Heunicke skal forklare sig i sag, hvor Sundhedsstyrelsen beskyldes for at lyve

Danskerne måtte ligesom Folketinget tilsyneladende ikke få at vide, at antallet af rygere faldt. Det kan være ulovligt, påpeger ekspert.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er rasende på Magnus Heunicke, der kan se frem til at blive kaldt i samråd om tilbageholdelse af oplysninger.

De to partier beskylder Sundhedsstyrelsen for gennem flere måneder at have holdt oplysninger tilbage, der viste, at antallet af rygere er faldende.

Stramningen af rygeloven blev sat i gang, efter at Sundhedsstyrelsens rapport 'Danskernes Rygevaner 2018' viste en stigning i antallet af rygere. Men mens forhandlingerne om stramninger stod på med Folketinget, modtog Sundhedsstyrelsen tallene til rapporten 'Danskernes Rygevaner 2019'.

Det skete 18. november 2019, og nu fremgik det, at antallet af rygere igen var faldende, har TV 2 tidligere fortalt.

Oplysningerne blev ikke alene tilbageholdt for Folketinget. Heller ikke danskerne måtte tilsyneladende høre om den gode nyhed, fremgår det af en aktindsigt, TV 2 er i besiddelse af.

Foretrak ikke at skrive det i pressemeddelelse

18. marts 2020 skriver Sundhedsstyrelsens chefkonsulent Christina Ross en mail til blandt andre forebyggelseschef i styrelsen Niels Sandø og de tre organisationer Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen, at man har overvejet muligheden at nævne faldet i pressemeddelelsen til rapporten. De tre organisationer er med til at betale for undersøgelsen.

Christina Ross, der er tovholder for Danskernes Rygevaner 2019, skriver i mailen, at styrelsen ”fortsat foretrækker ikke at skrive det ind”.

- Vi sætter et fald på dagsordenen, selv om vores budskab vel egentlig er, at der stadig er næsten en fjerdedel af danskerne, der bruger nikotinprodukter, begrunder hun det blandt andet.

12. marts har Kræftens Bekæmpelse ellers ønsket, at budskabet om færre rygere skulle frem i rapporten, fremgår det af en mail til blandt andet Sundhedsstyrelsen.

'God og positiv historie'

I mailen 18. marts erkender Christina Ross da også, at “det er en positiv og en god historie, at vi formentlig ser et fald”. Chefkonsulenten forventer således, at også pressen ”med sikkerhed” vil spørge til det alligevel.

Af den grund kan hun godt se fordelen i, at de ”tager det helt up-front og bringer det selv på banen til at starte med”. Men det er altså ikke noget, hun mener, skal frem. Og det kommer det heller ikke, da Danskernes Rygevaner 2019 bliver præsenteret.

De oplysninger gør Dansk Folkepartis sundhedsordfører rasende.

Dagen inden, 17. marts, havde Liselott Blixt nemlig fået et folketingssvar fra sundhedsminister Magnus Heunicke, der på baggrund af Sundhedsstyrelsens oplysninger fortalte, at rapporten og dens konklusioner, først ville blive tilgængelig måneden efter.

'De lyver faktisk'

- Dermed lyver de faktisk, fordi de oplysninger, jeg beder om, bliver tilbageholdt. Enten er det sundhedsministeren, der skjuler oplysningerne for mig, eller også er det styrelsen, der tilbageholder oplysningerne for ministeren, siger Liselott Blixt til TV 2.

- Hvordan det præcist forholder sig, skal vi have fundet ud af, for der vil være stor mistillid til den person, der har tilbageholdt oplysningerne.

Sammen med Nye Borgerlige vil hun derfor kalde sundhedsministeren i samråd.

Sundhedsordfører hos Nye Borgerlige Lars Boje Mathiesen er meget enig med Liselott Blixt i, at det er alvorligt, uanset om det er ministeren eller Sundhedsstyrelsen, der er ansvarlig.

- Vi har en lang tradition for, at vi i Danmark kan stole på de oplysninger, vi får fra styrelserne. Det er grunden til, at vi grundlæggende har anerkendt oplysningerne i begge sider af Folketinget. Men nu rokker det grundlæggende ved, om Sundhedsstyrelsen virkelig er neutral, siger han til TV 2.

- Den seneste tid har vi set, at det virker som om, regeringen og embedsmændene kun vil give oplysninger, når det er belejligt for dem. Det har vi eksempelvis også set i forbindelse med epidemilovgivningen og minkerhvervet.

Sagen kan vise sig at være særdeles problematisk, påpeger professor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet Frederik Waage over for TV 2.

- Det vil ikke være lovligt, hvis Sundhedsstyrelsen bevidst har undladt at give oplysninger videre til de partier, der forhandler. En dagsorden i styrelsen om, at rygning er et stort sundhedsmæssigt problem, helliger ikke, at man tilbageholder oplysninger. Det spiller ingen rolle i forhold til pligten til give de korrekte oplysninger og er ingen undskyldning i denne sammenhæng, siger han.

Ønsker ikke at give interview

TV 2 har gennem flere dage forsøgt at få et interview med både Sundhedsstyrelsen og sundhedsminister Magnus Heunicke. Det har de ikke ønsket, ligesom de ikke har villet forklare årsagen.

Sundhedsstyrelsen skriver dog til TV 2, at grunden til, at man ikke skrev oplysningerne ind i pressematerialet ikke er et spørgsmål om, at man hellere ville sætte noget andet på dagsordenen.

- Men derimod et spørgsmål om, at med de data, der forelå, ville alle sammenligninger skulle tages med forbehold grundet databrud. Nyhedsteksten havde fokus på nikotinafhængighed, da undersøgelsen i 2019 for første gang indeholdt spørgsmål om brug af opvarmet tobak og brug af nikotinposer, skriver presseafdelingen i Sundhedsstyrelsen.

Den forklaring er Lars Boje Mathiesen dog ikke tilfreds med.

- Hvis de mener, at der er forhold omkring tallene, vi skal være opmærksomme på, må de fortælle det. Men det ændrer ikke ved, at styrelsen naturligvis skal aflevere dem til os. Også selv om det bare måtte være rådata, siger han.