Coronavirus

Regeringen beder kommuner holde sig klar til genåbning mandag

Borgmestrene kan dog ikke få svar på, om regeringen har tænkt sig at lade flere elever komme tilbage i skole. Der forventes nyt senere mandag.

Kommunerne skal være klar til at kunne teste eleverne i grundskolen fra på mandag, hvis sundhedsmyndighederne giver grønt lys til, at de kan komme tilbage.

Det var hovedbudskabet fra regeringen til landets 98 borgmestre på et møde mandag ved middagstid.

- Vi beder kommunerne og regionerne om at være klar til sammen med os at kunne teste mere, hvis vi kommer i den situation, at vi kan åbne nogle dele af vores samfund, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2.

Et kæmpe logistisk arbejde

Mandagens møde kommer, efter at regeringen i sidste uge annoncerede, at forudsætningen for yderligere genåbning af samfundet er, at danskerne bliver testet langt mere end i dag. Blandt andet siger regeringen, at danskerne skal testes to gange om ugen, og det er udformningen af den testplan, som regeringen har diskuteret med borgmestrene mandag.

Regeringen lægger op til, at kommunerne skal være klar til at kunne teste skoleeleverne allerede fra på mandag. Men de nærmere detaljer om, hvordan det skal foregå i praksis, er ikke på plads endnu.

- Det er et kæmpestort logistisk arbejde med at få regler og vejledning på plads og uddanne folk. Nu har vi en uge til at arbejde med det, og vi er jo begyndt, så forhåbningen er at få det på plads.

Uafklaret om eleverne kommer tilbage

Men selvom kommunerne altså skal være klar til at kunne teste eleverne på mandag i næste uge, ved de ikke, om der overhovedet kommer flere tilbage i skole.

Indtil udgangen af februar undervises elever fra 5. klasse og op fortsat hjemmefra, men regeringen modtager senere mandag en faglig indstilling fra en indsatsgruppe bestående af blandt andre sundhedsmyndighederne om de restriktioner, der anbefales udfaset og videreført.

Indstillingen kommer på baggrund af beregninger af de sundhedsmæssige konsekvenser ved en yderligere genåbning, som en ekspertgruppe under Statens Serum Institut har afleveret søndag.

Ifølge Nick Hækkerup bliver det ”næppe” hele Danmark, der kan slå dørene op 1. marts, så ifølge ham handler det om at være klar på bestemte områder som eksempelvis skolerne.

Men hvad nu hvis kommunerne ikke er klar til at teste alle elever på mandag, kan børnene så ikke komme tilbage i skole?

- Det er noget af det, vi har dialog om nu. Men indtrykket fra det gode møde med borgmestre og regioner er, at man er fortrøstningsfulde.

Varsler landsdækkende og regionale genåbninger

Søndag skrev sundhedsminister Magnus Heunicke på Facebook, at en kommende genåbning kan komme til at foregå i to spor, når de nuværende restriktioner udløber på søndag.

- Vi skal forberede os på, at noget af genåbningen bliver landsdækkende, og andet bliver regionalt, skriver sundhedsministeren.

Netop regional genåbning har flere borgmestre i områder med lav smitte efterspurgt.

- Vi håber selvfølgelig, at statsministeren siger, at skolerne kan åbne til og med 10. klasse, men også at butikslivet så småt kan begynde at åbne, siger John Brædder, der er borgmester i Guldborgsund og valgt for Guldborgsundlisten.

På mødet mandag er han dog ikke blevet meget klogere på, om det kommer til at ske.

Her er køreplanen

Regeringen meldte fredag en køreplan ud for den videre genåbning. Den ser ud som følger:

Mandag 22. februar: Regeringen modtager en faglig indstilling fra en indsatsgruppe bestående af blandt andet sundhedsmyndighederne om, hvilke restriktioner der anbefales udfaset og videreført. Folketingets partier vil desuden modtage de beregninger af sundhedsmæssige konsekvenser ved en yderligere genåbning, som en ekspertgruppe under Statens Serum Institut har foretaget.

Tirsdag 23. februar: På baggrund af beregningerne fra ekspertgruppen og indstillingen fra indsatsgruppen drøfter Sundhedsminister Magnus Heunicke og justitsminister Nick Hækkerup yderligere genåbning med Folketingets partier.

Onsdag 24. februar: Regeringen vil melde ud, om der kan lempes restriktioner, men også fortælle om de, der skal forlænges efter 28. februar. Herefter vil Folketingets partier blive indkaldt til drøftelser om at lægge en samlet plan for udfasning af restriktioner over de kommende måneder.