Politik

Undersøgelse af Frank Jensen har kulegravet 12 episoder

I seks sager er der tilstrækkelige beviser til at påvise uønsket kontakt, konkluderes det.

Efter Frank Jensen (S) i oktober sidste år måtte gå af som overborgmester i København efter flere krænkelsessager, blev der sat gang i en advokatundersøgelse.

Den blev bestilt af Københavns Borgerrepræsentation hos advokatfirmaet Kromann Reumert, som torsdag aften offentliggjorde sin rapport.

Her fremgår det, at undersøgelsen har modtaget henvendelser om 12 forskellige sager om krænkelser. Heraf konkluderer undersøgelsen, at der i halvdelen af sagerne er de fornødne beviser til at kunne konkludere, at en kvinde har været udsat for uønsket fysisk eller verbal kontakt fra Frank Jensens side.

Syv episoder fra samme aften

Syv af de 12 episoder stammer fra samme aften, nemlig en julefrokost i 2011. Én episode omhandler et kvindeligt medlem af Borgerrepræsentationen og stammer fra 2017, mens de sidste fire er fra perioden 2010-2020.

I fire af episoderne fra julefrokosten i 2011 har advokatundersøgelsen talt med de involverede kvinder, der har afgivet interview. De har afgivet "troværdige og detaljerede forklaringer", fremgår det af rapporten.

De fire episoder gennemgås her:

 • Ved første episode forklarer en kvinde, at Frank Jensen under en dans stak sin tunge i øret på hende og slikkede hende i 5-10 sekunder. Frank Jensen har om den episode forklaret, at han godt kan huske at have danset med kvinden og måske har forsøgt at kindkysse hende. Flere vidner har bekræftet episoden over for Kromann Reumert. Advokatfirmaet vurderer, at der er tilstrækkeligt bevis for, at episoden har fundet sted.
 • Ved anden episode har en kvinde forklaret, at Frank Jensen under en dans trak hende ind til sig og slikkede hende på halsen og op til øret. Frank Jensen har forklaret, at han husker at have danset med kvinden og kan have forsøgt at give hende et kram. Advokatfirmaet vurderer, at der er tilstrækkeligt bevis for, at episoden har fundet sted.
 • Ved tredje episode har en kvinde forklaret, at Frank Jensen under en dans sagde, at "han var vild med hende" og spurgt "hvorfor står vi her". Udtalelser, kvinden vurderede som havende seksuelle undertoner. Frank Jensen forklarer, at han ikke husker episoden, men at han husker en lang samtale med kvinden om private forhold. Advokatfirmaet vurderer, at der er tilstrækkeligt bevis for, at episoden har fundet sted.
 • Ved fjerde episode har en kvinde forklaret, at hun i forbindelse med at danse på dansegulvet blev 'hijacket' af Frank Jensen, der tog fat på hende og dansede upassende tæt. Han anklages også for at have sagt upassende ting til hende, da hun skulle hjem. Denne kvinde har optrådt anonymt, og Frank Jensen har ingen kommentarer til den. Advokatfirmaet vurderer ikke, at der er tilstrækkelige beviser til at konkludere noget om denne episode.

I de sidste tre episoder fra julefrokosten har Kromann Reumert fået anmeldt sager om krænkelser fra andre end de forurettede parter. De drejer sig om følgende:

 • I én episode har en mand fortalt, at han talte med en kvinde, da Frank Jensen gik forbi dem og enten klappede eller nev hende i numsen, hvorefter Frank Jensen gik videre. Den pågældende kvinde har ikke selv ønsket at medvirke i undersøgelsen. Frank Jensen forklarer, at han aldrig har klappet nogen bagi, hverken til den pågældende julefrokost eller i andre sammenhænge. Advokatfirmaet vurderer ikke, at der er tilstrækkelige beviser til at konkludere noget om denne episode.
 • I en anden episode har et vidne fortalt, at han stod i baren med en kvinde, da Frank Jensen kom op bagfra og kyssede og slikkede hende i øret. Vidnet konfronterede Frank Jensen, som slog det hen. Frank Jensen er ikke bekendt med kvindens identitet og kan ikke erindre episoden. Advokatfirmaet vurderer ikke, at der er tilstrækkelige beviser til at konkludere noget om denne episode.
 • I den sidste episode fra julefrokosten har et vidne forklaret, at han sidst på aftenen stod i baren sammen med to kvindelige kollegaer, som Frank Jensen kom og aede og kildede på ryggen. Kromann Reumert har imidlertid ikke været i stand til at identificere de pågældende kvinder, da vidnet ikke kunne huske, hvem de var. Frank Jensen husker ikke episoden. Advokatfirmaet vurderer ikke, at der er tilstrækkelige beviser til at konkludere noget om denne episode.

