Politik

Ny rapport afslører krænkelsessager i Radikale Venstre

Mere end hver femte har oplevet seksuel chikane, mens enkelte svarer, at voldtægter eller voldtægtsforsøg har fundet sted.

En ny rapport kortlægger nu omfanget af sager om krænkelser i Radikale Venstre.

Rapporten viser, at over en tredjedel blandt de mere end 400 besvarelser har haft mindst én oplevelse med enten seksuel chikane, forskelsbehandling eller seksuel tvang.

Enkelte har desuden svaret, at der har fundet voldtægter eller voldtægtsforsøg sted i partiet.

De fleste har været udsat for uønskede kommentarer om deres krop, seksualitet eller deres udseende, mens 11 procent svarer, at de har været udsat for uønsket fysisk berøring. 2 procent siger, at de har været pressede til seksuelle handlinger.

Ifølge rapporten er det især de yngste mænd og kvinder i partiet, der har oplevet krænkelserne.

Mange hændelser det seneste år

Rapporten er lavet af organisationen Kvinfo, der har fået til opgave at undersøge sager om krænkelser i partiet baseret på udsagn fra både nuværende og tidligere medlemmer, folkevalgte og ansatte i Radikale Venstre.

I undersøgelsen blev deltagerne spurgt, om de har oplevet forskelsbehandling på baggrund af køn, seksuel chikane eller seksuel tvang.

Mere end hver femte svarer, at de har oplevet mindst én hændelse, der kan kategoriseres som seksuel chikane, der eksempelvis dækker over uønsket berøring eller kommentarer.

Ifølge rapporten er der tale om både nye og gamle sager, men 34 procent af dem, der har oplevet en hændelse, svarer, at den er sket inden for det seneste år.

- Jeg har lyst til at give alle en undskyldning

Politisk leder i Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, kalder rapporten for "læsning, der gør ondt".

- Den (rapporten, red.) konkluderer, at alt for mange gennem årene har oplevet seksuel chikane eller andre former for sexistisk adfærd i Radikale Venstre. Og det er ulykkeligt – for én sag er en for meget, skriver hun på sin Facebook-profil.

Sofie Carsten Nielsen indrømmer, at partiet "i for mange tilfælde ikke har håndteret sagerne ordentligt", og at hun fortryder sin egen håndtering i sagen om Morten Østergaard fra efteråret.

Partiformanden afslutter med at undskylde over for alle dem, der har oplevet seksuel chikane eller sexistisk adfærd i partiet gennem årene:

- Undskyld, for den smerte, det har forvoldt jer.

Ifølge landsformand i partiet, Svend Thorhauge, har partiet i de seneste to år haft en såkaldt "åben dør-politik", hvor man kunne gå til ledelsen i partiet med sager, man gerne ville have håndteret.

En politik, han erkender nok har fejlet:

- Det, vi får afdækket nu, er, at der er et kulturelt problem. Det er vi nødt til at kigge på, og det er et fælles ansvar, siger Svend Thorhauge.

Partiet blev centrum for MeToo

Radikale Venstre blev selv centrum for store dele af MeToo-debatten i efteråret sidste år.

Først da partiet ville have ”et opgør med den rådne kultur på Christiansborg”, der var begyndt at komme op til overfladen, efter at en anden bølge af MeToo-sager begyndte at rulle.

Kort efter måtte partiets daværende politiske leder, Morten Østergaard, dog selv trække sig efter et yderst turbulent forløb og flere krænkelsessager med ham som hovedperson.

- Jeg kan ikke med troværdighed fortsætte som politisk leder af Radikale Venstre, lød det dengang fra en tydeligt berørt Morten Østergaard, da han forlod sin mangeårige post.