Politik

Martin Lidegaard bliver næstformand for Radikale Venstre

I efteråret var Martin Lidegaard og Sofie Carsten Nielsen i direkte duel. Nu er tilliden genoprettet, og Lidegaard indtager positionen som nummer to.

Den radikale ordfører Martin Lidegaard bliver partiets nye næstformand, indtræder i gruppeledelsen og får en ny rolle som ansvarlig for politisk udvikling.

Det skriver Radikale Venstre i en pressemeddelelse.

Jeg har været ude og trække dyb luft, kan jeg roligt sige

Martin Lidegaard

Den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, skriver i pressemeddelelsen, at Lidegaard skal "være med til at styrke og udvikle den politiske nytænkning, som dansk politik efter min mening har så hårdt brug for".

- Vi skal turde tænke nyt. Vi skal både drømme stort og samtidig kunne gøre drømmene til virkelighed. Det har Martin og jeg haft flere gode og konstruktive snakke om, og jeg glæder mig virkelig over, at Martin nu bliver en vigtig del af projektet, siger hun.

Kampvalg i efteråret

De to var i kampvalg om det radikale lederskab i efteråret, da Morten Østergaard gik af. Lidegaard måtte her se sig slået af Sofie Carsten Nielsen.

Det førte hurtigt til spekulationer om, hvorvidt Lidegaard ville tage konsekvensen og forlade partiet. Spekulationer, der kun blev styrket, da Lidegaard efter kampvalget meddelte pressen, at han da hellere havde set en anden leder end Sofie Carsten Nielsen.

Lidegaard blev flere gange spurgt, om han støttede Sofie Carsten Nielsen, men svarede, at han hellere så en anden leder.

- Det er med tillid, som det er med troværdighed. Det brydes meget hurtigt ned, og det tager noget tid at bygge det op igen. Det, vi har givet håndslag på i aften, det er, at vi prøver at bygge den tillid op igen, og det vil jeg bidrage til i det omfang, jeg kan, lød det efter kampvalget fra Martin Lidegaard.

Har trukket luft

Nu er tilliden mellem de to radikale frontfigurer genoprettet, må man forstå. Og Lidegaard indtager positionen som partiets nummer to.

- Jeg har været ude og trække dyb luft, kan jeg roligt sige. Jeg har talt med et hav af mennesker. Været ude og mærke, hvor jeg er. Jeg har været mentalt væk i fire måneder, og når man kigger på Christiansborg udefra, så kigger man jo ind i noget meget iltfattigt. Selvom der er meget støj og konflikter, så fik jeg følelsen af at kigge på noget, der stod bomstille, siger Martin Lidegaard til Politiken.

Lyn-analyse

Den nye post til Martin Lidegaard er et helt tydeligt signal om, at han er tilbage i varmen i den radikale folketingsgruppe. Endda som ny næstkommanderende. Lidegaard har længe ønsket en anden kurs, hvor partiet i mindre grad dyrkede uenighederne og i stedet gjorde sig spilbar for både regeringen og oppositionen. Selvom han tabte formandsopgøret i efteråret, ser Lidegaard alligevel ud til at have vundet kampen om den politiske retning. Radikale har i hvert fald ageret mere dialogsøgende end under Morten Østergaards formandsperiode, hvor partiet optrådte meget konfrontatorisk.

Nye ordførerskaber

En af dem, der i efteråret stemte på netop Lidegaard som partileder, var Jens Rohde. Han valgte for få uger siden at blive løsgænger. Blandt andet fordi, at partiet ifølge ham ikke var midtsøgende nok.

Årsagen til det spirende samarbejde er ifølge Lidegaard omvendt, at Sofie Carsten Nielsen har taget mærkbare skridt i en mere dialog- og midtsøgende retning på alle politiske områder, fortæller han til avisen. Læg dertil, at han har "fået hundredvis af mails fra baglandet, som har bedt mig om at blive".

Udover nyheden om Martin Lidegaards nye rolle har folketingsgruppen besluttet en række ændringer i ordførerskaberne.

Zenia Stampe er ny medieordfører, Henrik Vinther Olesen er ny ældreordfører og EU-ordfører, Samira Nawa er ny boligordfører, og Rasmus Helveg Petersen er ny klima-, energi- og forsyningsordfører.