Coronavirus

60 procent større risiko for indlæggelse med britisk mutation

Samtidig er der ikke noget, der peger på, at varianten smitter mere blandt børn.

Der er større risiko for at ende i en hospitalsseng, hvis man bliver smittet med corona-mutationen B117. Det sagde direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum på et pressemøde her til aften.

En ny undersøgelse fra Statens Serum Institut peger på en 60 procents større risiko for indlæggelse. Ifølge Henrik Ullum bliver den større risiko understøttet af undersøgelser fra Skotland og England, der peger på en øget risiko på mellem 40-60 procent.

Henrik Ullum forklarede samtidig på pressemødet, at B117-varianten fortsat er i stigning, og den ved udgangen af sidste uge udgjorde 63 procent af smittetilfældene og nu har et kontakttal på 1,2.

Det er ifølge Henrik Ullum den britiske variant, der lægger låg på, hvor meget af samfundet som kan genåbne.

- Det er klart, at det (resultaterne af undersøgelsen, red.) er vi nødt til at tage ind i de matematiske modeller og dimensioneringen af, hvor meget vi kan lukke op, siger Ullum på onsdagens pressemøde.

Ifølge formand for Lungeforeningen og tidligere direktør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, er hospitalerne godt rustet, når det kommer til behandlinger, selvom den øgede risiko kan lægge større pres på sygehusene.

- Det ser heldigvis ud som om, at de behandlingsformer vi har i dag hjælper meget på dødeligheden. Men det betyder, at B117 kan lægge større pres på hospitalerne, hvis langt flere smittede skal indlægges og have hjælp til at trække vejret, end vi har været vant til i dag, siger han til TV 2.

Mere end 35.000 personer undersøgt

Den nye undersøgelse er baseret på i alt 35.887 positive corona-prøver i perioden 1. januar til 6. februar. Her viste undersøgelsen, at personer, der var positive med B117 havde en 64 procent større risiko for at blive indlagt i forhold til personer smittet med andre varianter.

- Vi kender ikke forklaringen på, at B117 øger risikoen for at blive indlagt. Men vores tal peger i samme retning som flere andre undersøgelser fra Storbritannien, der viser, at B117 kan have mere alvorlige forløb” siger Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør på SSI i en pressemeddelelse.

Den nye danske undersøgelser lægger sig op af britiske studier, der også har peget på en større risiko for alvorlig sygdom ved den britiske variant end andre.

Samtidig med meddelelsen om den øgede risiko for indlæggelser understreger seruminstituttet, at størstedelen af de smittede undgår at blive indlagt.

- Det er vigtigt at understrege, at SARS-CoV-2, herunder B117, i langt de fleste tilfælde giver milde forløb. I undersøgelsen var det 6 procent af tilfældene med B117, der blev indlagt. Men hvis risikoen for indlæggelse er større for B.117, kan hospitaler lettere blive overbelastet, når B.117 spredes mere, siger Tyra Grove Krause videre i pressemeddelelsen.

Henrik Ullum forklarede på pressemødet, at der ikke er noget i dataene, der tyder på, at B117 smitter mere blandt børn. Det på trods af, at det nylige udbrud i Kolding har ramt mange børn i skoler og daginstitutioner.