Coronavirus

Pape om anbefaling til genåbning: - Stop det pjat

Partiledere vil have flere dele af samfundet genåbnet, men det må ikke ende i en genåbningsauktion, lyder det fra Enhedslisten.

Tirsdag eftermiddag starter forhandlingerne om en genåbning af Danmark, efter en ekspertgruppe er kommet med både risikovurdering og en række anbefalinger.

Anbefalingen lyder blandt andet, at mange butikker kan åbne dørene igen, mens afgangselever i udvalgte områder må vende tilbage til skolen.

Men spørgsmålene stiller sig i kø inden tirsdagens forhandlinger, blandt andet hos Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen.

- Vi vil gerne vide, hvorfor der skal være begrænsning på butiksstørrelse? Hvorfor er de liberale erhverv slet ikke med? Og skal man ikke kunne få lov til noget mere, hvis man er vaccineret eller har en negativ test?

- Stop det pjat

Også spørgsmålet om efterskoleelever trænger sig på.

Ifølge eksperternes anbefalinger må elever på efterskoler møde ind igen fra 1. marts - men kun i Nordjylland, Vestjylland og på Bornholm.

Men ifølge Søren Pape Poulsen virker det forkert at åbne efterskolerne få steder, når eleverne typisk kommer fra hele landet.

- Stop det pjat. Få dem åbnet, siger han.

Radikale Venstre ville ønske, der var mere på eksperternes genåbningsliste. Derfor går partileder Sofie Carsten Nielsen til forhandlingerne "for at udfordre nogle af eksperternes præmisser og stille en række spørgsmål".

Det skriver hun på Facebook:

- Vi har brug for beregninger på for eksempel mindre grupper på højskolerne. Hvis Norge kan, hvorfor kan vi så ikke i Danmark? Og hvorfor kan én slags butik åbne med restriktioner, men ikke en anden?

DF vil have alle elever tilbage

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ønsker et udgangspunkt, hvor alle skoleelever, inklusiv efterskole- og højskoleelever, må vende tilbage til skolerne.

Opstår der smitteudbrud på skolerne, kan de så lukkes ned igen lokalt for hurtigt at få inddæmmet smitten. Desuden kan eleverne inddeles i kæder, så de møder ind på forskellige ugedage, mener Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg er tilhænger af, at vi prøver at styre det og dermed også tillader nogle åbninger, så folk kan mærke, at samfundet stille og roligt bliver åbnet igen, siger formanden.

Enhedslisten frygter en ”genåbningsauktion”

Mens flere af de blå partiledere altså vil have åbnet flere dele af det danske samfund, er Enhedslisten mere tilbageholden.

Partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, er bekymret for den britiske mutation, som ifølge myndighedernes forslag til genåbning har en merrisiko for indlæggelse på 50 procent.

Beregningerne viser også, at indlæggelsestallet midt i april kan komme op omkring 870 personer, og Mai Villadsen frygter, at kapacitetsgrænsen kan komme under pres. Derfor maner hun også til besindighed forud for de politiske forhandlinger senere tirsdag.

- Det vil være bekymrende, hvis vi kommer ud i en genåbningsauktion, hvor folk bare vil have mere og mere, for det er meget tydeligt, at det kan vi ikke holde til, siger Mai Villadsen.

Genåbningsforhandlingerne mellem regeringen og Folketingets partier begynder klokken 15.30 tirsdag.