Politik

Under stor terroraktion stormede politiet den forkerte lejlighed - sigtede på mand med maskinpistol

Ifølge TV 2s oplysninger har politiet ransaget en lejlighed i Gentofte, hvor en af de sigtede bor. Men først gik de kampklædte betjente forkert.

Under den store politiaktion sidste weekend blev en uskyldig mor og hendes søn vækket af, at kampklædt politi stormede deres lejlighed i Gentofte midt om natten.

Det fortæller beboere i opgangen, heriblandt moren selv, til TV 2.

De fortæller, at de hørte et brag fra døren, der blev hamret ind, og så rykkede politistyrkerne ind i lejligheden. Ifølge moren sigtede de på hendes søn med maskinpistol og råbte, at han skulle lægge sig ned på maven. Moren råbte tilbage og spurgte, hvad de gjorde ved hendes søn.

Kort tid efter opdagede politiet, at de var i den forkerte lejlighed, og at de havde fat i den forkerte mand. Moren hørte, at betjentene spurgte ind til adressen, og så forsvandt de ud af lejligheden og rykkede ind i lejligheden oven på.

Sigtet i terrorsag bor i opgangen

En af de 14 sigtede i terrorsagen fra Holbæk har adresse i lejligheden, der ligger en etage over moren og sønnens lejlighed.

Ifølge TV 2s oplysninger er den sigtede flygtning fra Syrien og har haft opholdstilladelse i Danmark siden midten af 2010'erne. Han er en af de seks personer, som ifølge PET har tilknytning til terrorsagen, men hvor hverken PET eller politiet vil oplyse, hvad han og de de øvrige er sigtet for. De er foreløbigt varetægtsfængslet frem til 23. februar og nægter sig alle skyldige.

Syv andre er sigtet for at have planlagt et eller flere terrorangreb eller medvirket hertil, og yderligere en mand er anholdt i Tyskland.

Politiet har oplyst, at de foretog anholdelser og ransagninger på en række adresser i Holbæk og andre steder på Sjælland sidste weekend. Politiet har afvist at oplyse de øvrige områder på Sjælland, men efter TV 2 har talt med beboere i lejlighedskomplekset i Gentofte, står det nu klart, at det er en af de adresser, politiet har ransaget i forbindelse med terrorsagen.

Der er nedlagt navneforbud i terrorsagen, og derfor oplyser TV 2 ikke identiteten på den sigtede, den ransagede adresse i Gentofte eller navne på beboerne i den specifikke opgang.

Kampklædt i grøn uniform og med maskinpistol

Beboerne i opgangen fortæller, at de kampklædte betjente rykkede ind i opgangen ved halv tre-tiden natten til søndag. Efter de forlod den forkerte lejlighed og rykkede en etage op mod den nu sigtede mands lejlighed, hørte beboerne endnu et brag fra en dør, der blev hamret ind.

Perspektiv

Almindeligt, at politiet ikke banker på døren i alvorlige sager

Arkivfoto.

Når politiet har med terrorsager at gøre, er det vigtigt, at personer ikke når at reagere inde i deres hjem, hvis der er en risiko for, at mistænkte flygter, beviser forsvinder, eller en bombe springer.

Det fortæller TV 2s krimiekspert Jens Møller, som er tidligere drabschef ved Københavns Politi.

Det er derfor en helt almindelig sikkerhedsforanstaltning i så alvorlige sager, at politiet ikke banker på døren først.

- Det, at politiet kommer til at storme en forkert lejlighed, kan være en af de ting, der sker, når det skal gå rigtigt stærkt, siger Jens Møller.

Beboerne så kampklædte betjente i grønne uniformer og med maskinpistol løbe op og ned af trapperne i opgangen. En uniform, som blandt andet aktionsstyrkerne under Politiets Efterretningstjeneste bærer, ligesom de normalt også bærer en teleskophammer, der kan bruges til at bryde døre op med.

Gennem dørspionen ses en kampklædt betjent gå ned ad trappen.

Efterfølgende så beboerne civile betjente i opgangen, og der var aktivitet i nogle timer i den nu sigtedes lejlighed. Beboerne fortæller, at de hørte, at der blev larmet med et bor, og at det lød, som om noget blev brækket op med et koben.

Det er uvist, om den sigtede blev anholdt på adressen eller et andet sted, men ifølge TV 2s oplysninger blev han anholdt søndag. Sigtede nægter sig skyldig.

- Er på vagt ved den mindste lyd nu

Kvinden i lejligheden, som politiet havde stormet ind i ved en fejl, sidder rystet tilbage.

- Det var meget voldsomt. Man ligger og sover, og lige pludselig hører man et brag. Ved den mindste lyd er jeg på vagt nu, siger A.V, som TV 2 kalder hende.

Efter episoden stod hun tilbage med en smadret dørkarm. I løbet af natten til søndag holdt hun døren lukket ved at stille nogle kasser foran den.

Nogle dage senere kom der en på vegne af politiet og udskiftede dørkarmen.

Politiet: Borgere kan kontakte os

TV 2 har været i kontakt med Nordsjællands Politi og Midt- og Vestsjællands Politi, hvor efterforskningen af terrorsagen er forankret. Midt- og Vestsjællands Politi henviser til, at sagen kører for dobbeltlukkede døre, og at det derfor er begrænset, hvad de kan sige.

- Derfor kan jeg ikke kommentere på den konkrete hændelse. Men hvis der er borgere, som har følt sig generet af den politimæssige indsats i forbindelse med det her, er de meget velkommen til at rette henvendelse til Midt- og Vestsjællands Politi, siger vicepolitiinspektør Bjørke Kierkegaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiets Efterretningstjeneste oplyser ligesom Midt- og Vestsjællands politi, at de ikke kan kommentere den konkrete sag, og at borgere er velkommen til at rette henvendelse til Midt- og Vestsjællands Politi, hvis de har følt sig generet eller utrygge.