mette Frederiksen tog en dyb indÄnding. Holdt en lille pause, fÞr hun svarede.

Pernille Skipper ville vide, om skoler og daginstitutioner kunne blive lukket pÄ et tidspunkt.

Svaret overraskede Enhedslistens politiske leder. For det ville statsministeren ikke afvise.

De to var sammen til et aftenmþde i Statsministeriet, hvor Mette Frederiksen fortalte alle partilederne om, hvad der néste dag – 10. marts – ville ske i Danmark: Skérpede rejseregler og restriktioner i den kollektive trafik.

De nĂŠste dage bliver afgĂžrende

Mail fra Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet

Skipper tÊnkte, at hvis bÊrende samfundsinstitutioner som skoler, bÞrnehaver og vuggestuer kunne komme i fare for at blive lukket, mÄtte det vÊre alvorligt med coronavirus.

Men at en sÄ vidtgÄende og historisk beslutning allerede skulle tages mindre end 48 timer senere, vidste ingen i lokalet. Heller ikke Mette Frederiksen.

square to 16x9
Arbejdsdagen 9. marts blev forlÊnget til langt ud pÄ natten for Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen. Foto: Scanpix

Natlige mails fra Frederiksens hÞjre hÄnd

FĂ„ timer efter at partilederne havde forladt Statsministeriet og var trasket ud i den fugtige martsaften, begyndte det for alvor at tage fart.

SĂ„dan har vi gjort

Oplysningerne i denne artikel stammer fra forskellige kilder:

Det var ellers nat, men i hvert fald én person i Mette Frederiksens absolutte inderkreds sov ikke. Det var Statsministeriets nytiltrÄdte departementschef Barbara Bertelsen, der her natten til 10. marts sad foran sin computer og skrev en mail.

Den blev sendt til en kreds af departementschefer, og selvom emnefeltet "De kommende dage" ikke i sig selv var alarmerende, var budskabet i mailen ikke til at tage fejl af.

Danmark befandt sig ifÞlge Bertelsen blot 16-17 dage efter Italien, som pÄ det tidspunkt var Europas absolut hÄrdest ramte land af coronavirus. I mailen linkede departementschefen til to skrÊmmende nyhedsartikler om udviklingen i det hÄrdt pressede italienske sundhedsvÊsen og manglen pÄ sengepladser.

46-Ärige Barbara Bertelsen tiltrÄdte stillingen som departementschef i Statsministeriet 13. januar 2020. Kort tid efter kom coronaen.
46-Ärige Barbara Bertelsen tiltrÄdte stillingen som departementschef i Statsministeriet 13. januar 2020. Kort tid efter kom coronaen. Foto: Ritzau Scanpix

Mailen var en forelÞbig kulmination pÄ Statsministeriets involvering, der var begyndt halvanden mÄned tidligere, mens coronavirus blot var en ukendt sygdom i en fjern kinesisk provins.

Her sendte Barbara Bertelsen 21. januar en intern mail til en kreds af ledende embedsmĂŠnd i Statsministeriet, hvor hun linkede til en TV 2-artikel med titlen "DĂždelig virus spreder sig til USA" og samtidig spurgte ind til det danske kriseberedskab.

Dagen efter, 22. januar, fortalte Sundhedsstyrelsens direktÞr, SÞren BrostrÞm, pÄ landsdÊkkende tv, at sygdommen blev taget alvorligt, men at der ikke var grund til bekymring i Danmark.

Intet af det beroligede dog Bertelsen, der i en intern mail 9. februar kritiserede Sundhedsstyrelsen for at kommunikere for optimistisk og spydigt konstaterede, at "Hope is not a strategy".

Det udvikler sig time for time

Mette Frederiksen

Men i mailen sendt natten til 10. marts levnede Barbara Bertelsen ikke plads til spydigheder.

- De nÊste dage bliver afgÞrende i forhold til at formÄ i tide at have modet, agiliteten og handlekraften til uden tÞven at trÊffe de rigtige beslutninger til at formindske og forsinke smitteudbredelsen mest muligt.

FĂ„ timer senere, nĂŠste morgen, sendte hun endnu en mail.

