Coronavirus

- Folk kommer til at dø af restriktionerne

Det er politikerne, der skal stå for genåbningen – ikke eksperterne, mener Venstre-formanden.

- Folk kommer til at dø af de restriktioner, vi har lagt på os selv.

Sådan siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, onsdag morgen til TV 2, efter at han og resten af blå blok tirsdag forlod forhandlingerne om genåbning af Danmark.

Ifølge Venstre-politikeren er det store fokus på coronavirus med til at skade danskernes helbred på andre punkter.

- Det sidste år har vi set, at der er færre danskere, der har fået kræftdiagnoser. Det er ikke, fordi færre har fået kræft. Det er, fordi færre er blevet undersøgt, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen tøver ikke med at kalde tirsdagens forhandlinger om genåbningen for en farce.

Der var ifølge ham ikke plads til en diskussion om, hvad man forsvarligt kan genåbne.

- Vi præsenterede vores synspunkter – det gjorde alle partierne – og så sagde justitsministeren, at de, der mener andet end regeringen, kan forlade forhandlingerne. Det er ikke en forhandling, det er diktat, siger han onsdag morgen til TV 2.

Jakob Ellemann-Jensen fortsætter med at fortælle, at han har stor respekt for regeringens eksperter, men at det ifølge ham er politikerne, der skal stå for genåbningen, og ikke eksperterne.

- Vi skal tage højde for corona. Det skal jeg da også lige love for, at hele samfundet har været indrettet efter i snart et år. Men vi står et andet sted i dag end for et år siden. Mange er blevet vaccineret, blandt andet de ældre på plejehjem og de udsatte, siger han.

Heunicke uenig med Ellemann-Jensen

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mener ikke, at Jakob Ellemann-Jensens udtalelser er retvisende.

Ifølge ham er nedlukningen nemlig med til at redde blandt andet kræftpatienters liv.

- Målet for regeringen er præcis, at det ikke skal gå ud over kræftpatienter. Hvis vi lemper langt mere og langt hurtigere, end sundhedsmyndigheder og eksperter anbefaler – og som Ellemann-Jensen foreslår – og dermed får en voldsom tredje bølge, kan vores sundhedsvæsen ikke følge med, og det vil gå ud over kræftpatienterne, siger ministeren i en kommentar til TV 2.

Han mener derfor, at man er nødt til at åbne gradvist for netop at forebygge flere dødsfald blandt Danmarks udsatte.

Skader danskernes helbred på andre punkter

Jakob Ellemann-Jensen kritiserer ydermere regeringen for ikke at ville genåbne flere små butikker, som ifølge ham også kan genåbne under sikre forhold.

- Vi har lært at leve med corona. Vi har lært at holde afstand, vi er blevet vant til at spritte af. Man kan se, at folk nydeligt står i kø foran bageren. Hvis man kan det foran bageren, så kan man nok også foran boghandleren.

Folkestyre, ikke ekspertstyre

Også de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, efterspørger mere kreativitet og lokalt fokus i genåbningen. Han henviser til, at professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren onsdag morgen til TV 2 har udtalt, at indsatsgruppens skøn på antal indlæggelser bygger på det værst tænkelige scenarie.

- Vi har altså folkestyre og ikke ekspertstyre i Danmark. Og derfor skal vi påtage os et politisk ansvar for at åbne noget, siger han.

Søren Pape Poulsen påpeger, at der ikke engang er regnet på, hvilken risiko der er ved, at en frisør klipper en kunde i sin salon.

Han medgiver, at splittelsen mellem partierne på Christiansborg risikerer at gå ud over danskernes opbakning til restriktionerne.

- Men hvordan skal vi forhandle, hvis vi bare kan aflevere vores ønsker og får at vide, at der er lukket?, siger den borgerlige politiker.

Han kan godt forstå, at danskerne begynder at tabe engagementet.

- For hvis du ikke kan se logikken i det, der sker, er jeg bange for, at det skaber det her (mistillid, red.), siger Søren Pape Poulsen.

En kalkuleret risiko

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere udtalt, at der lægges op til at ramme balancen mellem at åbne, uden at presset på sundhedsvæsenet bliver for stort.

- Vi løber altså en kalkuleret risiko. Som vi i øvrigt også gjorde det sidste år, da vi genåbnede efter den første nedlukning, skriver statsministeren tirsdag på sin Facebook-side.

Forhandlingerne ventes at blive genoptaget klokken 08.30, og regeringen ventes at præsentere genåbningsplanen senere i dag.