Partiledere i brev til statsministeren: - Det er på tide at tale genåbning

Torsdag lød det fra sundhedsministeren, at der blev regnet på scenarier for en regional genåbning. Ifølge Venstre er de beregninger ikke begyndt.

Folketingets sundhedsordførere var fredag formiddag indkaldt til orientering i den såkaldte covid-19-følgegruppe.

Men der var intet nyt under Solen, lyder det nu fra partilederne fra partierne i blå blok.

De er derfor gået sammen om at skrive et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen (S). Her beder de regeringen se på "muligheder i stedet for begrænsninger":

- Regeringen har ikke været sen til at stille sig forrest, da landet lukkede ned. Det kniber mere med genåbningen.

Konkret foreslår de blå partiledere at lade unge komme tilbage på efterskolerne efter vinterferien, tænke fleksibelt i forhold til butikker ved for eksempel at lade kunder bestille tid hos deres autoforhandler, og åbne for udendørs sportsaktiviteter som for eksempel fodboldtræning.

- Det må vi kunne finde fornuftige modeller til, for det er også folkesundhed, skriver de.

Regeringen satte dør på klem

Efterlysningen af en geografisk begrænset genåbning er ikke ny. Den seneste tid har politiske partier såvel som sundhedsfaglige eksperter nemlig udtrykt, at de gerne ser en regional genåbning af Danmark.

Det skyldes, at der i en række kommuner registreres et meget lavt antal nye smittede. Enkelte steder har tallet længe været nul. Ellemann nævner for eksempel Samsø, der ikke har nogen smittede. Han forstår konkret ikke, at øens ældste elever ikke må gå i skole.

Torsdag satte regeringen døren på klem, da sundhedsminister Magnus Heunicke til TV 2 fortalte, at de nu var villige til at se nærmere på en regional genåbning. En metode der kræver varsomhed, lød det fra ministeren, men:

- Det vil ikke være til at bære, hvis vi skal vente på, at den sidste mørkerøde kommune får tallet ned, før vi kan åbne landet op.

Beregninger er ifølge Heunicke påbegyndt

En regional genåbning var da også netop, hvad regeringens faglige referencegruppe torsdag aften var samlet for at diskutere.

Ifølge Magnus Heunicke var der allerede beregninger i gang, og referencegruppen ville konkret skulle se på tre områder:

  1. Detailhandlen
  2. De ældre klasser end 0. til 4., som allerede er tilbage i skole
  3. Udendørs idræt

Han gjorde det dog torsdag klart, at det vil tage tid at komme i mål med beregningerne, og at kredsen af sundhedsordførere ikke skulle forvente at blive præsenteret for en konklusion fredag.

Regeringen beskyldes for nøl

Ifølge Venstres formand var det dog ikke blot et resultat, der manglede. Beregningerne er ifølge oppositionspartiet slet ikke påbegyndt:

- Vi har efterlyst de beregninger i ugevis. Og nu siger regeringen, at de først vil gå i gang med det nu. Det er ikke godt nok, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Derfor lyder det nu samstemmende fra de blå partiledere, at regeringen nøler i spørgsmålet om genåbning:

- Det duer ikke bare at sige, at vi skal have fuldstændig epidemikontrol. Vi har brug for konkrete svar, skriver partilederne.

Det var statsminister Mette Frederiksen, som tidligere på ugen sagde, at de ældste elever ikke vil vende tilbage til klasselokalerne, før der er "fuldstændig epidemikontrol". En udtalelse som har mødt en del kritik.

Også SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, undrer sig overfor Jyllands-Posten over, at de først er stillet de færdige udregninger i udsigt om en uge.