- Vi vĂ„gner op til 156 smittede – som jo givet vokser markant i dag. Vi er snarere som Italien 25. februar. AltsĂ„ prĂŠcis for 14 dage siden.

square to 16x9
Statsminister Mette Frederiksen var sekunderet af Magnus Heunicke, SÞren BrostrÞm, Thorkild Gogde og Erik BrÞgger Rasmussen pÄ pressemÞdet 10. marts. Foto: Ritzau Scanpix

Tidligt varsel om store forandringer

Da dÞren til Spejlsalen i Statsministeriet blev Äbnet klokken 11.02, gik Mette Frederiksen direkte ind og stillede sig bag den midterste af de fem pulte. Hun kiggede fÞrst til begge sider for at sikre sig, at de andre mÞdedeltagere var kommet pÄ plads, og sÄ vendte hun sig mod pressen, der var samlet foran hende.

Hun lagde ud med at gentage budskabet fra Barbara Bertelsens mail.

- Her til formiddag har vi 156 smittede, og det udvikler sig time for time.

PÄ pressemÞdet fortalte Mette Frederiksen danskerne om skÊrpede rejseregler samt nye afstandskrav og anbefalinger om at undgÄ myldretiden i den kollektive trafik. Men hun lod ogsÄ forstÄ, at det formentlig ikke ville stoppe her, og at der kunne komme "stÞrre forandringer af vores samfund".

- Vi skal ikke gÄ i panik. I mÄ forvente yderligere initiativer.

Mette Frederiksen fÄr spÞrgsmÄl om, hvad de mulige
Mette Frederiksen fÄr spÞrgsmÄl om, hvad de mulige "stÞrre forandringer" kan vÊre. Hun svarer ikke konkret. Foto: Ritzau Scanpix

Statsministeren uddybede ikke, hvad "stÞrre forandringer" dÊkkede over, men mens hun talte pÄ pressemÞdet, blev der i det skjulte lagt mere konkrete og omfangsrige planer end tidligere. Det skete i [AC-gruppen] bestÄende af topembedsmÊnd fra ministeriernes departementer.

Nedlukningsplan tager form i det skjulte

Parallelt med pressemÞdet tog et nyt dokument form i AC-gruppen. Det fik titlen 'Et Danmark, der gÄr langsommere' og blev omtalt som et "forelÞbigt idékatalog" til restriktioner.

Idékataloget var opsigtsvÊkkende. For det var her, at muligheder for vidtgÄende tiltag som et forsamlingsforbud pÄ 100 personer, tvungen hjemsendelse af offentligt ansatte samt lukninger af skoler, dagtilbud og uddannelser i lÞbet af dagen 10. marts blev nedfÊldet pÄ papir for fÞrste gang.

Vi har ikke tid til at eksperimentere

Mail fra Barbara Berthelsen

Klokken 15.52 blev AC-gruppens idekatalog rundsendt til en snĂŠver kreds af topembedsmĂŠnd.

PĂ„ omtrent samme tid udarbejdede en bred kreds af myndigheder – herunder Sundhedsstyrelsen – i regi af Den Nationale Operative Stab, [NOST], deres forslag til nye initiativer. Baggrunden var det forestĂ„ende strategiskifte fra inddĂŠmning til afbĂždning, hvor myndighederne ikke lĂŠngere troede pĂ„, at smitten kunne hegnes ind. Men i NOST's bud pĂ„ nye initiativer var hverken lukning af skoler og dagtilbud, forsamlingsforbud og tvungen hjemsendelse af offentligt ansatte nĂŠvnt.

Begge dokumenter landede muligvis i Mette Frederiksens indbakke. Men denne eftermiddag havde statsministeren ogsÄ meget andet at se til.

Mette Frederiksen sÄ bekymret ud, da hun pÄ et pressemÞde om formiddagen 10. marts fortalte offentligheden om de nye smittetal.
Mette Frederiksen sÄ bekymret ud, da hun pÄ et pressemÞde om formiddagen 10. marts fortalte offentligheden om de nye smittetal. Foto: Ritzau Scanpix

HastemĂžde med EU-landene

Mette Frederiksen kiggede kortvarigt ned pÄ sin telefon. Smittetallet i Danmark var steget fra 156 om formiddagen til nu 262.

PÄ en fladskÊrm foran hende var der her sidst pÄ eftermiddagen gang i et hasteindkaldt videomÞde i Det EuropÊiske RÄd om coronasituationen.

Den italienske premierminister Giuseppe Conte tog ordet. Han berettede om et hÄrdt presset sundhedsvÊsen i stÞvlelandet, og undervejs i mÞdet udvekslede de europÊiske ledere erfaringer og mulige indsatser over for den stadig forholdsvis ukendte coronavirus.

