Coronavirus

Derfor holdt Mette F. pressemøde uden nyheder

Politisk redaktør kalder det 'bemærkelsesværdigt', at statsministeren indkaldte til pressemøde uden at have noget nyt budskab med.

Tastaturerne var knap kølet af på landets nyhedsredaktioner efter regeringens første pressemøde, før der blev indkaldt til endnu et.

Onsdag formiddag holdt tre ministre fra regeringen et hasteindkaldt pressemøde på Christiansborgs gange. Her forklarede Nick Hækkerup, Magnus Heunicke og Pernille Rosenkrantz-Theil indholdet i den genåbningsplan, der var blevet vedtaget.

Men selvom planen dermed var forklaret, blev der kort efter indkaldt til et reelt pressemøde i spejlsalen i Statsministeriet klokken 17.30. Denne gang med Mette Frederiksen i hovedrollen.

Ingen vidste, hvad der skulle ske der. Havde statsministeren en kanin i hatten, der blev gemt til de vante rammer, danskerne har vænnet sig til på coronapressemøderne?

Pressemøder, der i høj grad er blevet synonym med de historiske meldinger, der har skabt rammerne om vores liv de seneste 12 måneder.

- Bemærkelsesværdigt blottet for nyheder

Det korte svar er nej.

Der var ikke nogen kanin i hatten. Sammen med Heunicke, Hækkerup, Henrik Ullum og Søren Brostrøm brugte Mette Frederiksen fem kvarter på at fortælle om planerne, redegøre for vigtigheden af fortsat forsigtighed og besvare spørgsmål fra pressen. Kort sagt et pressemøde med et indhold, som langt hen af vejen var det samme som på pressemødet onsdag formiddag.

- Det er bemærkelsesværdigt, at statsministeren holder et pressemøde uden at have noget andet budskab med, end at hun gerne vil tage lederskab og sætte tingene på plads. Det var et budskab helt uden nyheder, og det er bemærkelsesværdigt, at man indkalder til pressemøde for det, siger TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg.

Han mener, at pressemødet, der kunne fremstå spøjst i sin mangel på nyt budskab, er et resultat af et forløb i forhandlingerne, der "ikke er gået helt, som regeringen havde ønsket sig".

- Hun havde næppe holdt det her pressemøde, hvis de var blevet enige med de borgerlige. Der var lagt op til, at der skulle være et stort pressemøde i dag, men så kørte det hele lidt af sporet i processen, siger den politiske redaktør.

Hende, danskerne lytter til

Noa Redington var rådgiver for Helle Thorning-Schmidt, da hun var statsminister og har således været helt tæt på planlægningen af den politiske kommunikation for netop en socialdemokratisk regeringsleder. Og han mener ikke, partiet kunne have gjort andet end at lade den øverste chef stå forrest på et pressemøde i en sendetid, der egner sig til at blive dækket i de store nyhedsudsendelser.

- Det er kun Mette Frederiksen, der kan kommunikere de her ting. Det var klogt og rigtigt at gøre det på den måde. Det er helt uomgængeligt, at statsministeren skal stille sig op og forklare status og de risici, der er forbundet med den her plan. Det er hende, danskerne lytter til, forklarer han.

Han er dog enig i, at "underholdningsværdien var markant mindre" end fra andre af de skelsættende pressemøder, Mette Frederiksen har stået i spidsen for det seneste år, da alle detaljer om genåbningsplanen var offentliggjort. Men det var der også en værdi i.

- Statsministeren behøvede så ikke bruge sit pressemøde på at forklare de tekniske detaljer, men kunne fokusere på at fortælle den store historie, siger Noa Redington.

Meget indhold har været kendt siden mandag

Selvom journalister måske nok havde svært ved at skarpvinkle historierne fra pressemødet, så lykkedes Mette Frederiksen med det hun ville, mener Troels Mylenberg.

- Hun forsøger at redde det hele til sidst, og det lykkes sådan set. Det er hendes person, der for mange mennesker indgyder tryghed. Det kan de andre ikke på samme måde, siger han.

Allerede mandag blev ekspertgruppens anbefalinger til genåbningsplanen offentliggjort. Genåbningsplanen er i sin endelige form meget lig de anbefalinger, og derfor kunne dagens andet pressemøde komme til at fremstå særligt overflødigt, da der langt hen ad vejen var tale om tiltag, vi på det tidspunkt havde omtalt i næsten to døgn.

Men nyheden var så stor, at det ikke kunne være anderledes, siger Noa Redington.

- Når vi kigger tilbage på 2021, kan de beslutninger, der er truffet de seneste dage fremstå som nogle af de allervigtigste. Så det havde været langt mere påfaldende, hvis statsministeren ikke havde været på bolden i dag.

Det er Troels Mylenberg enig i.

- Hun har haft brug for at placere sig selv i midten af det hele. Det er hende, der har det sidste ord, og det sørger hun for at få med det her pressemøde, fastslår han.