Politik

Ellemann til indbyggere i Vollsmose: - I kan ikke være det bekendt

Venstre har foreslået at sænke forsamlingsforbuddet i Vollsmose fra fem til to personer, hvilket både DF og K støtter op om. Regeringen afventer.

Smitteudbruddet i Vollsmose kan i værste fald få betydning for genåbningen af hele Danmark.

Så klar er meldingen fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, efter nyheden om, at bydelens incidenstal nu nærmer sig 1000.

- Det her risikerer at sætte alt det på spil, som alle i det her land faktisk har gjort en kæmpe indsats for at opnå. Vi holder afstand, vi tager hensyn til hinanden, spritter af og går med mundbind, for at Danmark kan åbne igen. Så ser vi nu en lille gruppe, som ikke gør det. Dem må vi så hjælpe til at gøre det. Og hvis ikke man vil høre, må man føle, siger V-formanden.

Stod det til Venstre, var forsamlingsforbuddet i den odenseanske bydel allerede sat ned fra fem til to. Et forslag, som formanden kom med tirsdag, og som Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti støtter op om.

Bryder man det, skal politiet ifølge Ellemann endnu oftere hive bødeblokken frem, end hvad tilfældet er i dag.

- I sætter alt det på spil, som 5,5 millioner mennesker har kæmpet for i et år. Det kan I ikke være bekendt, siger Jakob Ellemann-Jensen til beboerne i Vollsmose.

Holder fast i nuværende indsats

De seneste dages smitteopsporing har ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afsløret skjulte smittekæder dybt ind i Vollsmose. Alligevel er der endnu ikke taget konkret stilling til, hvilket redskab der potentielt kan blive det næste, fortæller ministeren til TV 2.

- Der er ingen instrumenter, der vil være fremmede for os. Myndighederne ser på det her både i dag og i morgen og vurderer, hvad næste skridt skal være, siger han.

Ligesom Jakob Ellemann-Jensen peger Heunicke på, at der er nogle bestemte grupper, som "tager for let på det her og ikke i tilstrækkelig grad passer på". Han nævner konkret, at der er nogle, der mødes for mange. Det vil sundhedsministeren ikke acceptere, lyder det, men:

- Jeg vil ikke være med til, at vi skærer alle over en kam og siger, at alle, der kommer fra et andet land eller har et efternavn med en anden klang end dansk, de er skyld i, at vores smitte eksploderer. Sådan er det selvfølgelig ikke.

Mener det alvorligt

I disse dage er der oprettet lokale testcentre i Vollsmose, og der er sat personer ind for at stemme dørklokker. Og da incidenstallet i tirsdags viste sig at være steget for tredje dag i træk, præsenterede borgmesteren, at der nu ville blive indført såkaldte to go-test.

Det vil sige, at bydelens indbyggere vil blive tilbudt at få foretaget en test lige uden for deres dørtrin.

En "fremragende idé", lyder det fra Ellemann. Men det frustrerer ham, at selve udrulningen lader vente på sig. To go-tests bliver nemlig først implementeret på lørdag.

- Man kan jo ikke bare sætte sig med hænderne i skødet og sige, at det må blive en anden dag. Det her har man været klar over i ugevis. Jeg synes simpelthen, at man skal lette sin bagdel og komme i gang. Sænk forsamlingsforbuddet, få langet nogle bøder ud og sig til folk, at vi mener det her alvorligt.

Sundhedsministeren afviser, at der nøles i Vollsmose. Tværtimod har myndighederne sat både "hurtigt og massivt" ind, lyder det.