Coronavirus

Mette Frederiksen: - Der er ikke nogen undskyldning for, at en borger ikke har været i bad i to-tre måneder

Mette Frederiksen erkender, at nedlukningen har en meget høj pris for udsatte borgere.

- Hvert mistet liv er en tragedie.

Sådan lød det indledningsvis, da statsminister Mette Frederiksen holdt pressemøde i Statsministeriet om coronavirus 30. marts sidste år.

Men efter knapt et års nedlukning beretter flere og flere fagfolk nu om, at coronanedlukningen også har en lang række sundhedsmæssige konsekvenser, såsom ensomhed, overvægt og psykisk sygdom.

Selvfølgelig er det ikke godt nok

Mette Frederiksen, Statsminister

En af dem er ledende overlæge på den psykiatriske akutmodtagelse på Bispebjerg Hospital i København, Inger Ros. I Berlingske beretter hun om en stigning af indlæggelser og om borgere, som ikke har været i bad i to-tre måneder, når de kommer ind.

Mette Frederiksen erkender, at nedlukningen har en høj pris for ensomme og psykisk sårbare borgere, men dette tilfælde anser hun som svigt:

- Hvis man ikke har været i bad i to-tre måneder, så er det nok ikke kun coronaens skyld, så er det samfundet der svigter i det hele taget, lyder det i ‘Go’ morgen Danmark’.

Kræftbehandling udskydes

Foruden de psykisk sårbare, som har det svært, har nedlukningen også haft betydning for kræftpatienter.

Nye tal viser, at kvinder, der deltager i brystkræftscreening i Region Hovedstaden, har måtte vente helt op til 58 dage på at få svar på undersøgelsen grundet fokus på corona.

- Selvfølgelig er det ikke godt nok, lyder det fra Mette Frederiksen, der fortsætter:

- Hvis vi taber kontrollen med pandemien, så vil færre kræftpatienter kunne få behandling. Det er det, der er dilemmaet. Vi kan se i lande, hvor det ikke er lykkedes at holde coronaen nede, der er så mange coronapatienter, at man ikke kan passe på andre patienter i det omfang, man burde.

Mette Frederiksen opfordrer dog til, at borgere opsøger egen læge, hvis de har den mindste mistanke om, at de er blevet ramt af kræft, og samtidig påpeger hun, at de rettigheder kræftpatienter har, også gælder selvom der er corona.

En anden problematik ved nedlukningen handler om, at især børn og unge har bevæget sig for lidt og spist for meget under nedlukningen, hvilket kan få konsekvenser, såsom hjertekarsygdomme, senere i livet.

- Når det kommer til en af de afledte konsekvenser ved nedlukningen, nemlig at vi spiser for meget og rører os for lidt, så er det rigtig, rigtig vigtigt, at vi sætter fokus på det nu, lyder det.

Appellerer til danskerne

Mette Frederiksen håber, at børn og unge snart kan komme tilbage i skole, og at samfundet kan åbne mere op.

- Det er hårdt at være barn og ung i en coronatid, hvor man bare gerne vil have lov til at leve som barn og ung og ikke skulle bekymre sig om en sygdom eller være bange for, at man smitter sine bedsteforældre, lyder det.

Hun opfordrer dog til, at alle tager ansvar, indtil samfundet igen kan åbne op:

- Vi kender nok alle sammen nogle, som er lidt på kanten af det hele, og som har behov for noget ekstra opmærksomhed i den her svære tid, og det ansvar håber jeg, at vi alle sammen vi tage på os.

Se hele interviewet med Mette Frederiksen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY