Politik

Mette Frederiksen åbner for at opføre vaccinefabrik

Torsdag besøger Mette Frederiksen Israel for at drøfte et kommende vaccinesamarbejde.

Det kan komme på tale, at Danmark i samarbejde med Israel kan opføre vaccinefabrikker.

Sådan lyder beskeden fra Statsminister Mette Frederiksen, (S) inden hun senere i denne uge rejser til Israel for at diskutere et samarbejde om vacciner med premierminister Benjamin Netanyahu og Østrigs forbundskansler Sebastian Kurz.

Før afrejsen åbner Mette Frederiksen for et samarbejde med Israel om produktion af vacciner. Det kom frem efter Folketingerts spørgetime. Her blev Mette Frederiksen spurgt til, om et kommende samarbejde vil gøre Danmark til medejer at vaccinefabrikker i Israel, hvortil Mette Frederiksen svarede:

- Det er i hvert fald ikke et urealistisk scenarie, lad mig sige det sådan. Det vi har behov for, det er at få produktionskapaciteten væsentligt bragt op.

- Ja, vi taler konkret om, hvordan vi kan øge produktionen af vaccine. Det kan være i et offentligt-privat partnerskab. Jeg udelukker ikke nogen idéer - heller ikke at opføre fabrikker, siger Mette Frederiksen.

Mette F: bliver klogere torsdag

Mette Frederiksen understreger, at der for nuværende ikke ligger nogen fast aftale om, at Danmark vil opføre fabrikker i Israel, og at de i så fald kunne ligge andre steder.

- Jeg tør ikke skrive under på, at der ligger en fuldstændig færdig skitse. Men jeg oplever en utålmodighed i den dialog, jeg har med Netanyahu og kansler Kurz, siger Mette Frederiksen, der samtidig peger på, at Israel er "langt" i deres dialog med Pfizer-Biontech, der har leveret vaccine til Israel.

- Den dialog bliver vi klogere på, når vi rammer israelsk jord på torsdag, siger Mette Frederiksen.

Ifølge Financial Times er opførelsen af produktionsfaciliteter et centralt emne i den diskussion, de tre regerings ledere skal have i Israel.

Ifølge avisen skulle de tre lande allerede være i dialog med Pfizer og Moderna om fabrikkerne. Financials Times' oplysninger stammer fra en anonym østrigsk embedsmand med indsigt i planerne for mødet.