Coronavirus

Blå blok ude af forhandlinger om genåbning - Hækkerup bad dem logge af

Alle Folketingets partiledere har tirsdag forhandlet om en gradvis genåbning af Danmark.

En aftale om en gradvis genåbning af landet bliver uden støtte fra blå blok, der tirsdag aften har forladt mødet med Folketingets øvrige partier.

Det gælder også Det Konservative Folkeparti, hvor formand Søren Pape Poulsen er utilfreds med forløbet, da regeringen ifølge ham ikke har lagt op til reel forhandling:

- Det endte præcist som det grundlag, der lå, da vi kom ind til mødet. En forhandling er ikke en forhandling, hvis man intet får, siger Søren Pape Poulsen til TV 2.

De konservative og Venstre efterlyser blandt andet, at man lader efterskole- og højskoleelever komme tilbage i skole. Derudover ser Venstre og De konservative gerne, at man åbner flere forretninger end der er lagt op til.

Ellemann: Vi er blevet smidt ud

Ifølge Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er partierne blevet "smidt ud" fra forhandlingerne.

- Alle, der ville noget som helst mere eller andet end regeringen, de måtte forlade mødet. Det er ikke en forhandling. Det er et diktat, siger Jakob Ellemann-Jensen, som kalder det "forbandet ærgerligt".

Den opfattelse deler Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti:

- Det har været en ren skueproces, siger han om mødet, som ifølge ham har været en "fire timer lang teknisk gennemgang" fra myndighedernes embedsfolk.

- Vi fik en runde, hvor vi kom med politiske ønsker. Efter vi var færdig med en runde, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S), at han gerne ville have, at vi loggede af, siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

Utilfredse med udspil

Flere blå partiledere har i løbet af tirsdagen givet udtryk for, at de ikke er tilfredse med det tempo, som regeringen lægger for dagen i forhold til den gradvise genåbning.

Alle Folketingets partiledere har siden 15.30 tirsdag forhandlet på baggrund af eksperters beregninger og anbefalinger.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) lægges der op til at ramme balancen mellem at åbne, uden at presset på sundhedsvæsenet bliver for stort.

- Vi løber altså en kalkuleret risiko. Som vi i øvrigt også gjorde det sidste år, da vi genåbnede efter den første nedlukning, skriver statsministeren tirsdag på sin Facebook-side.

Forhandlingerne ventes at blive gentaget klokken 8.30 i dag.

S kalder blå bloks anklager 'useriøse'

Ifølge Socialdemokratiet er anklagerne fra blå blok 'useriøse'.

Det skriver Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen på Twitter. Ifølge ham ville Venstres ønsker få smitten til at spinne ud af kontrol.

- Useriøse anklager Jakob Ellemann - smittekontrol er forudsætning for sund øko (økonomi, red.). Genåbning der bringer smitte ud af kontrol er gift for økonomien, skriver han.

Også MF Jens Joel (S) kommenterer sagen og siger, at det er besynderligt at dukke op til forhandlinger om genåbning med politiske krav, som blå blok gjorde.

- Det virker altså lidt besynderligt, hvis det for jer handler om at der ‘skal gives noget i forhandlingerne’. Der er ingen partipolitisk tilfredsstillelse i at følge eksperternes råd, skriver han.