Politik

Sigtet i terrorsag har skrevet om jihad, IS og had mod Obama på sin Facebook-profil

IS er trængt tilbage i Syrien, men der er fortsat radikale miljøer og sorte hjemmesider, der kan inspirere til terror, siger tidligere PET-chef.

En af de sigtede i terrorsagen fra Holbæk har på sin Facebook-profil delt indhold, der har karakter af ekstremisme og jihadisme.

Det vurderer eksperter i islam og jihadisme, efter at TV 2 har forelagt dem flere eksempler på opslag, som den sigtede har delt.

- Noget af det, han har skrevet, kunne være som taget ud af et Islamisk Stat-manifest, siger Mona Kanwal Sheikh, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og forsker i blandt andet jihadisme og Islamisk Stat, og som har gennemgået tekster fra Islamisk Stat.

- På ideologisk bølgelængde med IS

Den sigtede er ifølge TV 2s oplysninger en af de tre syriske brødre, som alle er sigtet i terrorsagen. Han blev anholdt i Tyskland i forbindelse med de omfattende politiaktioner i Danmark, Tyskland og Sverige i begyndelsen af februar.

Ifølge TV 2s oplysninger er hans to brødre varetægtsfængslet i Danmark og er to af de syv personer, der i Danmark er sigtet for at have forsøgt at planlægge et eller flere terrorangreb mod Danmark eller Tyskland. Yderligere seks personer er varetægtsfængslet og har ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) relation til sagen, men PET afviser at oplyse, hvad de er sigtet for.

Den syriske mand, der blev anholdt i Tyskland, har blandt andet skrevet Facebook-opslag, hvor han nævner terrororganisationen Islamisk Stat, og at der er "ingen islam uden jihad". Han har med henvisning til en religiøs tekst, en såkaldt hadith, også skrevet, at man bliver ydmyget, hvis man ikke kæmper jihad.

- Det, han skriver, er på ideologisk bølgelængde med Islamisk Stats fortolkning af jihad, der sætter lighedstegn mellem at være troende muslim og deltage i væbnet kamp. Den hadith bruger Islamisk Stat også til at beskrive jihad som en forsømt pligt, og at muslimer bliver ydmyget verden over, hvis de ikke praktiserer militant jihad, siger Mona Kanwal Sheikh.

Mona Kanwal Sheikh forklarer, at den religiøse tekst kan tolkes forskelligt, men når man kobler hans forskellige opslag, kan man genkende dele af det verdenssyn, der er repræsenteret i Islamisk Stats forskellige online-magasiner.

Tore Hamming, der har forsket i jihadisme og nu er selvstændig konsulent, er enig i vurderingen af den sigtedes opfattelse af jihad.

- Han definerer jihad som en helt central grundpille i islam. Det er en ekstremistisk fortolkning af religionen at gøre det, siger han.

- Må gud tage dig, Obama

Den sigtede syrer har delt opslagene på sin Facebook-profil i september 2014. På det tidspunkt havde USA med daværende præsident Barack Obama i spidsen sammen med koalitionen netop indledt luftangreb mod Islamisk Stat i Syrien.

Den sigtede skrev i perioden flere vrede opslag rettet mod Barack Obama og USA.

- Må gud tage dig, Obama. Dig og dine allierede. Må du blive ramt af uheld, skrev den sigtede blandt andet.

Han har også skrevet opslag om, at "Iran er skyld i al balladen".

Mona Kanwal Sheikh og Tore Hamming hæfter sig ved hans syn på USA og Iran. Ifølge Mona er de opslag også i tråd med Islamisk Stats ideologiske tekster.

- Det knytter an til samme fortælling om, at USA og Iran er i ledtog med hinanden. Det viser, at det godt kunne være en person, der har læst noget af det materiale, som er blevet publiceret af Islamisk Stat, siger Mona Kanwal Sheikh.

