53 socialdemokrater har oplevet ”uønsket seksuel opmærksomhed” det seneste år

Partisekretær Jan Juul Christensen er overrasket over resultat af medlemsundersøgelse og kalder antallet for ”for mange”.

Socialdemokratiets udfordringer med sexisme og sexchikane fortsætter.

Mindst 53 medlemmer af partiet har det seneste år oplevet ”uønsket seksuel opmærksomhed”.

Det fremgår af en medlemsundersøgelse, som Socialdemokratiet selv har foretaget.

- For mange

Partisekretær Jan Juul Christensen er ”overrasket” over omfanget.

- Det er for mange, og jeg havde da klart håbet, at det var langt færre. Som parti skal vi have en ambition om, at der er nul, der svarer ja til det her, for Socialdemokratiet skal være et trygt sted at være aktiv. Man skal ikke gå og frygte at blive udsat for uønsket seksuel adfærd, siger han.

Undersøgelsen er en, Socialdemokratiet foretager hvert år, men det er første gang, der er tilføjet et spørgsmål om netop erfaringerne med ”uønsket seksuel adfærd”. Undersøgelsen er anonym, så ifølge Jan Juul Christensen ved partiets ledelse ikke yderligere om de 53 personer eller episoder.

Vil problemet til livs

Jan Juul Christensen, har Socialdemokratiet et problem med sexisme og sexchikane?

- Vi har i hvert fald en opgave med at få alle til at forstå, hvad det er for en adfærd, man skal udvise, når man er aktiv i Socialdemokratiet, siger partisekretæren.

Vi vil insistere på, at det er noget, vores medlemmer skal engagere sig i.

Jan Juul Christensen (S), partisekretær

Han påpeger, at Socialdemokratiet allerede har taget flere initiativer. Partiet har for eksempel oprettet en advokatordning, hvor personer, der har følt sig krænket, kan henvende sig. Hovedbestyrelsen har udarbejdet et såkaldt ”lederkodeks”, og så skal tillidsvalgte og partiets undervisere fremover uddannes i, hvordan man håndterer krænkelsessager.

Tillidsvalgte skal uddannes

Partiformand og statsminister Mette Frederiksen slog i forbindelse med Folketingets åbning i oktober fast, at konsekvenserne af de krænkelsessager, der dengang så dagens lys, ikke bare måtte blive, at man opdaterede medarbejderhåndbogen, og selv om det ellers kunne lyde sådan, forsikrer Jan Juul Christensen, at virkeligheden bliver en anden.

- Vi kommer til at have fokus på det til kurser og arrangementer. Vi skal sikre, at det er noget, alle tager ejerskab på, siger han.

Men hvordan vil I sikre, at det her reelt kommer til at dryppe hele vejen ned gennem systemet?

- Vi vil insistere på, at det er noget, vores medlemmer skal engagere sig i. Vi presser på med aktiviteter og opfordrer til, at hvis man ikke synes, der sker noget, så skal de henvende sig enten til os i hovedbestyrelsen eller bruge den advokatordning, vi har oprettet, siger Jan Juul Christensen.

Socialdemokratiet oplevede i efteråret sammen med Det Radikale Venstre de største konsekvenser af den såkaldte #metoo-bølge, da daværende overborgmester Frank Jensen blev tvunget til at trække sig efter en række anklager om seksuelt krænkende adfærd.