Anklage fra medlem af Borgerrepræsentationen

En episode, der tidligere har været fremme i medierne, omhandler et kvindeligt medlem af Borgerrepræsentationen, som har anklaget Frank Jensen for gentagne gange at nusse hendes ben under en sammenkomst i Snapstinget i 2017.

Hun bad ham lade være, men efterfølgende fulgte han efter hende, da hun gik på toilettet. Her fortæller hun, at Frank Jensen tog fat i hende, inden hun gik ind på toilettet og ventede der i fem minutter, indtil han var gået igen.

Han var der imidlertid stadig, da hun kom ud, hvor han stillede hende op mod en væg. Hun skubbede ham væk og begge gik tilbage til selskabet.

Kromann Reumert vurderer, at nogle af berøringerne på benet kan bekræftes, men at episoderne omkring toilettet ikke kan.

Yderligere fire sager

I perioden fra 2010 til 2020 har advokatundersøgelsen desuden modtaget anmeldelser om fire sager. Dem gennemgår vi her:

 • En kvinde har forklaret, at hun til en fredagsbar i 2010 sad meget tæt med Frank Jensen, som tog hende på låret og sagde "jeg vil gerne kimse med dig". Frank Jensen husker ikke at have sagt det pågældende. Advokatfirmaet vurderer ikke, at der er tilstrækkelige beviser til at konkludere noget om denne episode.
 • I en episode fra 2014 forklarer en kvinde, at første gang hun hilste på Frank Jensen, trak han hende ind til sig og kyssede hende på kinden, hvilket hun fandt upassende. Frank Jensen har forklaret, at "det kunne han sagtens have gjort". Dermed vurderer Kromann Reumert, at der er tilstrækkeligt bevis for, at episoden har fundet sted.
 • Til julefrokost på Københavns Rådhus i 2018 forklarer en kvinde, at Frank Jensen i beruset tilstand lænede sig ind til et kram og kyssede hende på kinden, og at hun og en anden medarbejder forsøgte at sende ham hjem. Frank Jensen forklarer, at han nok har givet et kram eller kindkys til deltagerne i den årlige revy for at takke for indsatsen, men at han ikke er blevet sendt hjem. Kvinden har medvirket anonymt, og på baggrund af det faktum og manglen på opbakkende forklaringer konkluderes det, at der ikke er tilstrækkelige beviser til at konkludere noget om denne episode.
 • I den nyeste sag har en kvinde forklaret, at Frank Jensen under nytårskuren i 2020 trak hende ind til sig, da de skulle hilse på hinanden. Han lagde sin hånd på hendes lænd og gav hende et vådt tungekys på kinden. Frank Jensen forklarer, at han ønskede kvinden velkommen på rådhuset og muligvis har givet hende et kram og et kindkys. Advokatfirmaet vurderer, at der er tilstrækkeligt bevis for, at episoden har fundet sted.

Frank Jensen er lettet

Afslutningen af Borgerrepræsentationens advokatundersøgelse sker kort tid efter, at Socialdemokratiet afsluttede en medlemsundersøgelse. Her blev der anmeldt 53 sager om krænkelser inden for de seneste år.

- Jeg er lettet over, at de to advokatundersøgelse nu er gennemført. Jeg har deltaget i begge advokatundersøgelser for at medvirke til en ordentlig behandling af de henvendelser, der er fremkommet, samtidig med de ligger mange år tilbage i tiden, skriver Frank Jensen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

TV 2 arbejder på at få et svar fra Frank Jensen på, hvordan de seneste sager fra 2020 og 2018 flugter med, at sagerne skulle ligge "mange år tilbage i tiden".