Langt fra ekstremistiske holdninger til terrorist

Islamprofessor Thomas Hofmann fra Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet har gennemgået teksterne, og han vurderer også, at der er jihadistiske træk i opslagene fra den sigtede.

- Han kredser om det samme, som jihadisterne ville kredse om, og han trækker på nogle af de samme referencer og ræsonnementer. Men det er langt fra det samme som at tage de afgørende skridt og blive aktiv, plottende jihadist, siger han.

Tore Hamming og Mona Kanwal Sheikh påpeger også, at den sigtedes ekstremistiske opslag ikke nødvendigvis betyder, at han er terrorist.

- Der er mange, der skriver sådan noget, og der er mange, der skriver det, som aldrig nogen sinde kommer til at begå et terrorangreb eller tage til Syrien. Det kan også være udtryk for en person, som er politisk indigneret over USA's politik i Mellemøsten og bruger religiøse fraser til at italesætte sin frustration, siger Tore Hamming.

Justitsminister: PET holder øje med den slags

Det har ikke været muligt for TV 2 at få kontakt til den sigtede syrers advokat i Tyskland.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) oplyser, at Politiets Efterretningstjeneste, PET, generelt er opmærksom på ekstremistiske opslag på sociale medier.

- Jeg kan ikke kommentere den konkrete sag, men generelt må man sige, at noget af det, som PET holder øje med, er præcis denne type aktivitet, siger han.

PET og Midt- og Vestsjællands Politi, som efterforsker terrorsagen, har ingen kommentarer til, at en af de sigtede har delt ekstremistisk indhold på Facebook.

- Vi har ikke yderligere kommentarer end det, der allerede har været fremme i medierne. Det er af hensyn til de dobbeltlukkede døre i sagen og af hensyn til efterforskningen, siger vicepolitiinspektør Bjørke Kierkegaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Hvis man for eksempel sprang en bus i luften, ville det gå hele verden rundt. Det er lige meget, om der er 5 eller 50 mennesker

Frank Jensen, tidligere operativ chef i PET

PET henviser til den seneste trusselsvurdering fra Center for Terroranalyse, som konkluderer, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig, og at militante islamister fortsat udgør den væsentligste terrortrussel mod Danmark.

Under et pressemøde om terrorsagen fredag sagde operativ chef i PET, Flemming Drejer, også, at "vi har en terrortrussel i Danmark", og at PET mistænker, at der ligger et militant islamistisk motiv bag det eller de formodede planlagte terrorangreb.

Ikke Syrien som kampplads - men sorte hjemmesider

I forbindelse med terrorsagen har dansk, tysk og svensk politi ransaget en række adresser og blandt andet beslaglagt kemikalier og andre remedier, der kan bruges til at fremstille en bombe, samt våben i form af pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte. Derudover er der beslaglagt et hjemmelavet IS-flag og en koran med overstregede citater om at bekæmpe de vantro.

Tidligere operativ chef i PET Frank Jensen understreger også, at truslen fra IS fortsat er til stede, selvom terrororganisationen er trængt tilbage i Syrien.

- Man har ikke længere Syrien som kampplads, men der er stadig radikale miljøer, og folk kan blive inspireret på sorte hjemmesider, siger han.

Ifølge Frank Jensen er det uvist, hvorfor nogen ifølge PET's mistanke forsøgte at planlægge at slå til mod Danmark eller Tyskland på nuværende tidspunkt.

- Tid og sted er nogle gange svær at forstå i forbindelse med sådan en terrororganisation. Det behøver ikke at være noget aktuelt, der er sket. Vi er per definition alle sammen fjender af IS, siger han.

Coronasituationen og nedlukkede lande med få mennesker samlet spiller formentlig heller ikke ind i bevidstheden hos personer i IS, påpeger Frank Jensen.

- Hvis man for eksempel sprang en bus i luften, ville det gå hele verden rundt. Det er lige meget, om der er 5 eller 50 mennesker. Så det er ikke nødvendigvis antallet, men selve chokeffekten af at gøre det, siger han.