- Jeg har kendt til kulturproblemer, siden jeg startede i dansk politik, siger Mette F.

Mindst 53 medlemmer af Socialdemokratiet har det seneste år oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Det viser partiets medlemsundersøgelse.

- Ja. Vi har et kulturproblem.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun til onsdagens pressemøde blev spurgt ind til seksuelle krænkelser i Socialdemokratiet.

Onsdag er resultater fra partiets årlige medlemsundersøgelse lagt frem, og i år var der tilføjet et ekstra spørgsmål om netop seksuelle krænkelser.

Mindst 53 medlemmer af Socialdemokratiet har svaret i undersøgelsen, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed i partiet indenfor det seneste år.

- Hver eneste gang der er et menneske, som oplever krænkelser, opmærksomhed man ikke har bedt om, sexchikane eller nedværdigende tale eller lignende, så er det ét menneske for meget, sagde statsministeren på pressemødet.

Det har jeg kendt til, siden jeg var 15 ĂĄr og startede i dansk politik

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Statsministeren har skrevet brev til krænkede kvinder

Især Socialdemokratiet og de radikale var i fokus, da metoo-bølgen for alvor ramte herhjemme i efteråret sidste år, og for Socialdemokratiet betød det, at tidligere overborgmester i København Frank Jensen trak sig fra borgmesterposten.

Årsagen var en række anklager om krænkelser mod kvinder i partiet.

Disse kvinder har Mette Frederiksen (S) skrevet et personligt brev til. I brevet fastslĂĄr statsministeren, at der var tale om magtmisbrug, da Frank Jensen optrĂĄdte upassende overfor kvinderne.

- Vi har ikke været gode nok til at løfte den ledelsesopgave. Det er din oplevelse en stærk påmindelse om. Nu har vi som parti trukket en streg i sandet, og herfra er spillereglerne ændret, skriver hun blandt andet i et af brevene, som TV 2 har set.

Sagen om Frank Jensen satte gang i en større oprydning i partiet, hvor der blandt andet blev etableret en advokatordning, som man kunne rette henvendelse til, hvis man havde oplevet krænkende adfærd.

Har kendt til det, siden hun var 15

Selvom der først i efteråret blev rettet fokus mod seksuelle krænkelser i politiske partier såvel som i andre brancher, er det ifølge statsministeren noget, hun har kendt til længe. Faktisk i hele sin tid som politiker.

Hun erkender, at hun som leder bærer et ansvar for kulturen i sit parti, om end hun ikke har været involveret i nogen af de sager, der har været.

- Når du spørger til, om jeg ved, der har været et kulturproblem på det her område, hvad enten det er på Christiansborg eller i Socialdemokratiet, så må jeg jo sige, at det har jeg kendt til, siden jeg var 15 år og startede i dansk politik.

Udover medlemsundersøgelsen og advokatordningen har Socialdemokratiets hovedbestyrelse udarbejdet et såkaldt ”lederkodeks”, og så skal tillidsvalgte og partiets undervisere fremover uddannes i, hvordan man håndterer krænkelsessager.

- Sagt med andre ord nøjes vi ikke med at undersøge, hvad der er foregået i fortiden. Vi sørger også for, at der bliver en ordentlig måde at omgås hinanden på i fremtiden. Det har alle krav på, lød det fra Mette Frederiksen.