Coronavirus

Stigende pres på regeringen forud for melding om restriktioner

Regeringen kommer med en melding om mulige lempelser af restriktionerne onsdag. Dagen inden er Folketingets partiledere inviteret til drøftelser.

Danskerne hungrer efter at komme tilbage til en mere normal hverdag, og de seneste dage har det ikke skortet på partier, der efterlyser både delvis genåbning af samfundet og mere indblik i regeringens planer.

Blandt andre har støttepartierne Radikale Venstre og SF meldt mere offensivt ud, end de tidligere har gjort.

Og lørdag aften fortalte Sundhedsministeriet så i en pressemeddelelse, at regeringen onsdag vil løfte sløret for, om der skal lempes på coronarestriktionerne og i så fald hvilke.

- Regeringen er helt tydeligt under et stigende pres, siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

Sundhedsministeriet oplyser, at regeringen mandag modtager fagligt input fra den såkaldte indsatsgruppe, der kan anbefale udfasning og videreførelse af restriktioner. Tirsdag vil sundhedsministeren og justitsministeren så drøfte beregningerne med Folketingets partiledere.

Hvis eksperterne konkluderer, at man kan åbne relativt hurtigt og relativt meget, lægges der ikke op til det store politiske drama. Men bliver anbefalingerne mere tvetydige, forestiller Hans Redder sig "en ret hård politisk armlægning":

- Så vil de borgerlige partier vil argumentere for, at der grundet alle mulige andre hensyn – som eksempelvis økonomi og børns trivsel – er plads til at åbne mere. Alt imens regeringen vil gå mere forsigtigt til værks.

"En meget delikat balance"

Eksperterne regner på genåbningsscenarier for blandt andet afgangselever på folkeskoler, efterskoler, ungdomsuddannelser og voksenuddannelser.

Også udvalgsvarebutikker, udendørs kulturinstitutioner og udendørs idræts- og foreningsfaciliteter er på tegnebrættet.

Professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren er med til at rådgive regeringen om mulige forlængelser af restriktioner. Ifølge ham er der tale om ”en meget delikat balance” i forhold til at sikre, at vi undgår ”en voldsom tredje bølge” de næste måneder.

- Hvis vi laver meget store tiltag, hvor vi giver folk mulighed for at mødes, vil der komme mange flere smitteudbrud. Det vil være uheldigt, fordi det i sidste ende vil forskyde den reelle oplukning, der kommer, når vi har tilstrækkelige vacciner til at vaccinere hele befolkningen, siger han til TV 2.

Ifølge Jens Lundgren er det særligt den britiske coronavariant B117, der spiller ind på regeringens genåbningsplaner. De seneste uger har den tilranet sig mere og mere territorie og er nu den dominerende coronavariant herhjemme.

Skrækeksemplet

Kolding agerer disse dage skrækeksempel på, hvor hurtigt det kan gå, fra man igangsætter en delvis genåbning, til den kan blive rullet tilbage igen.

Fredag overtog kommunen den meget lidt attraktive førsteplads på listen over kommuner med flest smittede per 100.000 indbyggere, og det fik regeringen til at lukke alle skoler og daginstitutioner i Kolding.

Strategien er nu i løbet af en uge at få testet samtlige borgere i kommunen.

Massetestning er et vigtigt led i genåbningsplanerne, siger Jens Lundgren. Men han mener, at det er usandsynligt at skalere "det meget ressourcetunge tiltag" i Kolding op på landsplan:

- Derfor skal man overveje, i hvilke områder man skal satse på testning, og hvor det giver mening.

Vil skabe gennemsigtighed

Ifølge Hans Redder er indblikket i regeringens planer op til onsdagens udmeldinger et forsøg på at skabe gennemsigtighed.

- Vi har jo tidligere i coronaforløbet oplevet, at der nærmest med et fingerknips ud af det blå er blevet indkaldt til pressemøde, hvor der er blevet meldt nye nedlukninger, restriktioner eller andet ud. Det her et forsøg på at imødekomme noget af kritikken, siger han.

Den store nedlukning af Danmark løber foreløbig til og med 28. februar.