Risikoen er ikke at gĂžre for meget og for hurtigt

Mail fra Barbara Bertelsen

Der gik nĂŠsten tre timer, fĂžr Mette Frederiksen slukkede skĂŠrmen og trak ud i Statsministeriets sekretariat.

Klokken var 19.59, og de andre medarbejdere havde spist. Men pÄ et bord i lokalet stod flere plastikbÞtter med takeaway-salat klar til statsministeren. Hun satte sig alene ved bordet, tog gaflen i hÄnden og lukkede et kort Þjeblik sig selv lidt ned, viser en fotoserie fra Politiken.

- Vi har ikke tid til at eksperimentere

Som forrige nat var Barbara Bertelsen, Mette Frederiksens departementschef, igen ved tasterne.

square to 16x9
Barbara Bertelsen og Mette Frederiksen har kendt hinanden lĂŠnge. Bertelsen var departementschef i Justitsministeriet, da Mette Frederiksen fra 2014 til 2015 var justitsminister. Her er de fotograferet ved et mĂžde efter nedlukningen. Foto: Scanpix Denmark

Kort efter midnat til 11. marts sendte hun en mail med titlen 'Pligtlésning' til Justitsministeriets departementschef og linkede til en artikel fra det internationalt anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet, hvor tiltag som stop for store forsamlinger og lukning af undervisning – dog ikke skolelukninger – blev fremhévet som effektive i kampen mod stigende smitte.

En time senere sendte hun endnu en mail. Denne gang til alle departementschefer og med titlen 'Alle mand pĂ„ dĂŠk'. Her skrev hun, at der kun var dage – og ikke uger – til at handle for at knĂŠkke smittekurven.

- Risikoen er ikke at gþre for meget og for hurtigt – det er at gþre for lidt og for langsomt, lþd det blandt andet i mailen, hvor Barbara Bertelsen linkede til en artikel fra The Atlantic med titlen "Cancel everything", der forklarede, hvorfor en nedlukning var nþdvendig.

Lidt senere pÄ natten sendte Statsministeriets departementschef nok en mail. Igen til justitsministeriets departementschef. Her linkede hun til en artikel fra Ekstra Bladet, hvor frustrerede rejsende brokkede sig over regeringens opfordring til at undgÄ den kollektive trafik i myldretiden.

- Se reaktionerne – var det samme i TV-avisen. Vi har ikke tid til at eksperimentere. Det mĂ„ lukkes helt ned sĂ„. SĂ„ giver det ogsĂ„ sig selv, at folk ikke kan komme pĂ„ arbejde, skrev hun.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fik voldsomt travlt, da coronavirus kom til Danmark.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fik voldsomt travlt, da coronavirus kom til Danmark. Foto: Ritzau Scanpix

En ildevarslende sms

Hjemme i lejligheden pÄ Østerbro i KÞbenhavn tikkede en sms ind hos sundhedsminister Magnus Heunicke lidt over 7 om morgenen 11. marts. Den kom fra en medarbejder i ministeriet.

Seneste opdatering fra SSI: Nu er 340 personer bekrĂŠftet smittet.

Sundhedsministeren spÊrrede de tunge Þjne op. Han havde vÊret pÄ arbejde i ministeriet til ud pÄ natten, og siden han var gÄet i seng ved 2-tiden, var yderligere 78 personer konstateret smittet. Det var et voldsomt tal.

PÄ det her tidspunkt var der fÄ indlagte, sÄ smittetallene var det eneste instrument til at fÞlge sygdommen, og de blev derfor fulgt ekstremt nÞje. Men det var kun danskere med kraftige symptomer, der blev testet, og frygten hos blandt andre sundhedsministeren var derfor, at smittetallet reelt var langt hÞjere.

square to 16x9
Indgangen til Statsministeriet fra Prins JĂžrgens GĂ„rd. Ministerbilen holder og venter. Foto: Ritzau Scanpix

Da Mette Frederiksen samme morgen steg ud af ministerbilen i Prins JĂžrgens GĂ„rd og gik op ad trappen til Statsministeriet, regnede hun ikke med, at beslutningen om nedlukning skulle trĂŠffes den dag.

Men i lÞbet af de kommende timer begyndte det at gÄ op for hende og en lille kreds af mennesker, at 11. marts kunne blive historisk.

Turbo pÄ planerne

Medlemmerne af [AC-gruppen] havde travlt, da de ankom til hastemĂžde klokken 10.

