Politik

Nu daler opbakningen til coronarestriktionerne - og små lunser er ikke længere nok

Danskerne slækker på afstanden og er begyndt at se flere mennesker. Det skyldes blandt andet, at tilliden til myndighedernes strategi daler.

De dalende smittetal har sat sig i danskerne, hvis tillid til håndteringen af covid-19 nu har lidt et knæk.

Det viser den seneste rapport fra HOPE, der undersøger danskernes adfærd og holdninger under coronapandemien.

Her er særligt tre punkter fremhævet som nogle, der bør være ekstra opmærksomhed omkring:

  1. Befolkningens trusselsfølelse har nået det laveste niveau siden starten af december.
  2. Befolkningens opfattelse af sundhedsrådene udvikler sig i negativ retning - særligt i forhold til den overordnede tillid til strategien bag og begrundelserne for rådene.
  3. Danskernes opmærksomhed på afstand er faldende, og antallet af smitterelevante kontakter er stigende.

"Små lunser genåbning" er ikke nok

Eksperterne bag projektet skriver, at udviklingen "kræver fuld opmærksomhed", og at en eventuel genåbning formentlig ikke vil være nok i sig selv til at modvirke den negative udvikling.

- De negative udviklinger kræver en væsentligt forstærket kommunikationsindsats, der skaber mening for den enkelte omkring smitte- og restriktionssituationen, skriver de.

Det handler ifølge forskerteamet bag rapporten både om at give befolkningen bedre og mere konkrete forklaringer på, hvilke bekymringer myndighederne har ved de forskellige scenarier for genåbning. Og om at kommunikere om mere end frygten for den britiske mutation B117.

De peger desuden på en tydeligere kommunikation om den overordnede plan for at komme sikkert gennem pandemien.

- Regeringen kan ikke "købe ro" med små lunser genåbning. Der skal skabes mening igennem en langsigtet strategi, skriver professor Michael Bang Petersen, som står bag rapporten.

Danskerne savner transparens

Den dalende tillid sætter ifølge rapporten sine tydelige aftryk på adfærden. Tallene viser nemlig, at danskerne både er begyndt at slække på afstandskravene og se flere mennesker, end de hidtil har gjort. Og det hænger altså ifølge gruppen af forskere sammen med den manglende kommunikation.

En Megafon-måling lavet for TV 2 og Politiken viser da også, at 30 procent af de adspurgte danskere mener, at myndighederne bevidst tilbageholder vigtig information om pandemien.

Det er ifølge David Budtz Pedersen, professor ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet, et tankevækkende højt tal, som beviser, at danskerne efterspørger inklusion i data og evidens.

- Det er et opråb til regeringen og myndighederne om, at åbenhed og transparens er vejen frem, siger han.

Partier efterlyser genåbning

De gældende restriktioner er i skrivende stund sat til at udløbe 28. februar. Hvad der venter derefter, er fortsat uvist.

Regeringen har bedt Statens Serum Institut regne på konsekvenserne ved genåbning af fire områder - herunder blandt andet at lade afgangselever vende tilbage i skole og hæve forsamlingsforbuddet fra 5 til 10 personer.

TV 2 ville gerne have spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvilken betydning knækket på tillidskurven har for den videre håndtering. Han har dog ikke ønsket at stille op til et interview.

Hos oppositionen er der forståelse for danskernes frustration og den negative udvikling:

- Det er klart, at man lidt opgiver håbet og begynder at tage situationen i egen hånd. Det skal man selvfølgelig ikke, men jeg forstår godt, at det er frustrerende. Vi har stadig meget hårde restriktioner, samtidig med at vi har meget lav smitte, så jeg kan godt forstå det, siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V).

Venstre skrev sammen med resten af blå blok fredag et brev til statsminister Mette Frederiksen (S), hvor de appellerede at se muligheder frem for begrænsninger, når det gælder genåbning af landet.