Coronavirus

Ellemann kræver mere genåbning: - Gør mig til statsminister, så tager jeg konsekvensen

V-formand siger, at det er nødvendigt at vise tillid til danskerne. Han beskylder regeringen for ikke at fokusere nok på konsekvenserne af nedlukning.

Genåbningen af butikker, idræts- og kulturliv samt fysisk undervisning for afgangselever i bestemte dele af landet er slet ikke nok.

Det mener Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, efter at rød blok onsdag middag har lavet en aftale om yderligere genåbning gældende fra på mandag.

Aftalen hviler på beregninger fra en ekspertgruppe, som vurderer, at indlæggelsestallet midt i april med de nye genåbninger kan stige til næsten 900.

Det er tæt på det højeste niveau, vi har oplevet under coronakrisen, og ifølge regeringen er det på nuværende tidspunkt ikke ansvarligt at gå længere.

Det er Jakob Ellemann-Jensen dog uenig i. Han mener, at der under ordnede forhold også er plads til at åbne eksempelvis frisører, efterskoler, højskoler og lade flere komme tilbage i grundskolen. Og det er ikke noget, han bare siger, fordi han er i opposition og ikke står med ansvaret, hvis det går galt, forsikrer han.

- Lad os gøre mig til statsminister i eftermiddag. Så kan de her ting åbne på mandag, og så skal jeg nok tage konsekvenserne af det, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

- Jeg har tillid til danskerne

Han medgiver, at Venstres tilgang giver større risiko for et presset sundhedsvæsen end rød bloks genåbningsaftale. Men han beskylder regeringen for at være for forsigtig ved ikke at fokusere nok på konsekvenserne af et nedlukket samfund.

- Erhvervsdrivende går konkurs, fordi de ser deres livsværk styrte i grus foran sig. De problemer, som vores unge står med, fordi de ikke kan komme tilbage i skole, dem synes jeg ikke, man tillægger tilstrækkelig stor vægt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Hvorfor er du villig til at tage en langt større risiko end regeringen, for ifølge beregningerne er der også en konsekvens ved den aftalte genåbning i form af op mod 900 indlagte?

- Jeg har tillid til danskerne. Jeg synes, at det seneste år har vist, at vi har grund til at have al mulig tillid til, at vi passer på hinanden alle sammen. Det er det, der har båret os nådigt igennem indtil videre. Vi skal have tillid til folk og tro på, at vi faktisk ønsker at passe på hinanden.

Hækkerup: Blå partier vil risikere mere

Venstre og resten af partierne i blå blok står uden for genåbningsaftalen, fordi de ville være gået længere end regeringen og dens støttepartier.

Fra regeringen og justitsminister Nick Hækkerup (S) lyder det, at genåbningen hviler på myndighedernes anbefalinger. Han siger, at de er gået "præcist så langt", som, sundhedsmyndighederne vurderer, er muligt for at have kontrol over epidemien

- Det er en svær afvejning. Det, der skilte os og de blå partier i går, var, hvor meget man vil risikere, siger Nick Hækkerup.

Heunicke advarer: Det kan blive uhyggeligt svært

Professor Jens Lundgren fra infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet siger til TV 2, at forudsigelserne om op mod 900 indlagte midt i april er et worst-case scenarie, og at der blandt andet ikke er taget højde for, at vi går ind i foråret, hvor smitten har sværere ved at sprede sig. Derudover har beregninger fra samme gruppe tidligere vist sig at være for pessimistiske i forhold til de sundhedsmæssige konsekvenser.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) anerkender, at der er usikkerheder, men han siger også, at det er nødvendigt at være forsigtig, fordi vi i dette forår – modsat det i 2020 – ser en britisk mutation, der er mere smitsom. Men hvis foråret bliver mildt med meget udendørs aktivitet, og smitten ikke stiger som forventet, ligger det i aftalen, at der skal ses på at genåbne mere.

Han advarer dog samtidig mod at gå for hurtigt frem.

- Hvis smitten går for hurtigt opad mod de her 900 indlagte og videre ind i slut april og start maj, bliver det uhyggeligt svært at få det slået ned igen, og så vil sundhedsvæsenet i en længere periode komme ud i en meget, meget hård belastning, siger Magnus Heunicke.

Pape efterlyser mere kreativitet

Trods regeringens advarsler om, at sundhedssystemet kan blive meget presset ved yderligere genåbning, får Jakob Ellemann-Jensens tanker opbakning fra de konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen.

Han har bemærket, at flere socialdemokratiske borgmestre i Vordingborg og på Lolland og Falster undrer sig over, at de modsat i Nord- og Vestjylland samt på Bornholm ikke får mulighed for at sende afgangseleverne tilbage.

De har ellers lav smitte, og i Vordingborg Kommune har der den seneste uge bare været registreret to nye smittede. Alligevel er der i den nye genåbningsaftale ikke blevet set på mulighederne for lokale genåbninger på kommuneniveau, og det kritiserer Søren Pape Poulsen.

- Vi skal have noget mere kreativitet og ud og kigge på, hvordan vi kan åbne mest muligt der, hvor der er mindst mulig smitte. Det skal vi så til at arbejde med fremover, for det løb er jo kørt i den her aftale.

Regeringen har lagt op til, at Folketingets partier skal indbydes til drøftelser om en samlet plan for udfasning af restriktionerne over de kommende måneder.

Onsdag klokken 17.30 holder statsminister Mette Frederiksen (S) pressemøde om coronasituationen.