Gruppen havde dagen fÞr lavet idékataloget 'Et Danmark, der gÄr langsommere', hvor nedlukning af bÄde skoler og daginstitutioner, hjemsendelse af offentligt ansatte og et forsamlingsforbud var med. Men der manglede bÄde informationer om, hvor hurtigt tiltagene kunne sÊttes i vÊrk, og hvilken ny lovgivning det krÊvede.

Fuldkommen vildt og historisk mĂžde med mine sundhedsministerkolleger!

SMS fra Magnus Heunicke

Det skulle ifÞlge mÞdereferatet om hastemÞdet hurtigt pÄ plads, fordi der fra "politisk niveau var et Þnske om at pÄbegynde planlÊgningen af et mere vidtgÄende scenarie", hvor "landet lukkes mere eller mindre ned".

Beslutningen om de mere vidtgÄende restriktioner var endnu ikke taget. Men pÄ en meget central post hos sundhedsmyndighederne sad en mand og mente, at regeringen var ved at gÄ for langt.

En kraftig opfordring til Bertelsen

Den skeptiske mand var Sundhedsstyrelsens direktÞr, SÞren BrostrÞm, men det var ikke ham selv, der kom med et oprÄb til ledelsen i Statsministeriet. Det gjorde derimod Sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels.

Ud pÄ formiddagen sendte Okkels en mail til Statsministeriets og Justitsministeriets ledelse med en "kraftig anbefaling" om at inddrage sundhedsfaglig rÄdgivning, fÞr der blev truffet beslutning om at fÞre de nye tiltag til en omfattende nedlukning ud i livet.

Sundhedsministeriets davĂŠrende departementschef, Per Okkels.
Sundhedsministeriets davĂŠrende departementschef, Per Okkels. Foto: Ritzau Scanpix

Okkels havde i ugerne op til fungeret som en form for bindeled mellem sundhedsmyndighederne og regeringens top. Her havde han lÞbende vÊret i tÊt kontakt med Sundhedsstyrelsen, der pÄ grund af den nye [AC-gruppen] og et styrket [NOST] havde mistet sin helt centrale rolle som omdrejningspunktet for krisehÄndteringen.

Om fÄ timer vil vores allesammens liv vÊre forandret

Mette Frederiksen

Sundhedsstyrelsen var fortsat vigtig i forhold til at levere faglige input, men direktÞr SÞren BrostrÞm var frustreret over det, han oplevede som detailstyring fra Statsministeriet i forhold til blandt andet fokus pÄ worst case-scenarier og streng kontrol med Sundhedsstyrelsens udmeldinger til offentligheden.

Her, hvor nedlukningsplanerne virkelig tog form i regeringens AC-gruppe, ville Per Okkels have Statsministeriet til at rÄdfÞre sig med sundhedsmyndighederne om, hvorvidt tidspunktet "for at sÊtte al ting i stÄ" var det rigtige.

- Ja, det siger sig selv, lĂžd svaret til Okkels fra Barbara Bertelsen i Statsministeriet.

Sundhedsstyrelsens direktĂžr, SĂžren BrostrĂžm, var bestemt ikke enig med regeringen i alt, hvad den foretog sig i forbindelse med nedlukningen 11. marts.
Sundhedsstyrelsens direktĂžr, SĂžren BrostrĂžm, var bestemt ikke enig med regeringen i alt, hvad den foretog sig i forbindelse med nedlukningen 11. marts. Foto: Ritzau Scanpix

Protester fra BrostrĂžm

Sundhedsministeriets departementschef sendte derefter et billede af en skitse for nedlukningen til SĂžren BrostrĂžm og faglig direktĂžr i Statens Serum Institut KĂ„re MĂžlbak.

Ud pÄ eftermiddagen svarede BrostrÞm, at Sundhedsstyrelsen ud fra sundhedsfaglige grunde ikke kunne anbefale, at der i situationen blev foretaget en "fuldstÊndig lukning af vuggestuer, bÞrnehaver, dagtilbud, skoler med videre". IsÊr fordi bÞrn "ikke forventes at bidrage til smittespredning i betydende omfang".

BrostrĂžm afsluttede sin mail til Per Okkels med at skrive, at han havde drĂžftet situationen med KĂ„re MĂžlbak. Den sundhedsfaglige indstilling til regeringen var at vente med at sĂŠtte tiltag som lukning af skoler og daginstitutioner i vĂŠrk, lĂžd det. EfterfĂžlgende har MĂžlbak dog sagt, at han var uenig med BrostrĂžm i forhold til skolelukningerne.

Men i toppen af regeringen var stemningen pÄ det her tidspunkt bestemt ikke til at vente.

