Politik

Konservative står til største fremgang i 27 år, viser ny måling

Ikke siden 1994 har de konservative haft over 27 mandater. En ny Megafon-måling spår partiet til 28, hvis der var valg i morgen.

Da Megafon i januar lavede en meningsmåling for TV 2 og Politiken, stod de konservative til at indtage posten som det største parti i blå blok.

Nu viser en spritny måling fra selvsamme, at partiet fortsætter himmelflugten.

Megafon-målingen tilskriver partiet hele 15,8 procent af stemmerne, hvilket svarer til 28 mandater. Venstre, som lige nu er det næststørste parti i Folketinget, står til at få 21 mandater. Ifølge målingen ånder Nye Borgerlige dog Jakob Ellemann-Jensen og co. i nakken med 18 mandater.

Der er en statistisk usikkerhed i målingen for Venstre på +/- 2,1 procentpoint, og 2,5 for Det Konservative Folkeparti. Men at Venstre fortsat ser ud til at tabe vælgere til de konservative understøttes af Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af næsten samtlige analyseinstitutters meningsmålinger.

Popularitet på niveau med Schlüter-tiden

Skulle målingen vise sig at holde stik, har de konservative ikke været så populære siden 1994.

Her var partiet ellers på kraftig nedgang i kølvandet på Tamilsagen. Sagen, der handlede om ulovlig behandling af tamilske flygtninge, medførte, at daværende statsminister Poul Schlüter (K) måtte gå af. Inden da havde han siddet tungt på posten i 11 år, og da de konservative var på deres højeste, havde de en mandatrekord på 42 folketingsmedlemmer.

Målingen giver samtidig de konservative den største andel af tilslutningen, siden Megafon begyndte at foretage målinger for 20 år siden. Før denne skal vi helt tilbage til september 2008, hvor den dengang nyslåede K-formand Lene Espersen fik en måling på 14 mandater.

Røre i den borgerlige andedam gavner Konservative

Valgforsker Kasper Møller Hansen vurderer, at de konservatives store fremgang mest af alt skyldes uroen i Venstre.

Partiet har to gange inden for kort tid skiftet ud i formandsskakbet. Efter valget i 2019 gik Lars Løkke Rasmussen af som Venstre-formand grundet voldsomt pres fra baglandet. Det samme gjorde sig gældende for daværende næstformand i partiet, Kristian Jensen.

Kort før nytår måtte Inger Støjberg så gå af som næstformand i Venstre, da formand Jakob Ellemann-Jensen fandt samarbejdet for vanskeligt.

- Hvis det går dårligt for beslægtede partier, så kan man hive stemmer fra dem, det viser historien helt tydeligt. Mange venstrefolk har ledt efter et alternativ, siger valgforsker Kasper Møller Hansen.

Hvor meget kan man tilskrive de konservatives formand Søren Pape Poulsen fremgangen?

- Jeg tror ikke på en egentlig Pape-effekt. I så fald skulle den have været i gang, siden han blev valgt som formand i 2015. Jeg tror mere, det skyldes de andre partiers ulykke. Det er nu en gang sjovere at stemme på vinderen, og lige nu er vinderen på den borgerlige fløj de konservative.

Personsager har fyldt for meget, siger Ellemann-Jensen

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, medgiver, at personsagerne i partiet har fyldt for meget.

- Når du taler personer i stedet for politik, så løber vælgerne væk, siger han til TV 2.

Megafon-målingen tilskriver partiet hele 15,8 procent af stemmerne, hvilket svarer til 28 mandater. Venstre, som lige nu er det næststørste parti i Folketinget, står til at få 21 mandater.

Alligevel tager han meningsmålingen med ophøjet ro.

- Vi skifter ikke politik på baggrund af meningsmålinger. Vi er et over 150 år gammelt parti. Vi har et ideologisk fundament, vi er gode, liberale mennesker, og vi elsker frihed. Og hvis der er noget, det her land har brug for lige nu, så er det frihed, siger han.