Politik

Danmark åbner, så snart der er grønt lys fra myndighederne, siger Heunicke

Sundhedsministeren kan godt forstå, at danskerne er "tyndslidte", men ingen ønsker at holde landet lukket længere end nødvendigt, siger han.

Regeringen genåbner, så snart der er grønt lys fra sundhedsmyndighederne.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som reagerer på udgivelsen af en ny rapport fra HOPE, der undersøger danskernes adfærd og holdninger under coronapandemien.

Rapporten viser, at tilliden til håndteringen af covid-19 har lidt et knæk, og at befolkningen er begyndt at slække på både afstandskrav og begrænsning af antal sociale kontakter.

- Det er ret forventeligt, at vi er tyndslidte. Vi har været gennem en lang vinter, og de nye mutationer har gjort, at nedlukningen har været nødt til at blive forlænget. Derfor er der et stort behov for, at vi får åbnet noget mere, forklarer sundhedsministeren.

Endnu ingen genåbningsplan

Hvornår en genåbning kan finde sted er dog fortsat uklart.

De nuværende restriktioner står til at blive ophævet 28. februar, men der lægges ikke ligefrem op til, at alt vender tilbage til normalen med et snuptag.

Faktisk regnes der på nuværende tidspunkt kun på konsekvenserne ved genåbning af tre områder. Det gælder afgangsklasser, udvalgsvarebutikker og udendørs idræts- og kulturaktiviteter.

Regeringen havde egentlig bedt om beregninger på, hvad konsekvensen ved at hæve forsamlingsforbuddet fra fem til ti personer ville være, men eksperterne i indsatsgruppen har vurderet, at det endnu ikke er aktuelt.

En svær kommunikationsopgave

Den manglende plan, for hvad fremtiden bringer, er da også netop noget af det, som eksperterne bag HOPE-rapporten har fremhævet som årsag til, at danskernes tro på nødvendigheden af restriktionerne daler.

De ser det som en nødvendighed at give befolkningen bedre og mere konkrete forklaringer på, hvilke bekymringer myndighederne har ved de forskellige scenarier for genåbning. Og kommunikere om mere end frygten for den britiske mutation B117.

Men kommunikationsopgaven er svær, lyder det fra sundhedsministeren.

- Hvis vi kunne slå op i en tabel og sige, at denne dato åbner Danmark, ville det være nemmere at kommunikere. Men sådan er verden hverken i Danmark eller resten af Europa.

- Der er en grad af uforudsigelighed i det her. Og jeg skal være ærlig at sige, at både tyndslidtheden og mutationerne gør det svært at kommunikere om, siger Magnus Heunicke til TV 2.

Ingen nedlukning længere end nødvendigt

Udover det knæk på tillidskurven, som den seneste HOPE-rapport viser, fremgår det af en Megafon-måling lavet for TV 2 og Politiken, at hver tredje dansker mener, at myndighederne bevidst tilbageholder vigtig information om pandemien.

Det er ifølge Heunicke på ingen måde tilfældet.

- Jeg kan virkelig sige til folk, der er trætte af det her, at der er ikke nogen, der forsøger at holde det her land lukket længere end nødvendigt. Men vi kan bare se, at de lande, der åbnede op, før mutationerne fik fat, meget hurtigt har fået meget voldsomme konsekvenser, siger han.