Den efterhÄnden berÞmte graf over belastningen af sundhedsvÊsenet blev hevet frem pÄ flere pressemÞder. Bekymringen var at ende pÄ den rÞde kurve, hvor sundhedsvÊsenet ikke kunne fÞlge med.
Den efterhÄnden berÞmte graf over belastningen af sundhedsvÊsenet blev hevet frem pÄ flere pressemÞder. Bekymringen var at ende pÄ den rÞde kurve, hvor sundhedsvÊsenet ikke kunne fÞlge med. Foto: Ritzau Scanpix

Kuldegysninger hos Heunicke

Magnus Heunicke fik kuldegysninger.

Han sad til mÞde med sine EU-kolleger og lyttede til Italiens sundhedsminister, der fortalte om en skrÊmmende udvikling. FÄ minutter inde i mÞdet, der begyndte klokken 15, havde han fÄet en sms: Smittetallet var steget med 102 siden i morges.

Seneste opdatering fra SSI: Nu er 402 personer bekrĂŠftet smittet

PÄ mÞdet var Italiens opfordring tydelig: "UndgÄ at ende som Norditalien".

Heunicke greb igen sin telefon og skrev en kort sms til flere embedsmĂŠnd i Sundhedsministeriet og Statsministeriet.

Magnus Heunicke
Fuldkommen vildt og historisk mĂžde med mine sundhedsministerkolleger!

Statsministeren alene i KĂžbenhavns gader

Luften var lidt kÞlig, men der var ingen skyer til at genere den lavthÊngende sol, da Mette Frederiksen med hÊnderne i lommen og musik i Þrerne skrÄede alene hen over Christiansborgs Slotsplads. Hun var pÄ vej ud pÄ en gÄtur langs vandet.

Ude pÄ cykelstierne var bÞrnefamilier med ladcykler pÄ vej hjem, og ved statuerne stod turister og knipsede med kameraerne. PÄ bÊnkene sad kÞbenhavnere og nÞd den spÊde start pÄ forÄret.

Mette Frederiksen kiggede pÄ de intetanende mennesker og tÊnkte:

- I skulle bare vide, om fÄ timer vil vores allesammens liv vÊre forandret, har hun senere fortalt til Femina.

Klokken var 15.50, og Mette Frederiksen havde netop forladt Statsministeriet, hvor beslutningen om en stor nedlukning var blevet taget efter flere mĂžder i lĂžbet af eftermiddagen.

Det, jeg vil sige i aften, kommer til at fÄ store konsekvenser for alle

Mette Frederiksen

Offentligheden ville dog fÞrst fÄ besked ud pÄ aftenen.

Partiledere mĂžder chokeret minister

Partilederne stod og ventede, da dĂžren gik op. Nick HĂŠkkerup kom ud ifĂžrt jakkesĂŠt og med en rygsĂŠk over skuldrene. Han var hvid i hovedet, bemĂŠrkede flere partiledere.

Justitsministeren havde sammen med et par Þvrige fagministre og embedsfolk netop vÊret til mÞde hos Mette Frederiksen. Han kiggede over pÄ Pernille Vermund og de andre partiledere uden at sige meget. Om lidt var det deres tur til at trÊde ind i EgetrÊsvÊrelset i Statsministeriet og fÄ besked om indholdet af aftenens pressemÞde.

Uden for lokalet stod en beholder med desinfektionsmiddel, og partilederne stillede sig op i en form for kÞ og sprittede pÄ skift deres hÊnder af. De forsÞgte at holde afstand, men glemte det ogsÄ, mens de smÄsnakkede om situationen. IsÊr hilsnerne var akavede, og den radikale leder Morten Østergaard valgte en noget aparte erstatning for krammer og hÄndtryk. Han slog sig pÄ brystet.

Foruden partilederne var der ogsÄ en fotograf fra Politiken til stede. Han tog billeder til en fotoserie, der skulle offentliggÞres senere pÄ forÄret, men Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, var irriteret. Han sÄ det som en iscenesÊttelse af Mette Frederiksen og forstod ikke, hvorfor Statsministeriet havde givet ham lov til at vÊre der til en orientering om sÄ alvorligt et emne.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, forstod ikke, hvorfor Mette Frederiksen havde givet tilladelse til, at en fotograf kunne tage billeder.
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, forstod ikke, hvorfor Mette Frederiksen havde givet tilladelse til, at en fotograf kunne tage billeder. Foto: Ritzau Scanpix

DF-formanden sagde, at han ikke ville have taget billeder, da mĂždet skulle i gang. SĂ„ fotografen gik ud, og partilederne tog plads bag deres navneskilte ved bordet, hvor hver anden stol stod tom.

