Politik

Morten Østergaard trækker sig fra politik

- Jeg ville selvsagt have ønsket at have afsluttet mit politiske lederskab på en anden måde, lyder det fra tidligere radikale leder.

Morten Østergaard skriver på Facebook, at han har valgt ikke at genopstille ved næste folketingsvalg.

- Som det fremgår, er jeg stadig midt i bearbejdelse af alt det skete, og de fejl, jeg har begået, skriver han.

Han henviser dermed til de sager om seksuel krænkelse, der kom frem i efteråret og endte med at koste ham lederposten.

7. oktober valgte Morten Østergaard at trække sig som radikal leder efter et syv timers langt krisemøde i partiet.

Her indrømmede han at have krænket partifællen Lotte Rod ved at tage hende på låret. Kort efter fortalte han så, at der fandtes flere sager, og gik efterfølgende på orlov på ubestemt tid.

Nu har Morten Østergaard så meddelt sin opstillingskreds i Aarhus, at han helt trækker sig fra politik.

- Det er med våde øjenkroge og vemod, at jeg skriver disse ord, for det er et ufatteligt kapitel i min livshistorie, som nu lakker mod enden, for at give plads til et nyt, skriver han og understreger, at han føler sig helt sikker i sin sag.

- Jeg ville selvsagt have ønsket at have afsluttet mit politiske lederskab på en anden måde. Jeg er led og ked af de fejl, jeg har begået, og de konsekvenser, de har haft for andre. Og jeg vil igen gerne undskylde til alle for det skete. Ansvaret er mit.

Han skriver videre, at han vil være på orlov frem til næste valg og derfor ikke vil genoptage sit arbejde i Folketinget.

Ikke overraskende, siger politisk redaktør

TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg er ikke overrasket over udmeldingen. Den viser, at metoo-bølgen ikke er færdig med at skvulpe, vurderer han.

- Han er fældet direkte af metoo - det har afgjort Morten Østergaards karriere. Han stod på toppen af det hele med en kæmpe fremgang ved valget i 2019, og han skulle til at føre Radikale ind i en ny tid, og så falder det hele sammen.

Men Morten Østergaard kunne ikke blive i dansk politik. Her ville han til evig tid blive forbundet med krænkelsessagerne, siger Troels Mylenberg.

- Så er det nok bedre at finde på noget nyt. Han er en ung mand i 40'erne, som alligevel har været 20 år i politik. Han har aldrig rigtig lavet andet, så nu er måske det rigtige tidspunktet.

44-årige Morten Østergaard var politisk leder for De Radikale fra 2014 til 2020. Han er desuden tidligere skatteminister samt økonomi- og indenrigsminister.