Politik

Mette F.: Marts og april kommer til at teste vores tålmodighed

Statsminister Mette Frederiksen bekræfter i et opslag på Facebook, at store dele af landet fortsat vil være nedlukket efter 1. marts.

I januar sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale, at årets første to måneder ville teste vores udholdenhed, men nu er vi ifølge statsministeren et nyt sted:

- Jeg tror, at marts – og måske april – kommer til at teste vores tålmodighed, skriver Mette Frederiksen på Facebook.

Det gør hun i et langt opslag, der lægger op til tirsdagens drøftelser med Folketingets partier om en gradvis genåbning af landet.

Ingen fuld genåbning

I opslaget slår hun fast, at der ikke kommer en fuld genåbning:

- Nu - hvor smitten er lavere - er det stadig eksperternes entydige vurdering, at der ikke er plads til en fuld genåbning. Og derfor giver det ikke på nuværende tidspunkt mening at regne på de restriktioner, der realistisk set ikke kan lempes 1. marts, skriver Mette Frederiksen videre.

Tidligere har regeringen meldt ud, at den onsdag vil løfte sløret for, hvad der skal ske efter 1. marts, hvor de nuværende restriktioner udløber.

Både regeringen og oppositionen har talt varmt for en regional åbning, hvor man særligt fokuserer på de dele af landet, hvor smittetrykket er lavt.

Enig i V-formands budskab

I oppositionen har Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, efterspurgt en samlet plan for en "fleksibel" genåbning, hvilket Mette Frederiksen i sit opslag kvitterer for:

- Det er jeg enig i. Derfor er regeringen også positiv over for for eksempel regionale åbninger, så længe det sundhedsmæssigt er forsvarligt, ligesom der jo nu sker lokale nedlukninger, skriver Mette Frederiksen.

Meldingen fra Mette Frederiksen får ros fra Dansk Industri, som efterlyser en samlet plan for genåbningen. Ifølge Dansk Industri avler uvisheden modløshed i hele samfundet:

- Der skal tænkes kreativt og pragmatisk i forhold til alle restriktionerne. Derfor bør det også være muligt snart at åbne forretninger, kulturoplevelser, attraktioner og idrætsaktiviteter, hvor det er muligt at indrette sig, så smitterisikoen er forsvindende lille, siger Lars Sandahl Sørensen, som er direktør i Dansk Industri.

Ifølge Dansk Industri kan det for eksempel være steder og aktiviteter, hvor det er nemt at overholde afstandskravene, og hvor man kan bestille tid, så man undgår for mange mennesker ad gangen.

I opslaget lægger Mette Frederiksen også vægt på, at en kraftig øgning i testindsatsen vil holde smittetrykket nede i samfundet.

- Statsministeren har ret i, at langt flere tests er den rigtige vej mod en fuld genåbning af Danmark. Men det må ikke forhale den trinvise genåbning, siger Lars Sandahl Sørensen.

Opslaget kommer efter en række meldinger om, at der flere steder i Jylland er sket øget smitte i løbet af weekenden.

Blandt andet i Kolding, hvor en række institutioner er ramt af et udbrud af den britiske variant, B117, som er mere smitsom end den gængse coronavirus.