Politik

Nordjysk V-formand trækker sig efter angreb på Ellemann: - Grænsende til komisk

Pernille Roth er god veninde med den tidligere næstformand Inger Støjberg, hvis exit har spillet en stor rolle for beslutningen.

Tirsdag morgen har Pernille Roth, formand for Venstre i Nordjylland, forladt partiet.

I et nyhedsbrev sendt ud til flere end 3000 nordjyske V-medlemmer begrunder hun beslutningen og skriver blandt andet, at hun er rystet over Jakob Ellemann-Jensens ageren i minksagen og beslutningen om at støtte en rigsret mod Inger Støjberg.

TV 2 er i besiddelse af brevet, hvor der blandt andet står:

- Vi står med en splittet og dårligt ledet organisation, en vaklende og svag formand, uenighed om den politiske linje og et parti, som Venstres gruppeformand i Folketinget, Karsten Lauritzen, i et stort anlagt interview i Avisen Danmark kalder for "et håndværkertilbud".

Kalder Ellemann illoyal

Pernille Roth og Inger Støjberg bor begge i Hadsund og ses privat. Derfor fylder Støjbergs exit og beslutningen om at støtte en rigsretssag ikke overraskende en stor rolle.

Ifølge Pernille Roth var det Ellemann, som mellem jul og nytår stillede forretningsudvalget det ultimatum, at enten tvang de Støjberg væk fra næstformandsposten, ellers gik han selv af som formand.

- Jeg advarede ham og forretningsvalget om, at det "kunne risikere at sætte ild til vores parti". Han strøg tændstikken alligevel, skriver Pernille Roth, som selv var det eneste medlem af det magtfulde udvalg, der gav sin støtte til Støjberg i sagen.

Det fremstår derfor også "grænsende til komisk" for Pernille Roth, at Ellemann beskylder Støjberg for at være illoyal - for det er tværtimod formanden selv, der er den illoyale del af det kuldsejlede formandskab, mener hun:

- Det gik for alvor op for mig, da jeg blev klar over, at Venstres partisekretær allerede i juledagene begyndte at arbejde i krogene for at skaffe opbakning til at afsætte Inger Støjberg.

Lyn-analyse

Den her afskedssalut fra Pernille Roth taler ind i den konflikt, der er mellem dele af det jyske bagland og Venstre-toppen med Ellemann i spidsen. Det er en ret voldsom kritik, hun retter mod formanden, som hun både kalder "vaklende og svag".

Men det er et ikke overraskende exit. Roth har været Støjbergs trofaste - og til sidst eneste - støtte i forretningsudvalget. Og de to er også personligt nære venner. 

Jeg synes stadig, det er svært at vurdere, hvor mange i partiet, der egentlig er enige i Støjbergs og Roths kritik. Men vi kan konstatere, at vælgerne straffer Venstre hårdt i øjeblikket.

Zigzagkurs under minksag

Særligt formandens ageren under minksagen har også bidraget til Pernille Roths farvel.

Da det i sin tid kom frem, at der ikke var lovgrundlag til sige, at alle landet mink skulle aflives, lod kritikken fra Jakob Ellemann-Jensen nemlig vente på sig.

Først lød det i en mail sendt ud til folketingsgruppen, at han ikke så nogen grund til at betvivle den beslutning, som regeringen havde truffet.

12 timer senere tonede formanden frem med et noget andet budskab, da han slog fast, at Venstre ikke kunne støtte hastebehandlingen af det forslag, der ville lovliggøre beslutningen.

Der havde i mellemtiden været et direkte oprør i partiet, bekræftede flere fremtrædende medlemmer overfor TV 2. Og af Pernille Roths begrundelse fremgår det, at netop dét halve døgn også har spillet en væsentlig rolle:

- I minksagen var det hårdt arbejde for en stor del af Venstres bagland og politikere at få drejet Jakob Ellemanns kompas derhen, hvor han ikke støttede op om Mette Frederiksens grundlovsbrud. Blandt andet på grund af en manglende forståelse for de udfordringer, man har vest for Valby Bakke, skriver hun.

"Mystisk angreb" på Ellemann

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jakob Ellemann-Jensen, men gruppeformand Karsten Lauritzen siger til Ritzau, at det er "helt normalt", at medlemmer melder sig ud.

- I det her tilfælde er der tydeligvis mange følelser på spil, for det er et meget mystisk angreb på Jakob Ellemann-Jensen, Venstre og de mange venstrefolk, der slider for at sikre vores parti fremgang og succes.

- Jeg tror dog, at det skal ses i lyset af, at Pernille og Inger er tætte venner og genboer, skriver gruppeformanden.

Pernille Roth har været medlem af partiet siden 2003.