Coronavirus

Borgmestre håber at få nyt om skoleåbninger på møde med regeringen mandag formiddag

Jysk borgmester kræver regional genåbning og vil ikke tages som "gidsel" i høj smitte omkring København.

Mandag klokken 11 mødes landets 98 borgmestre med regeringen for at drøfte genåbningsstrategi, og forud for mødet er flere borgmestre ved at være utålmodige.

De ønsker blandt svar på, hvad der bliver næste skridt i genåbningen, og det vil Greves borgmester Pernille Beckmann fra Venstre meget gerne høre regeringens syn på.

- Jeg håber, vi får klar besked om, hvem der skal tilbage og hvornår, siger Pernille Beckmann.

Hun nævner blandt andet, at det kræver en del planlægning at få gjort skolerne klar, hvis de ældre elever skal tilbage.

- Men jeg frygter, at vi ikke får meget at vide. Regeringen holder kortene tæt til kroppen og har ofte givet os dårlige arbejdsvilkår ude i kommunerne ved først at give os besked i sidste øjeblik, siger hun.

Danskerne skal testes to gange om ugen

På mødet med de 98 borgmestre deltager sundhedsminister Magnus Heunicke, justitsminister Nick Hækkerup, børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen fra regeringen.

Temaet for mødet er teststrategi og kommer i forlængelse af regeringens udmelding i sidste uge om, at en massiv opgradering af testkapaciteten er en forudsætning for yderligere genåbning. Blandt andet siger regeringen, at danskerne skal testes to gange om ugen.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Socialdemokratiets borgmester i Aarhus Jakob Bundsgaard, forventer, at mødet med regeringen mandag især handler om logistik og koordinering af den kommende opgraderede testindsats, hvor kommunerne skal have ansat personale til at teste og stille eksempelvis sportshaller og biblioteker til rådighed for testning.

Men flere borgmestre vil ikke kun snakke testlogistik. De vil også have konkrete svar om, hvad næste fase i genåbningen bliver.

- Vi håber selvfølgelig, at statsministeren siger, at skolerne kan åbne op til og med 10. klasse, men også at butikslivet så småt kan begynde at åbne, siger John Brædder, der er borgmester i Guldborgsund og valgt for Guldborgsundlisten.

Håber på regional genåbning

Guldborgsunds borgmester har bemærket, at statsminister Mette Frederiksen skrev på Facebook søndag, at der ”måske” kan komme regional genåbning. John Brædder fremhæver, at Guldborgsund blot har haft 8 nye smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge, hvilket er langt under landsgennemsnittet.

Derfor håber han at være omfattet af en eventuel regional genåbning. Han siger, at Guldborgsund Kommune tidligere har haft gode erfaringer med smittebekæmpelse.

- Op til jul havde vi succes med at få nogle af vores medarbejdere til at patruljere i gaderne ved butikkerne og henstille til at holde afstand. Det blev taget rigtig godt imod, og jeg vil næsten sige, at uanset hvad Mette Frederiksen forlanger, så er vi klar i Guldborgsund, siger John Brædder.

Jysk borgmester vil ikke tages som gidsel

I løbet af den seneste tid har der blandt andet være lokale smitteudbrud i Ishøj på den københavnske vestegn, men også i Kolding i det østjyske.

Alligevel ser Holstebros borgmester H.C. Østerby fra Socialdemokratiet det som en nødvendighed, at der skelnes mellem hovedstadsområdet og resten af landet, så der kan komme en regional genåbning.

- Jeg tror, det er vigtigt at sige, at vi ikke alle kan være en form for gidsler for Vestegnen og Storkøbenhavn. Jeg tror, at det er vigtigt, at vi ser på nogle regionale muligheder for genåbning, siger den socialdemokratiske borgmester, H.C. Østerby til DR.

Regeringen meldte fredag en køreplan ud for den videre genåbning. Den ser ud som følger:

Mandag 22. februar: Regeringen modtager en faglig indstilling fra en indsatsgruppe bestående af blandt andet sundhedsmyndighederne om, hvilke restriktioner der anbefales udfases og videreført. Folketingets partier vil desuden modtage de beregninger af sundhedsmæssige konsekvenser ved en yderligere genåbning, som en ekspertgruppe under Statens Serum Institut har foretaget.

Tirsdag 23. februar: På baggrund af beregningerne fra ekspertgruppen og indstillingen fra indsatsgruppen drøfter Sundhedsminister Magnus Heunicke og justitsminister Nick Hækkerup yderligere genåbning med Folketingets partier.

Onsdag 24. februar: Regeringen vil melde ud, om der kan lempes restriktioner, men også fortælle om, hvilke der skal forlænges efter 28. februar. Herefter vil Folketingets partier blive indkaldt til drøftelser om at lægge en samlet plan for udfasning af restriktioner over de kommende måneder.