Politik

Mette Frederiksen vil nu se på mulige regionale genåbninger

For første gang sætter statsministeren nu ord på sine overvejelser om en regional genåbning.

Partilederne fra blå blok har fredag eftermiddag sendt et brev til statsminister Mette Frederiksen (S), hvor de taler for en regional genåbning og beskylder regeringen for at være for langsommelig.

Det har ikke været muligt for statsministeren at stille op til et interview, men hun skriver i et skriftligt svar til TV 2, at "det er meget naturligt, at vi nu diskuterer, hvordan vi kan udfase restriktionerne på en forsvarlig og forsigtig måde":

- Det er myndighederne og eksperterne ved at beregne, og regeringen afviser ikke nogen ideer på forhånd. Vi overvejer blandt andet regionale og lokale genåbninger og øget anvendelse af test, skriver statsministeren.

- Alt det drøftes også med Folketingets partier, og jeg er forhåbningsfuld i forhold til, at vi inden for de næste uger kan tage det næste forsigtige skridt.

Smitten kan hurtigt eksplodere

Det er dog ifølge Mette Frederiksen for tidligt at vurdere, hvilken påvirkning det har på smittetrykket, at 0.-4.-klasse mandag vendte tilbage til klasselokalerne.

- Det er vi nødt til at være mere sikre på, før vi kan gå videre. Når vi er nødt til at gå forsigtigt frem skyldes det den britiske mutation, der hurtigt kan få smitten til at eksplodere på et kritisk tidspunkt, hvor for få ældre og sårbare er vaccinerede, skriver hun til TV 2.

Efterlysningen af en geografisk begrænset genåbning er ikke ny.

Den seneste tid har politiske partier såvel som sundhedsfaglige eksperter nemlig udtrykt, at de gerne ser en regional genåbning af Danmark.

Beregninger for tre områder

Allerede torsdag satte regeringen døren på klem, da sundhedsminister Magnus Heunicke til TV 2 fortalte, at de nu var villige til at se nærmere på en regional genåbning - noget, de de hidtil havde afvist.

Ifølge Heunicke var der allerede beregninger i gang, og den faglige referencegruppe bestående af en lang række eksperter ville konkret skulle se på tre områder, lød det. Det gjaldt:

  1. Detailhandlen
  2. De ældre klasser end 0. til 4., som allerede er tilbage i skole
  3. Udendørs idræt

Forventes færdige næste uge

Fredag lyder det dog fra oppositionspartierne, at beregninger endnu ikke er sat i gang og først forventes at være færdige engang i næste uge. Det var det indtryk, sundhedsordførere fik, da de fredag formiddag var indkaldt til orientering i covid-19-følgegruppen.

De manglende beregninger var hovedårsagen til, at partilederne efterfølgende så sig nødsaget til at formulere det åbne brev til statsministeren.

På den skriftlige kommentar fra Mette Frederiksen må man dog forstå, at beregninger er sat i gang. Det fremgår dog ikke, hvornår beregningerne forventes at være færdige.

De nuværende restriktioner gælder foreløbigt indtil 28. februar.