Siden Mette Frederiksens gÄtur i KÞbenhavn bare to en halv time tidligere var der sket meget. Smittetallet var oppe pÄ 514, 10 personer lÄ indlagt, en Êldre mand var kommet i respirator i kritisk tilstand, og WHO havde erklÊret covid-19 for en pandemi.

Gispede, da nyheden kom

Statsministeren lagde ud med at sige, at det nok blev det sidste fysiske mÞde i noget tid og begyndte sÄ at fortÊlle partilederne om den kommende nedlukning. Normalt ville hun selv formulere sine sÊtninger, men her lÊste hun meget op fra et stykke papir. Det var tydeligvis vigtigt for hende at vÊre prÊcis.

Mens Mette Frederiksen foldede restriktionerne ud og fortalte om frygten for at ende som Norditalien, var der stille i lokalet. Men undervejs kom den konservative gruppeformand Mai Mercado med et gisp. Hun var med i stedet for partiformand SĂžren Pape Poulsen og troede, at hun skulle orienteres om det fĂžrste danske coronadĂždsfald og ikke en stor nedlukning.

Efter orienteringen og en diskussion om ny hastelovgivning kunne partilederne stille spÞrgsmÄl. SpÞrgelysten var stor. Ville danskerne hamstre?

Statsministeren svarede, at supermarkederne ikke ville fÄ forsyningsproblemer, hvis danskerne bare handlede som normalt. Men for at undgÄ panik i befolkningen blev de enige om, at hun ogsÄ skulle sige det pÄ pressemÞdet.

Kort fĂžr klokken 20 kom en embedsmand ind. PressemĂždet 20.30 nĂŠrmede sig.

Danskerne fÄr besked

NÊsten to millioner danskere fulgte med foran skÊrmene, da Mette Frederiksen klokken 20.32 trÄdte ind i Spejlsalen i Statsministeriet.

Med sig havde hun Magnus Heunicke, rigspolitichef Thorkild Fogde, direktĂžr for Udenrigsministeriets Borgerservice Erik BrĂžgger Rasmussen samt Sundhedsstyrelsens direktĂžr SĂžren BrostrĂžm, der i dagene op til havde forsĂžgt at undslippe netop pressemĂžder med regeringen.

- Det, jeg vil sige i aften, kommer til at fÄ store konsekvenser for alle danskere, indledte Mette Frederiksen.

Statsministeren lukkede derefter nĂŠsten hele Danmark ned og advarede mod at hamstre.

Men da hun efter pressemÞdet gik tilbage til sit kontor for at arbejde videre, var der langt vÊk fra ministeriet allerede mange danskere pÄ vej ud for at gÞre det, de ikke skulle: TÞmme butikkerne.

square to 16x9
Mette Frederiksen pÄ vej ud af Spejlsalen efter pressemÞdet om den historiske nedlukning. Foto: Ritzau Scanpix

Efterskrift

PĂ„ pressemĂždet sagde Mette Frederiksen, at det var "myndighedernes anbefaling" at lukke ned for al "unĂždvendig aktivitet" i en periode. Konkret nĂŠvnte hun blandt andet skoler og daginstitutioner som steder, hvor "smitten spredes mest", men hun uddybede ikke, hvilke myndigheder der skulle vĂŠre kommet med anbefalingen om at lukke ned.

En stor udredningsrapport om forlÞbet med titlen 'HÄndteringen af covid-19 i forÄret 2020' har siden vurderet, at Mette Frederiksen pÄ pressemÞdet gav befolkningen det indtryk, at de konkrete nedlukningstiltag som eksempelvis skoler og daginstitutioner skete pÄ myndighedernes anbefaling. Men i udredningsrapporten tyder intet pÄ, at det hverken var i Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, AC-gruppen eller NOST, at nedlukningsplanen blev udtÊnkt. I stedet vurderer rapporten pÄ baggrund af den tÊtte styring og kontrol fra departementschef Barbara Bertelsen, at det skete i Statsministeriet.

Det har fÄet flere partier pÄ Christiansborg til at beskylde Mette Frederiksen for at have talt usandt om baggrunden for nedlukningen.

Mette Frederiksen afviser beskyldningerne og siger, at hun aldrig har lagt skjul pÄ, at det var en politisk beslutning, hvad der konkret blev lukket ned.