Coronavirus

Ellemann vil have større genåbning: - Vi må acceptere flere coronadødsfald

Selvom det vil koste flere menneskeliv, ønsker Venstre en større genåbning end den, regeringen og støttepartierne lægger op til.

Mens mindre butikker, udendørs idræts- og foreningsaktiviteter og flere afgangsklasser snart kan slå dørene op igen, må andre i samfundet vente.

Stod det til Venstre burde også store dele af liberale erhverv, efterskoler, højskoler og flere elever i grundskolen vende tilbage - allerede fra på mandag.

Og selvom det med al sandsynlighed vil koste flere smittede, indlagte og dødsfald, er det konsekvenser, der er nødvendige at tage, siger formand Jakob Ellemann-Jensen.

- Det er forfærdeligt, det er tragisk, og jeg siger ikke det her for at bagatellisere corona. Jeg siger det, fordi jeg mener, at regeringen bagatelliserer de konsekvenser, nedlukningen har, siger Jakob Ellemann-Jensen i programmet 'Lippert' på TV 2 News.

Han nævner blandt andet stigningen i antallet psykisk sårbare unge, de samfundsøkonomiske konsekvenser og de selvstændige erhvervsdrivende, som er nødsaget til at dreje nøglen om. Alt sammen konsekvenser, som regeringen er passive omkring, mener oppositionslederen.

- Hvis vores strategi er, at corona ikke må have nogen menneskelige konsekvenser, så stirrer man sig blind på det. Så bliver kuren mere alvorlig end sygdommen. Jeg ville ønske, at det ikke kostede liv. Jeg synes, det er rigtigt og klogt, at man begrænser risikoen for dødsfald så vidt muligt. Men der er andre ting i tilværelsen end corona.

- Vi bryder os ikke om at tale om det i politik - det kan du også mærke på mig. Men hvis vi ikke accepterer, at døden er en del af livet, så forbød vi også folk at køre bil i morgen og ryge cigaretter - men det gør vi ikke. Og corona er noget, som vi skal lære at leve med, fortsætter han.

Befolkning vil overholde retningslinjer, mener Ellemann

Regeringen forventer, at op mod 870 personer vil blive indlagt, som følge af den planlagte genåbning. Til sammenligning er der lige nu 238 indlagte med virussen.

Regeringen bedyrer, at de først vil se konsekvenserne af den gradvise genåbning, der nu er lagt op til, før de vil tage stilling til at åbne mere. Ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kan det dog komme på tale, at flere skoleelever kan komme ud i klasselokalerne 15. marts.

Venstres Jakob Ellemann-Jensen pointerer, at der kun at tale om en beregning, og at virkeligheden kan ende med at se helt anderledes ud.

- Det er jo noget, man sjusser sig frem til. Vi er nødt til at have med i beregningen, at der er en vilje i befolkningen til at overholde de retningslinjer, myndighederne udstikker. Og her har jeg åbenbart bare større tillid til befolkningen, end regeringen har, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Det er en samlet blå blok, som ønsker, at genåbningen skal gå hurtigere. Venstre bliver blandt andet bakket op af Dansk Folkeparti og De Konservative. Sidstnævntes formand, Søren Pape Poulsen, efterlyser "mere kreativitet" i de områder, hvor der er mindst smitte, så mere kan åbne.

Du kan se hele interviewet med Jakob Ellemann-Jensen i 'Lippert' på TV 2 Play.