Politik

Radikale afviser live-tv fra rigsretssag - må ikke blive et underholdningsprogram

Dansk Folkeparti mener omvendt, at det vil skabe åbenhed.

Inden tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til efteråret skal i Rigsretten, vil hun først sikre sig mere åbenhed om processen.

Derfor står hun klar med to lovforslag, som skal gøre det muligt for medier at sende lyd og billede direkte fra Rigsrettens forhandlinger og samtidig gøre det offentligt, hvilke af sagens dommere der stemmer hvad.

Det vil være et nybrud, hvis man sikrede sig selv nye regler specifikt for sin egen retssag

Kristian Hegaard, retsordfører i Radikale Venstre

Men særligt det første af de to forslag møder nu modstand fra Radikale Venstres retsordfører, Kristian Hegaard:

- Der skal sikres rum og respekt om rettens arbejde, og det kan jeg godt være bekymret for, hvis det udvikler sig til et livestream, der har karakter af underholdningsprogram, siger han til TV 2.

Ifølge Kristian Hegaard kan det nemlig påvirke sagens vidner, hvis rettens arbejde transmitteres live.

DF: Danskerne skal få syn for sagen

Selv mener Inger Støjberg dog ikke, at live-tv fra retslokalet vil påvirke sagens udfald.

Hun henviser blandt andet til, at sagens vidner og deres udsagn allerede er offentligt tilgængeligt i rapporten fra den såkaldte Instrukskommission, der ligger til grund for sagen.

- Jeg har jo rent faktisk skrevet i lovforslaget, at hvis der skulle dukke nogle særlige ting op, det kunne være stærkt personlige oplysninger, så vil man kunne lukke dørene imens, siger Inger Støjberg.

Lyn-analyse

Rigsretssagen er basalt set en straffesag, som foregår efter retsplejelovens regler og rammer. Og derfor er den jo ikke lukket land for offentligheden.

Det her handler ikke om principper, men at Inger Støjberg helt åbenlyst er ved at føre sin sag. Det, hun fortæller offentligheden her, er, at hun frygter en lidt fordækt skueproces, og derfor kommer hun med det her forslag – nok vel vidende, at der ikke vil være et flertal for det i Folketinget.

Selvom retssager i Danmark allerede er åbne for, at tilhørerne kan være fysisk til stede i retslokalet, mener den tidligere minister ikke, at adgangen er god nok.

Og den holdning deler gruppeformanden i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, som understreger, at rigsretssagen mod Støjberg er "en politisk hetz og en heksejagt":

- Men det kan jo være, at der er nogle danskere, der ikke er enige med os. Og så kan de følge med direkte på de ting, der foregår i rigsretten på tv, og det, synes jeg, er godt, for det giver åbenhed, siger han til TV 2.

Peter Skaarup frygter, at de journalister, som overværer sagen fra retslokalet, ikke vil dække forløbet objektivt nok.

- Jeg siger ikke, at journalisterne lyver, men det er set før, at der er journalister, der har en eller anden dagsorden, siger han dog uden at levere konkrete eksempler.

Vidner skal ikke "stresses og presses"

For Kristian Hegaard er det allervigtigste hensyn at tage, at sagen forløber så ordentligt og roligt som muligt.

Og det frygter han, at tv-dækningen vil spolere.

- Vidnerne skal ikke stresses og presses ved at få et kamera op i hovedet, fordi en tidligere minister synes, at det ville være alletiders, at direkte optagelser giver sagen mere opmærksomhed, siger han.

Derudover er der ifølge Kristian Hegaard også et helt principielt problem i, at Inger Støjberg selv foreslår ændringer af rigsretsprocessen lige netop nu.

- Det vil være et nybrud, hvis man sikrede sig selv nye regler specifikt for sin egen retssag. Det er ikke en vej, jeg kan anbefale, at man går, siger han.

Afviser ikke hele lovforslag

Det andet lovforslag fra Støjberg vil Hegaard dog endnu ikke afvise.

Det handler om, at man skal kunne se, hvilke dommere der stemmer hvad.

- I sin grundsubstans synes jeg, at det skal bero på et større forarbejde fra juridiske eksperter og ikke bare et tilfældigt forslag fra siden, fra én der selv skal for retten, siger han.

Men holder altså døren åben for lige netop den del.