Politik

Danmark går enegang og er klar til at købe israelske vacciner

Den europæiske vaccineindsats kan ikke længere stå alene, siger statsministeren. Derfor går Danmark og Østrig nu enegang for at skaffe flere vacciner.

Hvis statsminister Mette Frederiksen (S) kunne fylde flyet med overskudsvacciner, når hun sidst på ugen rejser hjem fra Israel, ville hun gøre det.

Det fortæller hun under et besøg i Helsingør, hvor hun i anledning af første dag for den gradvise genåbning har gæstet byens gågade.

For selvom der ifølge statsministeren er tale om en "festdag", er det særligt spørgsmålet om den europæiske vaccineindsats, der ligger og ulmer.

Torsdag rejser Mette Frederiksen nemlig til Israel sammen med den østrigske forbundskansler, Sebastian Kurz. Her skal de blandt andet lære af det land, statsministeren betragter som længst fremme i kampen mod coronavirus.

- Vi skal have vaccineproduktionen voldsomt i vejret. En af de samarbejdspartnere, jeg tror meget på, er Israel, siger Mette Frederiksen.

Vil købe overskudsvacciner

Den officielle forklaring på besøget har lydt, at statslederne skal drøfte mulighederne for et tættere samarbejde om covid-19 og vacciner.

Og Danmark vil ikke tøve med at slå til, hvis det skulle vise sig, at Israel har vacciner i overskud, lyder det nu.

- Alle lande, der har vacciner i overskud - dem vil vi gerne købe, siger Mette Frederiksen og understreger, at hun allerede har givet den israelske kollega samme besked.

Det gælder dog kun vacciner, der er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur, og ikke for eksempel den russiske Sputnik V, som EU-medlemslandet Tjekkiet ellers netop har anmodet om at købe.

EU-samarbejde kan ikke stå alene

Rejsen til Israel er fra flere sider blevet set som et meget kraftigt signal til EU om, at Danmark og Østrig ikke er tilfredse med den måde, indkøb og udrulning af vacciner har flasket sig indtil nu i EU.

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, skal besøget vise de europæiske kollegaer, at hvis ikke der skrues tilstrækkeligt op, så må Danmark tage sagen i egen hånd.

Besøget skal dog på ingen måde ses som et mistillidsvotum til EU, siger Mette Frederiksen. For både Danmark og Østrig er fortsat meget aktive i samarbejdet om vaccineprogrammet:

- Men jeg mener ikke, at det kan stå alene, for vi har behov for at få sat kapaciteten op. Derfor indleder vi nu et samarbejde med Israel, heldigvis.

Men betyder det, at Danmark og Østrig nu vil gå en form for enegang om at skaffe en vaccine?

- Det kan man godt kalde det, siger Mette Frederiksen.

Afviser intet på forhånd

Selvom den pågældende vaccineindsats naturligvis er det, der fylder mest, er det ikke det eneste interessante for den danske statsminister.

Hun efterlyser tværtimod en mere langsigtet plan for vaccineproduktion og "afviser intet på forhånd".

Heller ikke, at vacciner i fremtiden kan blive produceret i Danmark:

- Vi kan meget vel komme til at stå i en situation, hvor vi ikke alene skal vaccinere, men også skal revaccinere, have en ny vaccine en gang om året. Hvem ved, om det bliver oftere, siger hun.