Politik

Nye Borgerlige stormer frem og har nu tredje flest medlemmer

En formand, som er klar i spyttet, og partiets rolle i rigsretssagen mod Støjberg er en del af succesen, mener politisk redaktør.

Nye Borgerlige indtager nu pladsen som Folketingets tredje største parti målt på medlemstal.

Partiet med Pernille Vermund i spidsen har kun siddet i Folketinget siden seneste valg i 2019 og er med sine fire mandater et af de mindste.

Men ifølge Kristeligt Dagblad er Nye Borgerlige nu vokset fra 6000 medlemmer for et år siden til over 15.200 medlemmer i dag, kun overgået af de to gamle partier Venstre og Socialdemokratiet.

Nye Borgerlige "rider altså på en bølge af vælgeropbakning", siger TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg.

Et resultat af både rigsretssagen mod Inger Støjberg, et simpelt budskab på værdipolitik og klar formandskommunikation.

Omfavner Inger Støjberg

Allerede i efteråret stormede Nye Borgerlige frem, mens andre partier, der ellers klarede sig godt ved folketingsvalget, gik store skridt tilbage.

Lige nu er Nye Borgerlige den nye vare, og den kan virke spændende

Troels Mylenberg, politisk redaktør på TV 2

Og fremgangen i Nye Borgerlige er da også til at føle på.

Ifølge meningsmålinger, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken, ligger Nye Borgerlige lige nu til at få 10,8 procent af stemmerne. Ved folketingsvalget i 2019 klarede de sig lige over spærregrænsen med 2,4 procent.

Ifølge Troels Mylenberg har Nye Borgerlige flere elementer, der giver dem stor succes lige nu.

Først og fremmest et klart budskab på integrationspolitik:

- Nye Borgerliges pakke er nem at forstå for dem, der køber ind på den, og deres budskab er en enorm stærk vare i det politiske billede i øjeblikket, siger han.

Derudover skal succesen ikke mindst ses i lyset af den nyligt vedtagne rigsretssag mod tidligere næstformand i Venstre, Inger Støjberg.

- Partiet har omfavnet Inger Støjberg i høj grad, og det gavner dem nu. Og så er Pernille Vermund lykkes med at være klar i kommunikationen under hele forløbet, siger Troels Mylenberg.

Der gik da heller ikke længe, efter rigsretssagen blev indledt, før Vermund gjorde det klart, at Støjberg var mere end velkommen hos Nye Borgerlige.

Langtidsholdbar værdipolitik

Ifølge professor Rune Stubager fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet skyldes Nye Borgerliges fremgang blandt andet også krisen i Dansk Folkeparti.

- Jeg tænker, at de lever højt på andres ulykke. Det vil sige den generelle tilbagegang i Dansk Folkeparti og Venstre, siger han til Ritzau.

Om de mange nye medlemmer holder fast, vil tiden vise. Men ifølge Troels Mylenberg har Nye Borgerliges værdipolitik vist sig at være langtidsholdbar i dansk politik:

- Om det så bliver ved med at være Nye Borgerlige og Pernille Vermund, som leverer på den, ved vi ikke. Men lige nu er de den nye vare, og den kan virke spændende i modsætning til andre partier, der kan virke lidt trætte.

Det er ifølge den politiske redaktør ikke før næste folketingsvalg, at Nye Borgerlige for alvor skal stå sin prøve, men også ved det kommende kommunalvalg vil partiet arbejde for at bide sig fast ude i regioner og kommuner.

Der er kommunalvalg 16. november.